Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Llikwidacji szkody z AC i badanie techniczne

Featured Replies

Napisano

Będę likwidował szkodę (kamień uszkodził mi przednią szybę) z AC.

Czy po takiej szkodzie wymagane jest badanie techniczne, bo chyba przednia szyba jest elementem usztywniającym nadwozia...?

Ubezpieczyciel napisał:

"Zgodnie z art. 17 Ustawy z dnia 22 maja 2003 o działalności ubezpieczeniowej w związku z art. 81 ust. 11 pkt 4 Ustawy z dnia 20.06.1997 Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz.U. z 2003 Nr 58 poz. 515 z późniejszymi zmianami), właściciel/użytkownik pojazdu jest zobowiązany do wykonania dodatkowego badania technicznego pojazdu, w którym została dokonana naprawa w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego."

Czy szyba podlega pod któryś z tych elementów?

Ubezpieczyciel żąda ode mnie zaświadczenia od poprzedniego ubezpieczyciela o wysokości nabytych zniżek lub dokumentującego bezszkodowy przebieg ubezpieczenia OC/AC za ostanie 4 lata.

W tym roku mam kontynuację ubezpieczenia z tamtego roku w tym samym TU. Wcześniej miałem pakiet dealerski w Generali a jeszcze wcześniej, inne auto w PZU. Czy zwracam się tylko do Generali czy może jeszcze do PZU (gdzie i jak)? Mam jeszcze drugie auto zarejestrowane na siebie i żonę, czy od tego ubezpieczyciela też biorę zaświadczenie?

Szkodę chcę zlikwidować bezgotówkowo w ASO, ale żeby przyśpieszyć procedury ocenę techniczną wykonałem bezpośrednio u ubezpieczyciela. Teraz z oceną techniczną mam oddać auto do serwisu i oni mają się wszystkim zająć. Czy w tym wypadku też muszę załatwiać te zaświadczenia? Pismo dostałem od ubezpieczyciela...

Napisano

1. Nie musisz wykonywać dodatkowych badań technicznych bo koszt wymiany szyby nie jest wysoki a także to uszkodzenie nie podlega pod paragraf, który przytoczyłeś (jak by co to za to badanie i tak zwraca Ci ubezpieczyciel).

2. Ubezpieczyciel ma prawo zarządać wglądu do historii ubezpieczenia. Aby otrzymać zniżki u obecnego ubezpieczyciela musiałeś złożyć oświadczenie (mogło być ustne) o bezszkodowości a teraz TU wymaga potwierdzenia Twoich słów. Musisz napisać do Towarzystw ubezpieczeniowych, gdzie miałeś polisy o przysłanie historii ubezpieczenia. Można wysłać takie pismo faksem. W Twoim przypadku do Generali i PZU. Potwierdzenie (listowne) otrzymasz po około 2 tygodniach. Nie mieszaj w to drugiego auta.

3. Mimo, że załatwiasz wszystkie sprawy z ASO bezgotówkowo to zaświadczenie o bezszkodowości (lub szkodach) i tak musisz dostarczyć. Brak zaświadczenia, może wstrzymać procedurę wypłaty odszkodowania.

Napisano
  • Autor

Dzięki. W takim razie kolejne pytanie

Komu dostarczyć zaświadczenie? Ubezpieczycielowi czy ASO, w którym będę naprawiał auto i u którego mam wypisać upoważnienie do likwidacji szkody z ubezpieczycielem czy do TU?

Auto chciałem oddać w poniedziałek, naprawa szyby to co najwyżej jeden dzień. Czy w tym wypadku jak nie dostarczę tego zaświadczenia to wstrzymają wypłatę (zakładowi blacharsko-lakierniczemu) i nie odbiorę auta do czasu wypłaty należności za wymianę szyby?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.