Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Pompa paliwa - problem

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z Astrą - po zimie przestała gadać. Kręci ale nie załapuje. Mam podejrzenia, że to pompa paliwa nie działa - nie słychać jej. Zabrałem się za sprawdzanie - ale nie wiem czy dobrze kombinuję.

Pompa jest w zbiorniku i dojście do niej jest przez klapkę pod siedzeniem? Jeżeli tak to po przekręceniu kluczyka nie słychać nawet szmeru. Czy kabelek który jest w tym otworze to zasilanie? Sprawdzałem na nim napięcie po zapłonie - ale to jeszcze jutro potwierdzę bo pierworodny rozładował baterię w mierniku - jest 0V (między dwoma kabelkami). A może źle mierzę - bo jeden to zasilanie, a drugi to wskaznik poziomu paliwa? Bezpiecznik pompy sprawdzony - dobry. Jak idą te kabelki do pompy?

Pozdrawiam

Napisano

Dobrze mierzysz, ale sprawdź jeszcze czy pojawia się prąd na pompie podczas kręcenia rozrusznikiem (w niektórych silnikach pompa pracuje dopiero podczas rozruchu silnika).

A poza tym, to... paliwo w zbiorniku jest? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze mierzysz, ale sprawdź jeszcze czy pojawia się prąd na pompie podczas kręcenia rozrusznikiem

> (w niektórych silnikach pompa pracuje dopiero podczas rozruchu silnika).

> A poza tym, to... paliwo w zbiorniku jest?

Dolałem dziś 5 świeżych literków wink.gif

Sprawdzę jutro z rana - bateria do multimetra kupiona.

Jakie tam napięcie powinno być i co jeśli go tam nie ma a bezpiecznik dobry?

Napisano

> Dolałem dziś 5 świeżych literków

> Sprawdzę jutro z rana - bateria do multimetra kupiona.

> Jakie tam napięcie powinno być i co jeśli go tam nie ma a bezpiecznik dobry?

niestety stawiam na padniętą pompę jeżeli nie ma jej odcięcia na LPG - gazownicy chórem twierdzą zgodnie że to jej nie szkodzi a pompy praktycznie tylko padają w autach z LPG,

jeżeli to jednak brak napięcia na zaciskach pompy to może być bezpiecznik, przekaźnik,

brat

Napisano

Napięcie powinno być takie jak na akumulatorze.

Napisano
  • Autor

> niestety stawiam na padniętą pompę jeżeli nie ma jej odcięcia na LPG - gazownicy chórem twierdzą

> zgodnie że to jej nie szkodzi a pompy praktycznie tylko padają w autach z LPG,

> jeżeli to jednak brak napięcia na zaciskach pompy to może być bezpiecznik, przekaźnik,

> brat

Nie mam odcięcia na gazie - gaz zresztą odłączony z powodu awarii (!!!!) sterownika - a może niepotrzebnie go wymontowałem.

Przekaźnik - powinien cyknąć po zapłonie - nie słyszałem. Gdzie jest?

Napisano

Przekaznik pompy paliwa znajduje sie na dole prawego slupka A, pod ECU. Wszystko ladnie sie uwidacznia po zdjeciu prawej oslony progu. Przekaznik ma najczesciej kolor, khmm... uznajmy go za różowy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przekaznik pompy paliwa znajduje sie na dole prawego slupka A, pod ECU. Wszystko ladnie sie

> uwidacznia po zdjeciu prawej oslony progu. Przekaznik ma najczesciej kolor, khmm... uznajmy go

> za różowy.

> Pozdrawiam

Problem z odpalaniem rozwiązany - zamontowałem centralkę od gazu BingoM - widocznie mimo, że nie działa to jest wpięta w jakiś obwód - może wtryskiwacz idzie przez jakiś przekaźniczek w sterowniku.

Tak jak pisał kolega wcześniej w niektórych astrach pompa idzie przy kręceniu a nie przy zapłonie.

Teraz szukam jak naprawić BingoM - na razie jest wyciągnięty bezpiecznik - jak go wkładam to chyba nakładają się paliwa - silnik wkręca się na 2000 i po rozgrzaniu lub dodaniu gazu wyłącza się. Kontrolka od gazu się nie zapala w kabinie i nie działa przełącznik gaz/nobp

Dziękuję bardzo za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.