Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa sprzęgła - jak odpiąć od sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałem się dobrać do pompy sprzęgła. Chodzi mi o część która się łączy z pedałem sprzęgła. Jak to oddzielić od siebie ? Wyrobił mi się tam materiał i pedał ma kawałek skoku jałowego, przez co pompka nie jest wciskana na maxa ( tak mi się wydaje).

Napisano
  • Autor

> O to chodzi? (patrz załącznik)

Jeśli 1b to końcówka pompy sprzęgła która wchodzi w pedał to tak. Najprawdopodobniej mam wyrobione to gniazdo i mam w nim skok jałowy, przez co dobrze mi sprzęgła nie wciska. Chcę wyciągnąć tą końcówkę i coś tam wsadzić by nie było tego jałowego skoku.

Napisano

> Chcę wyciągnąć tą

> końcówkę i coś tam wsadzić by nie było tego jałowego skoku.

Wątpię czy to coś da.

Pedał pompuje płyn do wysprzęglika. Jeśli wszystko jest szczelne to płyn powinien "reagować" zwiększając ciśnienie przy każdym nadepnięciu od początku. Odpowietrzałeś układ? Może tu jest problem?

PZDR

Napisano
  • Autor

Ja się przypatrzę dobrze to wszystko dobrze widać. Wciskam delikatnie pedał, idzie w dół a pompka jeszcze nie reaguje, dopiero po 1-2 cm idzie w dół i czuć opór w sprzęgle. Wymieniałem płyn i nic nie pomogło. Fakt był odpowietrzany tylko hamulec, sprzęgło nie bo mechanik coś gadał, że nie ma jak się dostać a ja sam nie wiem jak to zrobić. Wpierw chcę sprawdzić tą końcówkę pompki wchodzącą w pedał

Napisano

Na początku masz luz bo sprężasz powietrze a nie płyn. Pewnie jest go za mało w przewodzie. Zacznij od odpowietrzenia. Przy wysprzęgliku jest odpowietrznik. Sporo o tym jest tu na forum i w Internecie.

pzdr

Napisano
  • Autor

Jest tam mały luz w pedale i w samej pompce. Dam radę samemu to jakoś odpowietrzyć ? Czy bez kanału to mogę zapomnieć. Gdzieś kiedyś widziałem obrazkowo przedstawione odpowietrzanie ale już nie pamiętam gdzie

Napisano

> Jest tam mały luz w pedale i w samej pompce. Dam radę samemu to jakoś odpowietrzyć ? Czy bez kanału

> to mogę zapomnieć. Gdzieś kiedyś widziałem obrazkowo przedstawione odpowietrzanie ale już nie

> pamiętam gdzie

Taki mały luz na osi pedału nie przełoży się na tak duży luz pedału. Sprzęgło może być jednak zapowietrzone. Do odpowietrzania nie musi być użyty przyrząd pokazany wyżej, ale w ASO chodzi o czas i przyrząd tam jest pomocny no i przyspiesza pracę. Nam się aż tak nie spieszy.

Zrobisz sam. Popatrz mój tekst pod linkiem.

http://fiatforum.com.pl/topics14/sprzeglo-vt205.htm?highlight=odpowietrzanie+sprz%EAg%B3a

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc. Po weekendzie jadę do znajomego i będziemy działać. Odpowietrzenie sprzęgła, regulacja cięgna ( ostatnio wymieniane) i mam nadzieje, że okaże się, że sprzęgło nie jest do wymiany czy też coś ze skrzynią biegów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.