Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana paska klinowego 2.0

Featured Replies

Napisano

Jak wygląda sprawa wymiany paska klinowego w marei 2.0 z klimą ? Da radę to zrobić bez wyciągania silnika ? Wydaje mi się że napinacz będzie również do wymiany... Dam radę sam w garażu czy od razu odpuścić i jechać do mechaniora ? Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane smile.gif

Napisano

> Jak wygląda sprawa wymiany paska klinowego w marei 2.0 z klimą ? Da radę to zrobić bez wyciągania

> silnika ?

Da.

> Wydaje mi się że napinacz będzie również do wymiany... Dam radę sam w garażu czy od

> razu odpuścić i jechać do mechaniora ?

Raczej polecam mechanika - bo może i nie jest to jakieś trudne, ale po prostu trzeba wiedzieć jak.

Napisano

> Jak wygląda sprawa wymiany paska klinowego w marei 2.0 z klimą ? Da radę to zrobić bez wyciągania

> silnika ? Wydaje mi się że napinacz będzie również do wymiany... Dam radę sam w garażu czy od

> razu odpuścić i jechać do mechaniora ? Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane

wymienialem oba i tak:

jesli chodzi ci o pasek miedzy walem a pompa wspomagania 6pk1138

to sciagasz kolo, oslone boczna silnika, przednie nadkole i masz dostep do calosci tj.

luzujesz napinacz klucz nasadowy 13<musisz go przelozyc za wzmocnieniem zderzaka,ale po zdjeciu nadkola bedziesz wiedzial ocb> sciagasz pasek ,nakladasz nowy i napinasz napinacz..potem do kupy skladasz plastiki i kolo

drugi pasek miedzy pompa wspomagania, a sprezarka klimy to juz nieco inna bajka i wymaga troche roboty tj. operacji jak poprzednio i dodatkowo popuszczenia silnika na lapach, poluzowaniu gornego napinacza, do ktorego dostep jes po popuszczeniu silnika...dalej juz jest w miare prosto:)

pierwsy wymieniaj sam jak masz jakies podstawy, drugi....

bez kanalu nawet sie nie bierz:)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czeka mnie ta trudniejsza opcja, tzn pasek od alternatora i klimy. Może mi się uda....

Jakieś specyficzne narzędzia się przydadzą ? Jak opuścić silnik ? Na których łapach ?

Napisano

> Czeka mnie ta trudniejsza opcja, tzn pasek od alternatora i klimy. Może mi się uda....

> Jakieś specyficzne narzędzia się przydadzą ? Jak opuścić silnik ? Na których łapach ?

ja popuszczalem na lapie przy prawej podluznicy<po stronie paskow>

oraz na drazku reakcyjnym<tj taki czarny lizak kolo kielicha> silnik maksymalnie do dolu az sie oprze o oslone rozrzadu, i spod podluznicy wyjdzie napinacz pasa klimy...i teraz najpierw luzujesz srube ,ktora jest przykrecony<jakis imbus>

a nastepnie luzujesz naciag paska sruba obok sprezarki klimy...potem odwrotnie...najpierw naciag ,potem sruba w napinaczu)

oczywiscie z racji miejsca trzeba sie pogimnastykowac...ewentualnie mozesz poluzowac jeszcze kolejna lape wtedy silnik pojdzie nizej...

pozdrawiam

nie zapomnij o lewarku pod silnikiem!!!

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówki, w weekend jak będę miał czas spróbuję się zabrać za to. Mam nadzieję że dam radę. Dam znać jak poszło smile.gif

Napisano

pierwsy wymieniaj sam jak masz jakies podstawy, drugi....

> bez kanalu nawet sie nie bierz:)

całkowita racja bez kanału ani rusz ale ja wymienilem pasek przy pomocy 2-giej osoby bez zdejmowania koła!! nie wspominając juz o opuszczaniu silnika?!

cala zabawa spowodowana byla rozsypującym sie łozyskiem na pompie wspomagania, co tez udalo sie uczynic bez rozbierania polowy auta.

Napisano
  • Autor

Ile tam jest wogóle rolek/napinaczy ? Macie może jakiś rysunek przez jakie rolki i jak ten pasek leci żebym mógł sobie obejrzeć na spokojnie przed dobraniem się w garażu do tego ?

Napisano
  • Autor

Dzięki, bardzo mi pomogłeś smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.