Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

12 tys na LPG Xsara Picasso

Featured Replies

Napisano

Kupilem Picaso jak mial 52 tys km 4 miesiace temu

Co robilem:

- LPG 2300zl (stag 4 itd.)

- swiece 70zl

- moduly do nich 4 * 50 zl

- filtry 80 zl

- oleje 110 zl

- sworzen TRW 36 zl

- tuleje TRW 42 zl

- koncowki TRW 2* 38 zl

- robocizna 100 zl

- geometria 85 zl

mam dzis przejechane 66tys km

wg: http://www.gazeo.pl/kalkulator.php

Miesiecznie

koszt Pb =1662 zl

koszt LPG = 910 zl

zaoszczedzilem 581 zl claps.gif

wg tej strony juz mi sie instalacja zwrocila....

teraz zle strony LPG:

1. spala mi 1,5 litr oleju na 14tys km

2. przepalila mi sie tz. siatka w ukladzie wydechowym

cd.:

Jak pisalem po 12 tys na LPG przepalil mi sie lacznik siatkowy w ukladzie wydechowym.....

Wczoraj podjechalem do tlumikarza i zonk;

jak podmienial siatke zajzal do katalizatora a tam porcelana potluczona i piasek sie z niego wysypal....

nie nadawal sie do ponownego montazu a nowy 1100 zl do pojemnosci 1.8..... angryfire.gif

niestety nie dysponuje taka gotowka na naprawe;

kazalem wstawic obudowe katalizatora i dystans do 2 sondy ....

Niestety dystans nic nie dal bo po przejechaniu 850 km zlapal czek czerwona.gifboje_sie.gif

Pytania

1. jak to skasowac? yikes.gif

2. czy sa emulatory 2 sondy? wink.gif

3. jaki tam jest sygnal? confused.gif

Napisano

> Jak pisalem po 12 tys na LPG przepalil mi sie lacznik siatkowy w ukladzie wydechowym.....

Pytanie czy od lpg czy ze starosci poprostu.

Napisano
  • Autor

> Pytanie czy od lpg czy ze starosci poprostu.

LPG zawsze penetruje...

Pytanie co z 2 sonda zrobic?

Napisano

> LPG zawsze penetruje...

> Pytanie co z 2 sonda zrobic?

Poza chekiem cos sie dzieje ? Jedz na kompa i obadaj co konkretnie jest nie tego waytogo.gif

Sprobuj tez poszukac uzywanego kata.

Napisano

> LPG zawsze penetruje...

Bzdura. Owszem, padają tłumiki końcowe, ale nie plecionka.

A czy przypadkiem tłumikarz Cię nie 270747800-sex.gif ? Bo katalizator w skupie to kilka stówek ....

Napisano

Katalizator nie rozpadł się od LPG, podobnie plecionka. Były stare to się posypały. Ja w megance zrobiłem 100 kkm i katalizator był ok.

Napisano

> Wczoraj podjechalem do tlumikarza i zonk;

> jak podmienial siatke zajzal do katalizatora a tam porcelana potluczona i piasek sie z niego

> wysypal....

> nie nadawal sie do ponownego montazu a nowy 1100 zl do pojemnosci 1.8.....

Uniwersalny katalizator do wspawania moze ze 300pln wyjdzie a za stary kat na skupie dostaniesz calkiem zacna kase.

Napisano
  • Autor

nie bo sam widzialem porcelane potluczona i jakis piasek sie wysypal...

Napisano

I co? moze uważasz, że ci plecionka padła od lpg...? szkoda, że ci sie siedzenie nie wysiadziało szybciej, bo masz lpg... człowieku. Co do kata to tez jestem pewny, ze to nie jest wina lpg... ja mam w swoim aucie lpg od ponad 60 tyś. km i katalizator nie daje żadnych znaków padu... 12 tysi na lpg to nic, aby sie tak szybko rozleciał kat...

czy ty jesteś pewny, ze to kupione przez ciebie auto to mialo tylko 54 tysie nakręcone? bo cos za szybko leca elementy, które powinny wytrzymać co najmniej 2x tyle.

Napisano
  • Autor

> I co? moze uważasz, że ci plecionka padła od lpg...? szkoda, że ci sie siedzenie nie wysiadziało

> szybciej, bo masz lpg... człowieku. Co do kata to tez jestem pewny, ze to nie jest wina lpg...

> ja mam w swoim aucie lpg od ponad 60 tyś. km i katalizator nie daje żadnych znaków padu... 12

> tysi na lpg to nic, aby sie tak szybko rozleciał kat...

> czy ty jesteś pewny, ze to kupione przez ciebie auto to mialo tylko 54 tysie nakręcone? bo cos za

> szybko leca elementy, które powinny wytrzymać co najmniej 2x tyle.

Pierwsze tak nie twierdze

Przejechalem Lanosem ok.gif 280 kkm na LPG (odrazu z FSO gaz) i Octavia 320 tys km (z salonu Wimaru z LPG) i nic takiego mi sie nie zdazylo...

W octavi wywalilem kata odrazu i uklad wspawli w eltecu w Piastowie i do konca bylo ok ...

Napisano
  • Autor

Potrzebuje informacji jak ominac 2 sonde i tyle .... licze sie ze LPG ma skutki uboczne ....

Napisano

> Potrzebuje informacji jak ominac 2 sonde i tyle .... licze sie ze LPG ma skutki uboczne ....

A co Ci przeszkadza we wstawieniu uniwersalnego kata?

Napisano

> Jak pisalem po 12 tys na LPG przepalil mi sie lacznik siatkowy w ukladzie wydechowym.....

> Wczoraj podjechalem do tlumikarza i zonk;

> jak podmienial siatke zajzal do katalizatora a tam porcelana potluczona i piasek sie z niego

> wysypal....

Moje Picasso 1.6 z 2002r ma przejechane obecnie ponad 200tys km w tym około 160tys km na LPG ...

Katalizator sprawny i nie wymieniany ...

Tyle że mój samochód mimo sporego przebiegu , był kupiony od I prawdziwego właściciela z PL , z pełną dokumentacją i serwisowany do końca w ASO (pełna dokumentacja) ...

Zapewne Twój samochód ma dużo więcej kilometrów niż wykazuje licznik albo katalizator został uszkodzony w jakiś sposób (wypadek ?)

Nie ma to NIC wspólnego z LPG ...

Kup używany albo nowy katalizator i nie kombinuj ...

Tu są dwie sondy i nie warto kombinować , no chyba że za jakiś czas na forum będziesz narzekał jakie te francuskie samochody są do kitu bo silnik Ci się popsuł lub co chwila awaria z osprzętem silnika ...

Napisano
  • Autor

co sadzicie o tym :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...da&sid=

Błąd wyskakuje znowu.

Przeanalizowałem dzisiaj przebiegi napięć na sondach w czasie pracy silnika. Napięcie na pierwszej sondzie "oscyluje" czyli silnik dokonuje jakieś regulacji. Przy pracy jałowej silnika napięcie na drugiej sondzie jest nieco niższe niż średnie wartości na pierwszej sondzie, czyli wnioskuję że na wylocie katalizatora jest mniej tlenu zatem katalizator zużywa tlen do "dopalenia" resztek spalin. Przy wzroście obrotów na wyjściu drugiej sondy pojawiają się "piki" bardzo przypominające skoki napięcia na pierwszej sondzie z minimalnym opóźnieniem (logiczne, bo spaliny mają ponad 1m rury do przebycia). Ponieważ wartości i czasy trwania zmian praktycznie pokrywają się z wynikami pierwszej sondy, wnioskuję że przy większych obrotach (większy przepływ, większe ilości niedopalonych cząsteczek) katalizator nie spala większej ilości tlenu zatem nie działa całkowicie prawidłowo i błąd jest adekwatny do działania katalizatora P0420 - niska wydajność katalizatora. Idąc dalej tym tokiem rozumowania to błąd jest generowany jeśli przy określonych warunkach (jazda ze stałą prędkością, nagrzany silnik) druga sonda lambda pokazuje nie mniejszą ilość tlenu niż pierwsza sonda, co w przełożeniu na napięcie sondy powinna być mniejsza wartość. W moim przypadku tylna sonda lambda pokazywała napięcia nawet rzędu 0.8V. Chętnie usłyszę jakieś komentarze na temat takiego rozumowania, może tam tkwi jakiś błąd.

Spróbowałem oszukać komputer obniżając to napięcie przez dodanie równolegle (nie trzeba bawić się w jakieś dzielniki, sonda ma dużą rezystancję wyjściową) z sondą diody shotkyego (napięcie progowe 0.3-0.4V). OBD2 pokazuje że napięcie oscyluje od ok 0 do jakiś 0.3V.

Udało mi się przetestować to i wygląda na to że błąd nie wraca.

Jest to rozwiązanie tymczasowo, dalej będę szukać sondy i prawdopodobnie katalizatora

Napisano

> Potrzebuje informacji jak ominac 2 sonde i tyle .... licze sie ze LPG ma skutki uboczne ....

tego ci nie powiem, ale widze, ze jeden z niewielu rzetelnych jesteś, któremu jak coś pada w aucie z lpg to nie pierniczy, że to od gazu...

Napisano

> Moje Picasso 1.6 z 2002r ma przejechane obecnie ponad 200tys km w tym około 160tys km na LPG ...

tzn. jaki masz silnik? 1.6 110 KM? i jaka instalkę? ile ci wciąga gazu?

Napisano
  • Autor

kolego na LPG przejechalem juz ponad 500kkm i wiem ze sa tego zle strony i tyle .... poszukuje tylko nadal jak pracuje 2 sonda i ewen. emuletor do niej ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.