Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana chłodnicy cieczy STILO 1,4

Featured Replies

Napisano

Dobry wieczór,

czy da rade wymienić samemu, bo przed nią jest chłodnica klimatyzatora?

Czy jest gdzieś jakiś maual do tego? Podjerzewam jednak po wstępnych oględzinach, ze bez wyciągnięcia chłodnicy klimy się nie obejdzie, czyli, że bede muiał to powierzyć ASO. Bo szkoda czynnika chłodniczego wypuszczać do luftu;)

Wymienic muszę, bo te ubytki płynu (okresowe) to jednak wynik nieszczelności chłodnicy. Ślady chłodziwa są pod osłoną silnika, z prawej strony patrząc od przodu auta.

Mam nadzieję, że ktoś juz na autokąciku to robił i coś podpowie.

Dzieki i pozdrawiam!

Napisano

Wg elearna i oficjalnej procedury chłodnica powinna wyjść do dołu po odkręceniu paru śrub na dole i odłączeniu węży. Teoretycznie wychodzi niezależnie od chłodnicy klimy i bez zdejmowania zderzaka.

Nie wiem na ile to prawda bo nigdy nie robiłem, przymierzałem sie tylko do skraplacza klimy (mocowanie wg instrukcji bardzo podobne) ale okazało sie że jednak jest dobry.

edit: przed wymianą spróbuj może wsypać uszczelniacza? Mój ojciec też kiedyś miał zamiar wymieniać chłodnice ale mechanik z ASO podpowiedział żeby wsypać odrobine proszku i wymieniać dopiero jak to nie pomoże. Pomogło i jeździ tak już ponad 3 lata, też Stilo 1.4.

Napisano
  • Autor

> odłączeniu węży. Teoretycznie wychodzi niezależnie od chłodnicy klimy i bez zdejmowania

> zderzaka.

aa, no to fajnie, to mnie pocieszyłes;)

> edit: przed wymianą spróbuj może wsypać uszczelniacza? Mój ojciec też kiedyś miał zamiar wymieniać

> chłodnice ale mechanik z ASO podpowiedział żeby wsypać odrobine proszku i wymieniać dopiero

> jak to nie pomoże.

o jakim proszku mowisz? znasz moze producenta/nazwe?

Nie wiem na ile bezpieczne dla calego ukladu chlodzenia sa takie wynalazki, ale byc moze jest to dobre rozwiazanie i warto by sprobowac:)

Dzieki i pozdrawiam!

Napisano

> o jakim proszku mowisz? znasz moze producenta/nazwe?

Nie mam pojęcia, chyba nie miał specjalnej nazwy, ot taki zwykły do uszczelniania chłodnic. Wyglądał tak jak ten KLIK

> Nie wiem na ile bezpieczne dla calego ukladu chlodzenia sa takie wynalazki, ale byc moze jest to

> dobre rozwiazanie i warto by sprobowac:)

Z tego co słyszałem to one zalepiają układ jak się tego wsypie za dużo. Dlatego właśnie tak jak pisałem mechanik doradził spróbować wsypać troche (o ile pamiętam wsypaliśmy ok. pół tego opakowania), a jak nie pomoże to absolutnie nie walić tego ile wlezie do skutku tylko wymienić chłodnicę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.