Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Naprawa tłumika końcowego we własnym zakresie

Featured Replies

Napisano

Koledzy zwracam się z zapytaniem odnośnie naprawy wydechu w mojej F-ce, jako że sposób zamontowania na metalową opaskę niesie ze sobą wzmożoną podatność na korozję w tym miejscu, zastanawiam się czy można użyć do naprawy tego tłumika tych preparatów które kolega lelek podaje (cement + opaska Versachem made in usa ) w dziale ze szuwaksami?

Szczelina dość spora (miejscami tyle co opaska), tłumik nie jest głośny o dziwo, bo pod ubytkami widać kolejne poszycie (nie mam przekroju tłumika więc tak to ująłem), czy nie lepiej oddać do zaspawania?

Czy opaskę mogę uszczelnić jakimś silikonem, tak aby odciąć możliwość dotarcia tam soli i wody?

Nowy tłumik końcowy kosztuje ok 75 zł, czy nie lepiej zakupić nowy?

Auto obecnie stoi w garażu, nie chce puścić tłumik końcowy od rury z tłumika środkowego (zalałem odrdzewiaczem i czekam do wieczora), nie chce młotem zniszczyć niczego , czy przy montażu mogę to czymś posmarować, tak aby przy kolejnym demontażu mogło to zejść łatwiej?

Pozdrawiam

Napisano

Nie ma sensu spawac lub latac starego, bo troche grosza na to pojdzie, a dlugo i tak nie wytrzyma. Kup nowy tlumik i go zamontuj. Demontaz starego tez nie stanowi problemu: po prostu natnij szlifierka katowa rure na polaczeniu tlumika koncowego ze srodkowym, srubokretem i mlotkiem rozchyl naciecie i zbij z rury (bez palnika pozostaje tylko mlotek i dobry srubokret lub pobijak). Polaczenie dokladnie oczysc papierem sciernym i naloz nowy tlumik. Dla spokojnosci polaczenie mozesz posmarowac jakims smarem ceramicznym, ale wg mnie i tak to niewiele da, przy ponownym demontazu po dlugim czasie raczej niezbedna bedzie destrukcja.

Pozdrawiam

Napisano

Popieram przedmówcę. Jeżeli tłumik kosztuje 75zł, a za cement i opaskę dasz pewnie połowę tego, to się zwyczajnie nie kalkuluje. Załóż nowy i będziesz miał z głowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.