Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektrozawór

Featured Replies

Napisano

Mam parownik Tomasetto At07 z elektrozaworem który to od pewnego czasu nie odbija(napięcie do niego już nie dochodzi,a on pozostaje otwarty) przez to właśnie przy krótkim postoju nie mogę auta odpalić dopiero za 2-3 razem się udaje i nie ma potem tego charakterystycznego "cyk" po przejściu na gaz oraz strasznie czuć gaz w okolicy auta.Jeżeli postoi długo to auto odpala bez problemu i wraca "cyk" smile.gif

Czy ten elektrozawór się da jakoś wykręcić z parownika i wyczyścić,bo tak mi się wydaje,że go blokuje jakiś syf.Dostęp mam kiepski i nie mogę tego dokładnie obejrzeć.

Napisano

da się rozebrać bez problemu, uważaj tylko żeby ci sprężynka gdzieś nie wypstykła

Napisano
  • Autor

> da się rozebrać bez problemu, uważaj tylko żeby ci sprężynka gdzieś nie wypstykła

Jakiś klucz potrzebny,czy po prostu odpiąć przewody chwycić go i odkręcić smile.gif tak jak pisałem ciasno tam mam,a nie bardzo mi się chce odpinać węże,żeby wyciągać cały parownik.

Napisano

> Jakiś klucz potrzebny,czy po prostu odpiąć przewody chwycić go i odkręcić tak jak pisałem ciasno

> tam mam,a nie bardzo mi się chce odpinać węże,żeby wyciągać cały parownik.

rencyma nie odkręcisz, klucz potrzebny chyba 17 a może nawet dwa. Odkręcasz śrubę od góry wysuwasz niebieską cewkę a dalej to zależnie od konstrukcji samego elektrozaworu ale tam żadnej filozofii nie ma.

Napisano
  • Autor

Ok Dzięki jutro popróbuje jak nie dam rady to się jeszcze odezwę po porady.

Napisano

Podepnę się bo mam ten sam problem.

lovteccopyha7.jpg

W tym parowniku elektrozawór odcina fazę ciekłą czy lotną?

Jak ten zaworek w środku poczyścić?

Napisano

> Podepnę się bo mam ten sam problem.

> W tym parowniku elektrozawór odcina fazę ciekłą czy lotną?

Cholera nie pamiętam. A ma to jakieś znaczenie?

> Jak ten zaworek w środku poczyścić?

Nawinąć troszkę szmatki na cienki śrubokręt i wyczyścić. Może też. Najczęściej obkleja się trzpień i się nie chce przesuwać a jego akurat prosto wyczyścić.

Napisano

Poczyściłem ale:

- po odpięciu elektromagnesu i przyłożeniu klucza żeby odkręcić śrubę zaiskrzyło jakbym + z - zwierał na aku - odpiąłem masę i już tego nie było

- trzpień czysty chodzi luźno jedynie na jego końcu gumka wydaje się jakby była sparciała - da się ten trzpień kupić osobno?

- ogólnie strasznie dużo było tam czarnego nagaru - skąd on tam się wziął?

Póki co jest lepiej, ale bez rewelacji.

Pomyślałem sobie żeby założyć jeszcze jeden el-zaworek na fazie lotnej przed atuatorem, istnieją takie zaworki które to umożliwiają?

Napisano

> Poczyściłem ale:

> - po odpięciu elektromagnesu i przyłożeniu klucza żeby odkręcić śrubę zaiskrzyło jakbym + z -

> zwierał na aku - odpiąłem masę i już tego nie było

icon_eek.gif Tam nic nie powinno iskrzyć gdy LPG wyłączone. Zmierz miernikiem czy jest tam jakieś napięcie. Nie powinno być.

> - trzpień czysty chodzi luźno jedynie na jego końcu gumka wydaje się jakby była sparciała - da się

> ten trzpień kupić osobno?

Czyli powód już znalazłeś. Gumkę się wymienia.

> - ogólnie strasznie dużo było tam czarnego nagaru - skąd on tam się wziął?

smoła wykondensowana z gazu 893goodvibes.gif

Napisano

Dzięki śliczne za pomoc!

Co prawda już sobie wymieniłem grzybek na nowy, ale dostałem też drugi trzpień z używanego reduktora i widzę, że są różnice konstrukcyjne.

283768510-DSC00370.JPG

To jest foto trzpienia który był u mnie w parowniku, między grzybkiem a plastikową oprawką jest mosiężna podkładka, której z obecnym trzpieniem nie mam.

Potrzebne to do czegoś czy tylko tak sobie siedzi ?

post-130636-14352508088006_thumb.jpg

Napisano

Przyznam się bez bicia, że jak regenerowałem swój reduktor to na to samo zagadnienie się nadziałem swieca.gif. Nie wiem jakie zadanie spełnia ta podkładka. Widząc różnice w tych grzybkach i że ta podkładka nie będzie pasować do nowego grzybka odczyściłem stary (był jeszcze w dobrej kondycji na oko) i zostawiłem stary. Dlatego nie potrafię doradzić.

Napisano

OK smile.gif

Będę zgłaszał gdy będzie się coś działo niepokojącego bez tej podkładki ok.gif

A póki co jest rewelacyjnie.

Jeszcze raz dzięki za pomoc pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.