Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piski w silniku

Featured Replies

Napisano

witam mam taki problem po odpaleniu silnika z silnika dobiega pisk wymienilem rolke napinacza paska klinowego poniewz myslalem ze to to ale niestety piski nada sa pisk pochodzi z okolic altenatora jednakze alternator jest po regeneracji nie wiem juz co zrbic proszee pomozcie

Napisano

naciągnij porządnie pasek klinowy alternatora, on piszczy na 100% bo ślizga się po kole pasowym, w warunkach wilgoci objaw się może nasilać

Napisano

> naciągnij porządnie pasek klinowy alternatora, on piszczy na 100% bo ślizga się po kole pasowym, w

> warunkach wilgoci objaw się może nasilać

Dodaj, że jak dłużej będzie się ślizgał to się w końcu "sfajczy" grinser006.gif

Napisano

> witam mam taki problem po odpaleniu silnika z silnika dobiega pisk

jak koledzy piszą - masz słabe napięcie paska hehe.gif alternatora. z doświadczenia podpowiem, że dużo łatwiej naciągnąć pasek za pomocą "dźwigni", niż bezpośrednio napierając na niego od góry styliskiem od łopaty biglaugh.gif owa dźwignia to kawałek pręta, śruba M10 (?) włożona w rowek oink.gif w którym jest śruba do regulacji naprężenia. i dopiero na owy kawałek pręta napierałem styliskiem i dało to zamierzony efekt - piski ustały.

każdy, kto miał altek w ręce zajarzy, o co biega w moim opisie waytogo.gif

Napisano

> jak koledzy piszą - masz słabe napięcie paska alternatora. z doświadczenia podpowiem, że dużo

> łatwiej naciągnąć pasek za pomocą "dźwigni", niż bezpośrednio napierając na niego od góry

> styliskiem od łopaty owa dźwignia to kawałek pręta, śruba M10 (?) włożona w rowek w

> którym jest śruba do regulacji naprężenia. i dopiero na owy kawałek pręta napierałem

> styliskiem i dało to zamierzony efekt - piski ustały.

> każdy, kto miał altek w ręce zajarzy, o co biega w moim opisie

Proponowałbym wymienić pasek na nowy. Nadmierne napinanie paska, przyszpiesza zużycie łożysk i samego paska. W końcu ten alternator nie stawia aż tak wielkiego oporu.

Napisano

> Proponowałbym wymienić pasek na nowy. Nadmierne napinanie paska, przyszpiesza zużycie łożysk i

> samego paska. W końcu ten alternator nie stawia aż tak wielkiego oporu.

Nowy pasek i tak po jakimś czasie trzeba na nowo napręzyć.Wymiana tylko jeśli widać slady zuzycia i pękniecia . biglaugh.gif

Napisano

> Proponowałbym wymienić pasek na nowy.

pasek napędu alternatora po przebiegu ~70kkm wyglądał dużo gorzej, niż pasek rozrządu sick.gif właśnie po jego wymianie po pewnym czasie pierwotne naprężenie przestało wystarczać... 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.