Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd Self-Learning.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich mam mały problemik zjechałem ostatnio do garażu swoją brawką podłączyłem pod EUROSCANA i wyrzuciło mi taki błąd "Self-Learning". Wiem ,że jest to błąd od uczenia się ECU , ale nie wiem co go powoduje i nie wiem jakie mogą być jego dalsze konsekwencje. Dodam jeszcze ,że silnik równo pracuje ,obroty na biegu jałowym wahają się od 825-850. Jakiś znaczących różnic nie odczuwam podczas jazdy. Sam fakt zaistnienia tego błędu dobija mnie strasznie. Oczywiście błąd kasuje uruchamiam od nowa autoadaptacje i po chwili pokazuje się z powrotem ,zanim załączy się wentylator.

20100331016.jpg

Napisano

>ale nie wiem co go powoduje

Masz napisane na zdjeciu mozliwe przyczyny.

Napisano

> Masz napisane na zdjeciu mozliwe przyczyny.

Daj spokoj - za duzo tych mozliwych przyczyn.

Napisano
  • Autor

> Masz napisane na zdjeciu mozliwe przyczyny.

Z tych możliwych przyczyn to zostało wyeliminowane ciśnienie paliwa oraz problem z zapłonem według "LIVE DATA" że tak to nazwę czas ładowania cewek to 1,63ms czyli jak najbardziej ok. Żadnych problemów z odpalaniem nie miałem nigdy (wsiadam przekręcam kluczyk silnik pracuje). Jeżeli chodzi o sprawność silnika to domniemam że musiałbym jechać na jakąś hamownie , Blow-By- nie mam urządzenia do sprawdzania przedmuchów w skrzyni korbowej chociaż z tym mógłbym sobie poradzić gdybym znał parametry fabryczne "Jaka ilość litrów w jakim czasie". Zostaje "Malfunctioning-actuators" jak to ugryźć ?

Jeszcze jedno pytanko ,jeżeli Ecu nie może się nauczyć to co wtedy czy korzysta ze sztywnego programu a czujniki nie biorą udziału w całym procesie pracy silnika?

Dodam jeszcze parametry czasu rzeczywistego zrobione przeszło dwa lata temu kiedy wszystko było jeszcze ok. Ewidentną różnice przedstawia parametr "MAP".

20100415002.jpg

Napisano
  • Autor

Tak sobie pomyślałem odnośnie tego ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym (MAP) ,że jeżeli według mapy ciśnienia przy obrotach które są pokazane wyżej 832rpm MAP-wynosi 324mmHg (czyli jakieś 0,43bar) to znaczy że silnik za słabo zasysa powietrze czyli :

1. Jakaś nieszczelność w układzie dolotowym (lewe powietrze). Tylko

wydaje mi się ,że wtedy nie równo by pracował na wolnych

obrotach.

2. Silniczek krokowy źle ustawia kąt otwarcia przepustnicy ,jest ona

za mocno otwarta dlatego spada ciśnienie zasysanego powietrza.

Jak włączyć krokowcowi ustawienia fabryczne?

Co o tym sądzicie proszę o jakieś sugestie.

Napisano

> Tak sobie pomyślałem odnośnie tego ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym (MAP) ,że jeżeli

> według mapy ciśnienia przy obrotach które są pokazane wyżej 832rpm MAP-wynosi 324mmHg (czyli

> jakieś 0,43bar) to znaczy że silnik za słabo zasysa powietrze czyli :

> 1. Jakaś nieszczelność w układzie dolotowym (lewe powietrze). Tylko

> wydaje mi się ,że wtedy nie równo by pracował na wolnych

> obrotach.

> 2. Silniczek krokowy źle ustawia kąt otwarcia przepustnicy ,jest ona

> za mocno otwarta dlatego spada ciśnienie zasysanego powietrza.

> Jak włączyć krokowcowi ustawienia fabryczne?

> Co o tym sądzicie proszę o jakieś sugestie.

Ad 2 krokowy nie steruje przepustnica... przepustnica jest zamknieta a powietrze przeplywa przez krokowca... w ten sposob sa regulowane wolne obroty.

a ustawienia fabryczne krokowca ?? odepnij kleme na pol godziny zrob auto adaptacje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.