Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana / dorejestrowanie współwłaściciela

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jest bardzo dużo informacji temat, niestety są one bardzo niejednoznaczne dlatego też zadaję pytanie w tym wątku.

Samochód: Fiat Uno

Wartość: 2 tyś

Właściciel w dowodzie: mama

Współwłaściciel w dowodzie: tata

Ubezpieczalnia: Ergo Hestia

Od trzech lat jeżdżę tym samochodem a dane w dowodzie zostały po starych właścicielach.

Skończyły się miejsca na pieczątki: czas wyrobić nowy dowód.

Tu rodzi się moje pytanie:

1) Czy można się dorejestrować do dowodu jako drugi współwłaściciel (umowa o darowiźnie jest mi znana)

2) Czy można zamienić współwłaścicieli (Tata rezygnuje, ja zostaję współwłaścicielem)?

3) Mama ma pełne zniżki, dalej pozostałaby właścicielem. Gdybym jednak mógł się dopisać jako drugi współwłaściciel (wiek: 24 lata) to czy stracę zniżki tj. czy zapłacę wyższe ubezpieczenie?

4) Jaka byłaby procedura załatwiania poszczególnych spraw?

Napisano

1) Czy można się dorejestrować do dowodu jako drugi współwłaściciel (umowa o darowiźnie jest mi znana)

- Możesz wink.gif z tymże trzeci i następny współwłaściciel nie będzie widoczny w dowodzie rejestracyjnym a na ewidencję naniosą.

2) Czy można zamienić współwłaścicieli (Tata rezygnuje, ja zostaję współwłaścicielem)?

Możesz wink.gif Tu wchodzi w grę umowa darowizny lub Kupna-Sprzedaży

3) Mama ma pełne zniżki, dalej pozostałaby właścicielem. Gdybym jednak mógł się dopisać jako drugi współwłaściciel (wiek: 24 lata) to czy stracę zniżki tj. czy zapłacę wyższe ubezpieczenie?

Zależy od ubezpieczyciela. Na pewno zwyżka będzie za Twój młody wiek. Kiedyś dopytywałem się w PZU to za młodego współwłaściciela dodawali 100 zł na Oc więcej. Zniżkę miałbyś np. 60% razem z mamą ale za Twój wiek dopłacicie parę złotych.

4) Jaka byłaby procedura załatwiania poszczególnych spraw?

Najprostsze wyjście to umowa darowizny części udziału ojca na ciebie. Lub umowę kupna sprzedaży lecz wpisz kwotę poniżej tysiąca to podatku też nie zapłacisz. Z tą umową do Urzędu Skarbowego gdzie ci ją podbiją i do Wydz. Komunikacji przerejestrować a później do Tow. Ubezp. Wygląda to tak jakbyś nabył samochód procedura ta sama. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.