Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło + skrzynia biegów + przeciek

Featured Replies

Napisano

Wszystkich którzy wymieniają zużyte sprzęgło uczulam aby zwrócili uwagę na przegląd i i wymianę uszczelniaczy, simeringów nie tylko od strony silnika ale od strony skrzyni biegów. Właśnie jestem po wymianie sprzęgła na którym przyjechałem 8 miesięcy, przy wymianie zmieniłem uszczelniacz od strony silnika ale nie pomyślałem o uszczelniaczu od strony skrzyni i teraz mam w plecy jakieś 600 zł. Sprzęgło całkowicie nie dawało się do uratowania zaolejone i spieczone od ciągłego ślizgania. W skrzyni uszkodzone było łożysko które właśnie uszkodziło uszczelniacz. Jestem wściekły na mechaników którzy wymieniali wcześniej te sprzęgło że nie doradzili aby wymienić ten uszczelniacz skrzyni biegów, zapewne wtedy bym nie stracił. Trudno mi oceniać czy wtedy było widać czy nie jakiś przeciek ze skrzyni biegów bo robili to mechanicy. Od razu po wymianie wydawało się że z nie jest to taka praca sprzęgła jak fabrycznie na początku, potem przyszła zima i olej był bardziej gęsty, zapewne mniej przeciekał, no a na wiosnę poczułem że Pandzia ma totalną zmułę. Pozdrawiam Pandowiczów. Rocznik 2003, przebieg 76800.

Napisano

> Wszystkich którzy wymieniają zużyte sprzęgło uczulam aby zwrócili uwagę na przegląd i i wymianę

> uszczelniaczy, simeringów nie tylko od strony silnika ale od strony skrzyni biegów. Właśnie

(...)

> fabrycznie na początku, potem przyszła zima i olej był bardziej gęsty, zapewne mniej

> przeciekał, no a na wiosnę poczułem że Pandzia ma totalną zmułę. Pozdrawiam Pandowiczów.

> Rocznik 2003, przebieg 76800.

gdzie robiłeś wymiane?

mechanicy nie poczuwają się do winy?

Napisano

coś wiem na ten temat, jeździłem bez oleju w skrzyni, skrzynia zarysowany wał i przecieka, sprzęgło nowe zaolejone ale uratowane. Skrzynia wymieniona cała, ale oczywiście matoły nie wymienili uszczelniaczy półosi. Teraz dopiero co wymieniłem te uszczelniacze oraz się okazało że uszczelniacz wału korbowego też szlag trafił.

Powiem szczerze że nie ma w tym kraju normalnego warsztatu wszędzie ..uje i oszusty !!!

Napisano

panowie ja wlasnie mam mokry simering od strony skrzyni. nie kapie z niego ale widac, ze juz puszcza. zmienic juz?

dodam, ze jak sie auto zagrzeje i troche nim pojezdze to wsteczny wchodzi ze zgrzytem. moze to byc od tego simeringa?

Napisano

> Powiem szczerze że nie ma w tym kraju normalnego warsztatu wszędzie ..uje i oszusty !!!

i jeszcze dodaj ze zlodzieje smirk.gif

Napisano
  • Autor

> (...)

> gdzie robiłeś wymiane?

> mechanicy nie poczuwają się do winy?

ich poczucie winy ograniczyło się do sprzedaży sprzęgła po cenie hurtowej czyli 192 zł a nie 350 ale co z tego, za robociznę normalnie sę policzyli bez zniżki 245 zł. Razem 437, może przesadziłem wcześniej że 600 zł, ale całość naprawy wyniosła 1100 zł i trudno mi stwierdzić które czynności i części były zdublowane w tym przypadku.

A serwis jest w Białymstoku.

Napisano

Moze kolega by sie przywitał w odpowiednim watku i uzupełnił profil.

Serwisy w BI są dwa z tego co pamiętam Konrys i Polmozbyt grinser006.gif

Napisano

> panowie ja wlasnie mam mokry simering od strony skrzyni. nie kapie z niego ale widac, ze juz

> puszcza. zmienic juz?

> dodam, ze jak sie auto zagrzeje i troche nim pojezdze to wsteczny wchodzi ze zgrzytem. moze to byc

> od tego simeringa?

jak się tylko poci na razie to zostaw jeszcze, jak zacznie kapać to wymienisz.

Podobno przy każdym demontażu półosi powinno się wymieniać uszczelniacze, bo stare się już nie ułożą dobrze. Uszczelniacze półosi kosztują w ASO raptem 21zł sztuka, uszczelniacz wału korbowego to koszr 51zł w aso. Części drobne kosztują ,a robocizna po 200-400zł masakra !!

Napisano
  • Autor

> Mozę kolega by sie przywitał w odpowiednim watku i uzupełnił profil.

> Serwisy w BI są dwa z tego co pamiętam Konrys i Polmozbyt

To nie jest oficjalny serwis raczej warsztat, więc żaden z tych które wymieniłeś.

Uzupełniłem co nieco w profilu ale gdzie jest ten wątek do przywitania.

Sorry ale to mój pierwszy raz na forum, zazwyczaj czytałem te forum nie pisałem. I muszę przyznać że dzięki waszym wątkom o skrzyni biegów wpadłem że to może być powód dlaczego sprzęgło znów jest zwalone. Dzięki.

Napisano

Miałem to samo.

Łożysko pogubiło kulki i reszta sama poszła. Do tego uszkodziło dwa synchronizatory i oczywiście sprzęgło. Ale 120000 km przejechało. Teraz jest już sucho. Polecam samemu wchodzić pod auto podczas przeglądu i sprawdzać samemu co i jak.

Napisano

> A serwis jest w Białymstoku.

na której ulicy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.