Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa sterownika komputera

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jesli bylo w archiwum, to sorry, ale jestem niestety zbyt wkurzony, zeby szukac frown.gif

Ogolnie "super samochod" (Astra G 1,6 16V) sobie kupilem, ale padl od razu sterownik komputera. Wlacza sie w tryb serwisowy, w warsztacie stwierdzili, ze nowy 2500 pln, naprawa od 800 do 1500 pln.

Znalazlem na allegro warsztat, ktory kolo mnie naprawia za 350-500 pln i daje roczna gwarancje.

Mam teraz najwazniejsze pytanie: czy to dobra cena, czy da sie taniej?

No i jeszcze wazniejsze: mozecie kogos polecic w Lodzi i okolicach, kto takie rzeczy robi? Bede baaardzo wdzieczny.

pozdrowienia

Napisano

Kupic uzywany (300 zeta) i :

- albo wywalic immo za 100 - 200 PLN

- albo przykodowac immo za pewnie tez 200 PLN + trzeba znalezc kogos kto ma Techa i zawlec tam auto

A co dokladnie dolega twojemu samochodowi ze niby komp zepsuty ?

Jakie bledy, jakie objawy ?

EDIT:

albo o, tu mas gotowy zestaw: sterownik, immo i kluczyk

allegro

z kluczyka musisz wydlubac transponder i przelzoyc do swojego

Edit2

mlot.gif

ten nie bedzie pasowal bo u ciebie juz zdajesie jest hybrydka. taki z wtyczkami od gory zamiast na dole. Ale sprawdz na wszelki wypadek wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kupic uzywany (300 zeta) i :

> - albo wywalic immo za 100 - 200 PLN

> - albo przykodowac immo za pewnie tez 200 PLN + trzeba znalezc kogos kto ma Techa i zawlec tam

> auto

Dzieki za odpowiedz. Ogolnie stwierdzam, ze przy tej cenie to wole jednak naprawic ten co mam.

> A co dokladnie dolega twojemu samochodowi ze niby komp zepsuty ?

> Jakie bledy, jakie objawy ?

Kodu bledu jeszcze nie odczytalem. Szukalem jak to odczytac i nie znalazlem. W teorii sa dwa rzedy pinow po 10 chyba i trzeba z gornego rzedu zewrzec z tego co pamietam 5 i 6 (astra.autokacik.pl od tygodnia nie dziala frown.gif ). Gniazdko mniej wiecej u mnie sie zgadza, ale nie ma tych pinow frown.gif Tzn dziurki sa, bez wyprowadzen (blaszek).

Objawy takie, ze pali sie kontrolka, brak mocy. Od czasu do czasu gasnie i wtedy silnik chodzi ok. Samochod jest swiezo sprowadzony, wiec nawet nie mialem okazji legalnie nim pojezdzic.

Oddalem dzis do warsztatu i po podlaczeniu do kompa stwierdzili, ze uszkodzona jest sciezka w module odpowiedzialna za gaz. Za naprawe przez kogos tam by wzieli od 800 do 1500 pln.

Auto zaczyna lepiej dzialac jak docisne modul do silnika (kawalek drewna wlozylem miedzy aku i modul i bylo ok), czyli sciezki moga faktycznie byc uszkodzone frown.gif

> EDIT:

> albo o, tu mas gotowy zestaw: sterownik, immo i kluczyk

> allegro

> z kluczyka musisz wydlubac transponder i przelzoyc do swojego

> Edit2

> ten nie bedzie pasowal bo u ciebie juz zdajesie jest hybrydka. taki z wtyczkami od gory zamiast na

> dole. Ale sprawdz na wszelki wypadek

Ogolnie wolalbym naprawic, bo tak dostaje roczna gwarancje i wiem, ze dziala. A uzywane... moze historia sie powtorzyc.

Napisano

Aha, czyli to bedzie Z16XE zapewne.. Tam nie ma pinow w gniazdku do zwierania

Mozesz kody bledow odczytac metoda "na gaz i hamulec".

cyt. za astra.auto.pl

"Siedząc w samochodzie wciskamy pedał gazu i hamulca do oporu, przekręcamy kluczyk w pozycję II nie zapalając samochodu,

i liczymy błyśnięcia kontrolki samochodu z kluczem. Format 0000 - 10 błyśnięć to 0..."

Dziwne, u mnie ta stronka dziala...

A co do naprawy tego komputea to ja bym jednak wolal sprawny uzywany., ale oczywiscie z gwaranncja jakas, chociazby "rozruchowa". Ta technologia naprawy ktora tam stosuja moim zdaniem nie daje gwarancji ze sie nie urwie znowu. Normalnie sie takich rzecyz nie naprawia.

Napisano
  • Autor

> Aha, czyli to bedzie Z16XE zapewne.. Tam nie ma pinow w gniazdku do zwierania

Tak, dokladnie.

Dzieki za opis. Sprawdze dzis.

Ja z dawnych czasow przyzwyczajony jestem do http://astra.autokacik.pl , ktora to juz nie dziala. Widze, ze calosc zostala przeniesiona, nawet moj artykul sie znalazl zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.