Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F]Nie działący samoregulator hamulców tylnich.

Featured Replies

Napisano

Hej wszystkim. Po duzych z hamulcami przejściach na długiej trasie mam kilka pytań do Grona.

Otóż czy ktoś z Was poradził sobie w jakiś ciekawy sposób ze spadającą blaszką mechanizmu regulacyjnego. Owa blasza nie zazębia mi śruby i nie podstawia szczęk. Zmieniłęm szczęki na nowe i ten bolec ustalający położenie tej blachy jest bardzo cieńki. A może tak ma być? Kurcze nie wiem. Pedał mi wszedł w podłogę i klapa. Macie na to jakiś patent?

Napisano

Może to koledze pomoże - KLIK

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Może to koledze pomoże - KLIK

> PZDR VEN

fot1190.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ta blaszaka u mnie nie chce zazębiać się z ta koronkowa nakrętka. I jest cały czas jakby pociągnięta w dól przez co nie spełnia swojej funkcji.

Napisano

To ją podegnij, żeby załapała za nakrętkę. I rozkręć regulator, tak żeby szczęki były bardzo blisko bębna.

Napisano

Hmm... nigdy nie miałem okazji wymieniać, gdyż jak musiałem wymieniać bębny szczęki to odrazu zmieniłem cały układ hamulcowy na tarczobębny a tam już samoregulatorów nie ma smile.gif

Ale napewno ktoś się zaraz pojawi i się wypowie w tym temacie.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> To ją podegnij, żeby załapała za nakrętkę. I rozkręć regulator, tak żeby szczęki były bardzo blisko

> bębna.

Podginałem i ustawiałem-miałem przykry przypadek z tym w trasie z rzeszowa do Oslo:/ W Gorzowie hamulce odmówiły współpracy i dzięki uprzejmości Pana z Salonu VW w Gorzowie udało mi przy jego pomocy znaleźć warsztat który mnie od ręki wziął "na kanał"

Nie wiem po prostu czy ta mała tulejka na która wsadzona jest ta blaszka nie powinna mieć większej średnicy. Szczęki nowe i podstawione maksymalnie do bębnów. Czekam aż koledzy dojadą to mi podrzucą nowe bębny.

Napisano

> To ją podegnij, żeby załapała za nakrętkę. I rozkręć regulator, tak żeby szczęki były bardzo blisko

> bębna.

Dokladnie, tak tez trzeba zrobic nawet przy nowych czesciach (podgiac blaszk). Dodatkowo mozna poprawic zeby kolka samoregulatora pilnikiem, oczyszczajac je ze zbednego brudu i korozji...Podstawianie szczek do bebna nalezy przeprowadzic na zalozonym bebnie, przez otwor sruby mocujacej kolo (lampa i plaski srubokret sa nieodzowne, podstawia sie przez pokrecanie srubokretem kolka samoregulatora do momentu, az szczeki beda tarly w sposob znaczny o beben).

Jeszcze jedna uwaga: jesli blaszka spada z kolka, poza jej podgieciem, nalezy zwezic widelki samoregulatora poprzez uderzenie mlotkiem. Zauwaz, iz widelki samoregulatora maja wystep, ktory popycha blaszke obracajaca kolko samoregulatora. W wyniku eksploatacji widelki sie rozszerzaja i blaszka moze przeskakiwac pomiedzy wystepem widelek i szczeka hamulcowa, co powoduje brak kasowania luzu pomiedzy okladzinami szczek i bebnem.

Pozdrawiam

Napisano

na trzpień fabrycznie wciśnięty w szczękę musisz założyć podkładkę rozprężną w kształcie stożka do ustalania tej blaszki - tych podkładek nie ma w zestawie ze szczękami więc przełóż stare i będzie dobrze.głowa do góry.pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> na trzpień fabrycznie wciśnięty w szczękę musisz założyć podkładkę rozprężną w kształcie stożka do

> ustalania tej blaszki - tych podkładek nie ma w zestawie ze szczękami więc przełóż stare i

> będzie dobrze.głowa do góry.pozdrawiam

A widzisz! To będzie to tylko skąd ja taką podkładkę wezmę w norwegii:/ Faktycznie to był prosty trzpień:/

Napisano

po prostu ściągnij ze starych szczęk tam są na pewno.pozdr.Przeczytałem posty wyżej i powiem tak nic nie doginaj nie wyginaj ani nie piłuj.Załóż nawet te stare podkładki a wszystko się samo ułóży i naciągnie jak w faktory,będzie dobrze daje głowę.pozdrawiam-zresztą niedawno sam to robiłem w swojej af

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.