Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Outlander tdi - parę pytań

Featured Replies

Napisano

Mam na oku ciekawego Outlandera

2007, I właściciel {znajomy}, 55kkm, 2.0DiD, topowa wersja ze skórą, 18 alu itp.

Pytanko: czy 66kPLN to dobra cena? Na alledrogo jest taka rozpiętość cenowa, że głowa boli.

I dylematy techniczne:

- silnik to 2.0 TDI. Czy w 2007 roku trapiły go jeszcze jakieś choroby?

- z jakim spalaniem trzeba się liczyć?

- czy jest tam sławny dwumas z VAGa i DPF?

- czy Outek ma jakieś "stałe" przypadłości? Szukałem trochę po forach Mitsu ale tam nic konkretnego nie ma

do Moda prośba o nieprzenoszenie na skośnookie bo tu może być więcej osób znających temat,a nie zaglądających tam

Napisano

> Mam na oku ciekawego Outlandera

> 2007, I właściciel {znajomy}, 55kkm, 2.0DiD, topowa wersja ze skórą, 18 alu itp.

> Pytanko: czy 66kPLN to dobra cena? Na alledrogo jest taka rozpiętość cenowa, że głowa boli.

> I dylematy techniczne:

> - silnik to 2.0 TDI. Czy w 2007 roku trapiły go jeszcze jakieś choroby?

> - z jakim spalaniem trzeba się liczyć?

> - czy jest tam sławny dwumas z VAGa i DPF?

> - czy Outek ma jakieś "stałe" przypadłości? Szukałem trochę po forach Mitsu ale tam nic konkretnego

> nie ma

> do Moda prośba o nieprzenoszenie na skośnookie bo tu może być więcej osób znających temat,a nie

> zaglądających tam

Taki silnik mam w grandisie.

230 tys km zrobione. dwumas nie padł, sprzęgło też nie, dpfa chyba jeszcze nie montowali.

Silnik nie ma zadnych przypadłości.

Spalanie ok 8/100 trzeba liczyc

Napisano

> A skrzynia biegów też jest od VW?

ja mam 6 biegowy manual ale nie interesowałem się czyjej produkcji.

Napisano

> Silnik nie ma zadnych przypadłości.

a to nie ten silnik co w okolicach -15 zamarza paliwo w filtrze powietrza podczas jazdy i ... stoimy? Bylem w litopadzie w ASO mitsu na przegladzie lancera (akurat faktycznie zimno bylo!) i mieli 5 takich zamarznietych outkow, sprawa znana i do zrobienia bez problemu tylko podgrzewacze do filtrow sie im skonczyly zlosnik.gif Dzien pozniej widzialem naocznie kolejnego Outka stojacego na awaryjnych

Napisano
  • Autor

> a to nie ten silnik co w okolicach -15 zamarza paliwo w filtrze powietrza podczas jazdy i ...

> stoimy?

hmm.gif

Napisano

> a to nie ten silnik co w okolicach -15 zamarza paliwo w filtrze powietrza podczas jazdy i ...

> stoimy? Bylem w litopadzie w ASO mitsu na przegladzie lancera (akurat faktycznie zimno bylo!)

> i mieli 5 takich zamarznietych outkow, sprawa znana i do zrobienia bez problemu tylko

> podgrzewacze do filtrow sie im skonczyly Dzien pozniej widzialem naocznie kolejnego Outka

> stojacego na awaryjnych

nie wiem jak w outlanderach to wygladalo, ale ja przy -27 bez problemu odpalalem i jezdzilem bezawaryjnie. wogole te 230kkm bylo bezawaryjne. zawsze do domu wrocilem waytogo.gif

owszem jakies przeboje byly. kilka razy turbo sie jakby wyłaczylo, i samochod nie chcial jechac, kilka razy spadala rura ktora turbo dmucha do silnika powietrze i to akurat czesta przypadlosc mitsu zarowno l200, outkow jak i grandisow. To zawsze rozwiązuje problem spadajacych wezy 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Mam na oku ciekawego Outlandera

> 2007, I właściciel {znajomy}, 55kkm, 2.0DiD, topowa wersja ze skórą, 18 alu itp.

> Pytanko: czy 66kPLN to dobra cena? Na alledrogo jest taka rozpiętość cenowa, że głowa boli.

> I dylematy techniczne:

> - silnik to 2.0 TDI. Czy w 2007 roku trapiły go jeszcze jakieś choroby?

> - z jakim spalaniem trzeba się liczyć?

> - czy jest tam sławny dwumas z VAGa i DPF?

> - czy Outek ma jakieś "stałe" przypadłości? Szukałem trochę po forach Mitsu ale tam nic konkretnego

> nie ma

> do Moda prośba o nieprzenoszenie na skośnookie bo tu może być więcej osób znających temat,a nie

> zaglądających tam

Outlander I czy II ?

Jak II to moge duuzo napisac bo taki intensywnie zameczam.

Pozdrawiam

Napisano

Nie żebym się czepiał ale co chciałeś powiedzieć wklejając wyłącznie jedną emotkę?

Napisano
  • Autor

> Jak II to moge duuzo napisac bo taki intensywnie zameczam.

Właśnie II ok.gif

Napisano

> Właśnie II

Sory, dawno nie zaglądałem.

No to jedziemy zlosnik.gif

2.0 TDI to słynny BKD z jego bolączkami czyli

- z początku produkcji pękające głowice (ubytek płynu chłodzącego, białe masło pod korkiem oleju)

- Bolączka tego auta są HAMULCE. Mam w firmie 2, wystarczy shamowanie ze 130 do 80 na autostradzie bo CI TIR wyjedzie i pwtórka za 2-3 minuty i biją. Ja jezdze duzo w trasy i przy przebiegu 55 tys mam już 4 komplet. Kumpel przy przebiegu 48 kkm ma juz 3.

- Mala moc silnika, program pomaga ale w tedy jak to po chipie , trza uzywac glowy.

Tak jest slynna dwumasa, ale generalnie jak nie palujesz ponizej 2 tys obrotow to nie ma porblemu.

- 2.0 TDI nie ma DPF (2.2 ma).

- Wlaczenie swiatel powoduje , ze radio jest nieczytelne w dzien (rozwiazanie to przeprogramowanie na wersje Skandynawska).

- Obudowa filtra powietrza wpada w wibracje ( pomaga sklejenie tasma, robia to w serwisie, od 2009 nowy typ obudowy filtra).

- Bardzo bezposredni, przenoszacy wszystko z drogi uklad kierowniczy

- Wgluszony styropieanem zlosnik.gif - w aucie za ponad 100kpln to porazka.

- Miekkie i pekajace relingi

- Brak reduktora

ZALETY

-Duze rodzinne auto

-Rewelacyjny naped 4X4 jak na sterowany elektronicznie wynalazek do SUV (snieg ,nie za duze blotko itp . to sama radosc).

- Bardzo wytrzymale zawieszenie

- Suuper wygodne fotele

- Wygodny w dlugie trasy

- Super rozwiazanie z lawka i automatycznie skladanymi fotelami z tylu

-Mega wielki bagaznik

- Wersja z ksenonami- chyba najlepsze swiatla jakie mialem (a mam ksenony w SEACIE i jezdzilem tez innymi autami z ksenonami).

- Dobrze zestopniowana skrzynia (jak na diesla dluuga 1 )

To na szybko tyle

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> 2.0 TDI to słynny BKD z jego bolączkami czyli

> - z początku produkcji

Czy 2007 się łapie?

> - Bolączka tego auta są HAMULCE. Mam w firmie 2, wystarczy shamowanie ze 130 do 80 na autostradzie

> bo CI TIR wyjedzie i pwtórka za 2-3 minuty i biją. Ja jezdze duzo w trasy i przy przebiegu 55

> tys mam już 4 komplet. Kumpel przy przebiegu 48 kkm ma juz 3.

Czy zamienniki z gatunku Brembo, EBC pomagają?

> - Mala moc silnika, program pomaga ale w tedy jak to po chipie , trza uzywac glowy.

Będzie program ok.gif

> Tak jest slynna dwumasa, ale generalnie jak nie palujesz ponizej 2 tys obrotow to nie ma porblemu.

Nie pałuję ok.gif

> - Obudowa filtra powietrza wpada w wibracje ( pomaga sklejenie tasma, robia to w serwisie, od 2009

> nowy typ obudowy filtra).

O, nie zauważyłem a trochę tym autem jeździłem hmm.gif

> - Wgluszony styropieanem - w aucie za ponad 100kpln to porazka.

Czy ja wiem, zawiecha cichutka, silnik trochę klekocze ale dość miło nawet

> - Wersja z ksenonami- chyba najlepsze swiatla jakie mialem

Ma ksenony, to wersja Instyle palacz.gif

Dzięki za tak rozbudowaną wypowiedź waytogo.gif

Napisano

> Czy 2007 się łapie?

Musisz poszukac w necie jak sprawdzic po nr. seryjnym silnika.

Ale w 2007 to chyba powinien byc z 2006 :-)

> Czy zamienniki z gatunku Brembo, EBC pomagają?

Tak, polecane sa Zimeermany nawiercane. Podobno wtedy jest ok bo lepsze odprowadzanie ciepla.

> Będzie program

Nie jsest rewelacja ale jest dbrze zlosnik.gif

> Nie pałuję

To masz spokoj

> O, nie zauważyłem a trochę tym autem jeździłem

Otwierasz maske i lapiesz reka za dolot powietrza do filtra. Jak byl problem to odrazu bedziesz wiedzial.

> Czy ja wiem, zawiecha cichutka, silnik trochę klekocze ale dość miło nawet

Wedlug mnie jest wiecej plusow niz minusow jak ktos do scigania nie chece uzywac.

> Ma ksenony, to wersja Instyle

Probelm rozwiazany

> Dzięki za tak rozbudowaną wypowiedź

Nie ma sprawy.

Jak kupisz to daj na priv to Ci jeszcze powiem jak uniknac smrodku sprzegla w terenie (wielu z tym walczy zamiast pomyslec jak dzialaja mechanizmy w tym aucie.).

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Outlander I czy II ?

> Jak II to moge duuzo napisac bo taki intensywnie zameczam.

To powiedz mi czy przy ustawieniu 4auto i manewrowaniu na parkingu czujesz opory napędu? Nie wiem czy to płynący w tych temperaturach asfalt czy napęd ale mam dziwne wrażenia hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.