Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z sześciobiegową skrzynią w Octavii II

Featured Replies

Napisano

Zamieszczam temat na głównej, niestety na forach specjalizujących się w Skodach zero odpowiedzi. Może na głównym ktoś będzie miał jakiś pomysł?

Jestem dość świeżym posiadaczem Octavii II 2.0 TDI.

Przy okazji wymiany padającego dwumasu wymieniłem też całą skrzynię biegów na używkę.Stara skrzynia wyła przy włączaniu V biegu i przy "hamowaniu biegami" na V. Kupiłem używkę o identycznym oznaczeniu HDV.

Zmiana z I na II, z II na III, z III na IV, z IV na V, z V na VI oraz z IV na VI bez problemów.

Włączanie I, redukcja z II na I, z III na II, z IV na III, z V na IV bez problemów. SKrzynia cicha zarówno przy przyspieszaniu, stałej jeździe jaki i hamowaniu silnikiem, nic nie huczy, nie zgrzyta, nie wyje, synchronizatory wydają się być w porządku.

Jedyny problem to zmiana z VI na V - tak gdzie powinna być piątka, jest bardzo wyraźny opór (przełamywać "na chama" go nie próbowałem), trzeba ruszyć lewarkiem w lewo i w prawo, wtedy V się zazwyczaj odnajduje (mniej więcej tam gdzie być powinna, ale dopiero w drugiej lub trzeciej próbie) i gdy się już odnajdzie, wchodzi bez zgrzytów i dalej jedzie się prawidłowo ( nie wypada ani nic podobnego). Czasem gdy przesuwam lewarek z VI na V i nie robię tego po prostej do góry, lecz w środkowym położeniu odchylę go nieco w lewo, wchodzi od razu z małym oporem, ale bez zgrzytu. Nie pomaga puszczenie i ponowne naciśnięcie sprzęgła (objawy jak wyżej). Przy prędkości 100 km/h zmiana z IV na V bez problemu, z VI na IV bez problemu, tylko z VI na V jest ten opór.

Przy zmianach na postoju przy pracującym silniku i wciśniętym sprzęgle jest ok na każdym biegu.

Czy stara-nowa skrzynia jest również uszkodzona, czy jest szansa na regulację jakiegoś elementu (najlepiej bez ponownego wyjmowanie skrzyni z auta)?

Wstępnie myślałem, że może jakiś luz na cięgnach albo lewarek haczy (tylko dlaczego jedynie podczas jazdy?).

Niech mi ktoś poradzi, czy psuć, czy przywyknąć...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.