Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z kilma...

Featured Replies

Napisano

witam...

wlasnie zauwazylem, ze podczas postoju na swiatlach klima zaczyna mi coraz mniej chlodzic az do momentu gdy z kratek leci cielpe powietrze beksa.gif

jak tylko rusze wszystko wraca do normalnosci, tzn klima dziala jak trzeba....

powiem tylko, ze klima byla nabijana i czyszczona...

bylo tak od poczatku, ale teraz jak upaly sie zwiekszyly jest to dosc dokuczliwe...

co to moze byc???

zauwazylem ze klima jest zaraz przy chlodnicy /tzn. dotyka ja na calej powierzchni/ a w innych autach jest jakies 2-5 mm odleglosci miedzy nimi... jak jest w punto??

najlepiej jak ktos dysponuje jakas fotka z hgt to niech wstawi..

Napisano

> wlasnie zauwazylem, ze podczas postoju na swiatlach klima zaczyna mi coraz

> mniej chlodzic az do momentu gdy z kratek leci cielpe powietrze

> jak tylko rusze wszystko wraca do normalnosci, tzn klima dziala jak

> trzeba....

U mnie też tak jest. Najprawdopodobniej chodzi o problem opisywany w "Service News". Winę ponosi źle "wytrymowane" oprogramowanie sterujące włączaniem sprężarki w wersji HGT. Fiat w którymś momencie zmienił oprogramowanie, co znalazło odwzorowanie w innym numerze katalogowym komputera sterującego. Szczegóły dla nieposiadających "Service News" podam wieczorem.

A w moim samochodzie znalazłem AFAIR jakąś niespójność, bo powinienem mieć "nowy" komputer a mam "stary". Istotna jest data produkcji - u mnie jest to 09.1999.

W "Service News" było zalecenie wymieniania jednostki sterującej w ramach gwarancji, ale się nie zdecydowałem na ten krok, obawiając się, że oprócz lepiej(?) działającej klimatyzacji dostanę bardziej ekologiczny i mułowaty silnik :-/

Inną prawdopodobną przyczyną może być po prostu zbyt mała wydajność przy niskich obrotach używanej w HGT (ale, wg DTE, również i w Alfie 166 i Lancii Lybrze) sprężarki Denso TV 12 SC. Ale czy tak rzeczywiście jest???

Muszę powiedzieć, że też mnie to irytuje i nawet miałem zamiar o tym tu napisać. Jakoś sobie radzę, utrzymując czasem silnik przed światłami na wyższych obrotach. Ale tak naprawdę nie wiem, do jakich obrotów należy dochodzić - w DTE nie ma konkretnych informacji, poniżej jakich obrotów sprężarka jest wyłączana. A może - jak wyżej - włączona jest, tyle że ma na niskich obrotach zbyt małą wydajność?

> zauwazylem ze klima jest zaraz przy chlodnicy /tzn. dotyka ja na calej

> powierzchni/ a w innych autach jest jakies 2-5 mm odleglosci miedzy

> nimi...

Pisząc "klima", masz na myśli, jak rozumiem, skraplacz. To, że jest tuż przy chłodnicy, nie ma znaczenia - nagrzewają się do podobnych temperatur.

Czy pozostali HGT-owcy też mają ten problem?

Napisano

nie zauwazylem tego...

chlodzi caly czas... ale pomacam jutro kratki zlosnik.gif

Napisano

> Szczegóły dla nieposiadających "Service News"

> podam wieczorem.

Oto one:

-------------------------------------------------------

Wersje: 1.8 hgt (nie dotyczy Euro 3)

1056 1 611 RA CENTRALKA WTRYSKU ELEKTRONICZNEGO

5040 0 000 RF

Słabe chłodzenie układu klimatyzacji przy silniku na biegu

jałowym i/lub podczas jazdy w kolumnie

Rozwiązanie serwisowe.

SYGNALIZOWANA USTERKA

Zbyt słabe chłodzenie wnętrza samochodu przy włączonej klimatyzacji, przy silniku na biegu jałowym i

podczas jazdy w kolumnie z zatrzymywaniem się i ruszaniem.

PRZYCZYNA TECHNICZNA

Włączanie i wyłączanie sprężarki przy silniku na biegu jałowym i wyłączanie jej podczas zrywów przy

ruszaniu jadąc w kolumnie.

ROZWIĄZANIA ZASTOSOWANE W PRODUKCJI

Zastosowanie nowej centralki sterowania silnikiem (nr 46810444 zamiast centralki nr 46548002) inaczej

wykalibrowanej w celu zredukowania wyłączeń spręøarki przy silniku na biegu jałowym oraz przy ruszaniu

podczas jazdy w kolumnie.

WPROWADZENIE ZMIANY

Wersja Zakład Linia Nr nadwozia Nr organizacyjny

Wszystkie w/w Mirafiori - 221903 125694

ROZWIĄZANA DLA ASO

Zasady postępowania ASO wobec Klienta

Po zgłoszeniu w wyżej opisanych anomalii, należy zapewnić klienta, że działanie układu klimatyzacji

mieści się w normie przewidzianej w programie centralki sterowania silnikiem. Niemniej jednak, ograniczaj

ąc się do przypadków eksploatacji samochodu w bardzo gorącym klimacie oraz jazdy z częstymi

postojami na biegu jałowym i jazdy w kolumnie, można wymienić centralkę sterowania silnikiem na

centralkę zmodyfikowaną z nową kalibracją.

Po wykonaniu naprawy, należy poinformować Klienta co zostało zrobione i podczas próby upewnić się

czy jest on w pełni usatysfakcjonowany.

OPIS NAPRAWY

Wymienić centralkę sterowania silnikiem nr 46548002 na nową o numerze 46810444, postępując zgodnie

z opisem podanym w Instrukcji napraw (patrz Op. 1056B82).

Napisano
  • Autor

wow dzieki....

kurcze ale ja tam bym wolal miec zalaczona ta sprezarke non stop.... jak stoje to faktycznie wlacza sie i wylacza co kilka, kilkanascie sekund...

moze jakis maly ubgrade biosu confused.gifbiglaugh.gif

w jakims zaprzyjaznionym aso...

bo normalnie nie wymienia mi tej centralki, co??

Napisano

> moze jakis maly ubgrade biosu

> w jakims zaprzyjaznionym aso...

> bo normalnie nie wymienia mi tej centralki, co??

Nie liczyłbym na to. Ale spróbować zawsze można.

Napisano

U mnie tez chyba wystepuje ten problem, rano sprawdze centralke, ale raczej mam tak z 99.

Denver

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.