Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak regulacji nawiewami Mondeo MkII

Featured Replies

Napisano

Witam. Od kilku dni mam mały problem z nawiewem w Mondeo MkII. Wieje mi tylko na szybę i nie reaguje wcale na przełączanie na przód lub nogi. Czego to może być wina? W każdej pozycji zawsze wieje na szybę.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam. Od kilku dni mam mały problem z nawiewem w Mondeo MkII. Wieje mi tylko na szybę i nie

> reaguje wcale na przełączanie na przód lub nogi. Czego to może być wina? W każdej pozycji

> zawsze wieje na szybę.

> Pozdrawiam.

Hejka, a nie robiłeś coś z radiem, bo bawiąc się w tych okolicach można przerwać przewody(pod)ciśnieniowe, tak jest w wielu fordziakach...

Napisano
  • Autor

> Hejka, a nie robiłeś coś z radiem, bo bawiąc się w tych okolicach można przerwać

> przewody(pod)ciśnieniowe, tak jest w wielu fordziakach...

Zmieniałem radio na nowe, dokładałem kostki i pewnie wkłądając je do góry uszkodziłem wężyki. Jak je sie naprawia lub wymienia ? Nie mów że trzeba kokpit zdejmowac ?

Napisano

> Zmieniałem radio na nowe, dokładałem kostki i pewnie wkłądając je do góry uszkodziłem wężyki. Jak

> je sie naprawia lub wymienia ? Nie mów że trzeba kokpit zdejmowac ?

Dokładnie nie wiem, z tego co czytałem, to zależy gdzie spadły, spróbuj ściągnąć to z radiem, może tylko, pospadały przy pokrętle, na pocieszenie, dodam, że całą zimę jeździłem bez regulacji.... grr. mnie też czeka ta zabawa.... na forum forda, bardzo dużo o tym jest postów, ale nikt dokładnie nie powie Ci gdzie to u Ciebie spadło, zobaczysz jak zaczniesz rozbierać... Powodzenia, daj znać, jaki wynik.... ok.gif

Napisano

ja pisał Amigo sterowanie jest podciśnieniowe... a w razie uszkodzenia układu nawiewy kierują się na szybę coby można było kontynuować jazdę.

Proponuję wyciągnąć schowek, i na wyskości wentylatora tylko bardziej w kierunku środka deski rozdzielczej jest taki metalowy bączek wielkości pięści, sprawdź, czy z niego nie spdał któryś z przewodów, a jak już sprawdzisz i odpalisz auto to poczekaj chwilkę coby akumulator pneumatyczny się naładował, powinno działać.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ok w sobotę będe zaglądał może znajde przyczynę.

A jak jest z demontażem nawiewów ? Jak się za nie zabrać żeby zaglądnąc na tył regulacji ? Musze demontować cały plastik dookoła ?

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie . Niedawno nabyłem mondziaka. Pan który mi go sprzedawał twierdził że klima działa jak należy, nie miałem jak jest sprawdzić bo kupowałem samochód w zimie.

Kilka dni temu próbując powiać chłodem przekonałem sie że klima nie dział.

Dziwne bo odparowuje bardzo dobrze.

Jest taka możliwośc żeby brakło czynnika ?

Gdzie w Warszawie moge znaleźć jakis warsztat w rejonie Pragi Południe ?

Co polecacie?

Napisano

nie demontuj nawiewów tylko jak już koniecznie chcesz to wymontuj radio i konsolę centralną. Bączki do sterowania są po obu stronach konsolki - jak się schylisz i wyciągniesz schowek to je zobaczysz.

CO do klimy - najpierw ustal czy startuje sprężarka - będzie słychać cyknięcie i chwilowy spadek obrotów. Powinna zapalić się dioda od klimy.

Jeśli nie startuje znaczy coś nie halo - trzeba szukać dlaczego nie startuje - albo brak czynnika albo problem ze sprzęgłem sprężarki albo jeszcze coś inszego.

Z tego co usłyszałem w jednym serwisie klimatyzacji mondeo MK I i II ma bolączkę w postaci wypadających dziur w skraplaczach... ja niestety wymieniałem owe cudo - kosztowało mnie 650 zł...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

CO do klimy - najpierw ustal czy startuje sprężarka - będzie słychać cyknięcie i chwilowy spadek

> obrotów. Powinna zapalić się dioda od klimy.

> Jeśli nie startuje znaczy coś nie halo - trzeba szukać dlaczego nie startuje - albo brak czynnika

> albo problem ze sprzęgłem sprężarki albo jeszcze coś inszego.

> Z tego co usłyszałem w jednym serwisie klimatyzacji mondeo MK I i II ma bolączkę w postaci

> wypadających dziur w skraplaczach... ja niestety wymieniałem owe cudo - kosztowało mnie 650

> zł...

> Pozdrawiam

Co do tyknięcia, zapalenia się diody i różnicy w obrotach to widocznie wszystko działa jak należy. Jak zaparuje to w ciągu kilku chwil równiez odparowuje kabine. . .

Napisano

> CO do klimy - najpierw ustal czy startuje sprężarka - będzie słychać cyknięcie i chwilowy spadek

> Co do tyknięcia, zapalenia się diody i różnicy w obrotach to widocznie wszystko działa jak należy.

> Jak zaparuje to w ciągu kilku chwil równiez odparowuje kabine. . .

Odparowywanie odparowywaniem... jak miałem dziurawy skraplacz to też zapalała mi się dioda i też mi szyby odparowywały a mimo tego klima nie działał... weź podnieś maskę, przyjrzyj się na sprężąrkę klimy - zobaczysz koło pasowe - to na którym jest pasek i po lewej stronie taką cienką tarczę... odpal silnik i zobacz co się kręci a co nie... a potem załącz klimę i przyjrzyj się jeszcze raz w to samo miejsce... porównamy na forum...

Jeśli sprężarka się włączy - znaczy jest czynnik i powinno działać...

jeśli się nie włączy... może być wile powodów...

Pozdrawiam

Napisano

I jak udało się z tymi nawiewami??

Masakra, czy jako tako??

Napisano
  • Autor

> I jak udało się z tymi nawiewami??

> Masakra, czy jako tako??

Klimatyzację nabiłem do pełna i działa jak należy. Problem jeszcze mam z tymi nawiewami :-( Odkryłem że z lewego "bączka" odlłączyły mi się chyba dwie rurki.

rurki.jpg

Podłączyłem je niby na swoje miejsce ale nawiew działa niestety tylko na szybę passed_out.gif Przy przełączniku podłączone są dobrze, wtyczka wpięta jest jak należy. Gdzie dalej szukać?

Napisano

po drugiej stronie, o ile dobrze pamiętam są dwa bączki po obu stronach konsoli... sprawdź drugiego bączka smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> po drugiej stronie, o ile dobrze pamiętam są dwa bączki po obu stronach konsoli... sprawdź drugiego

> bączka

> Pozdrawiam

Ciekawe jak ma się tam dostać;)

Co to ginekolog?? hehe.gif

Napisano

nie kumam o co kaman... do pierwszego jest dostęp po wyjęciu schowka a drugi zobaczy jak wciśnie głowę pod kierownicę i spojrzy w stronę konsoli...

Chyba, że czegoś nie złapałem zlosnik.gif

Napisano

Nie każdy lubi wciskać głowę w jakies dziwne miejsca... hehe.gif

Napisano

> Nie każdy lubi wciskać głowę w jakies dziwne miejsca...

to nie będzie nawiewu zlosnik.gif

Bez duszenia nie ma jedzenia hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dopiero w sobotę będę miał czas żeby zaglądnąć od strony schowka. Mam nadzieje że tam znajde przyczynę bo dosyc mocno mnie to denerwuje ;-) Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Teraz to ja już nic nie wiem. Nawiew, raz działa raz nie. Przez ostatnie 3 dni 2 razy działał a raz nie reagował na regulacje. Czego szukać dalej ?

Napisano

dziury w układzie... Jak już wspominałem układ jest sterowny podciśnieniowo. Jeśli nie będziesz używał auta prze tydzień,może troszkę dużej to rozładuje się akumulator podciśnieniowy i klapki przestaną działać. Ale już kilka chwil po odpaleniu silnika akumulatorek ten naładuje się i wszystko będzie śmigać.

Tak więc powodzenia.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Teraz to ja już nic nie wiem. Nawiew, raz działa raz nie. Przez ostatnie 3 dni 2 razy działał a raz

> nie reagował na regulacje. Czego szukać dalej ?

Ostatnio moi wychowankowie zaproponowali mi umycie auta, trochę to bez sensu, bo zaraz potem muszę jechać na myjkę, takie mazy są hehe.gif ale skoro ich to cieszy....

przy okazji wyciągnąłem schowek żeby popatrzeć, jak to tam wygląda, jak z dojscie... i o dziwo, ja nie mam podciśnieniówki, tylko mechanika... w każdym razie cięgno z zębami dyndało, wcisnął ja go nazad na swoje miejsce, i nadmuch działa.... sciana.gifdwie minuty pracy, a ja całą zimę jeździłem bez.... szczyt lenistwa.... za to klima nie działa...... sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.