Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tarcz - pisata zbyt blisko zacisku

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem w trakcie wymiany tarcz hamulcowych.

Lewa strona zrobiona bez żadnego problemu (no poza zdjęciem samej tarczy - bez ściągacza ani rusz).

Natomiast z prawej strony jest coś nie tak...

Już podczas wyciągania zacisku (oczywiście odkręconego) ciężko było go wyciągnąć - trzeba było użyć młotka.

Na samym zacisku (jarzmie przykręconym do zwrotnicy) widać, że tarcza o nie obcierała.

Po przykręceniu nowej tarczy sytuacja jest taka że nie da się tego jarzma nawet włożyć - tak jakby cała piasta była zbyt blisko zwrotnicy.

Co jest nie tak? Może między piastą, a zwrotnicą powinna być jakaś podkładka dystansowa?

post-108383-14352508089303_thumb.jpg

Napisano

nie ma tam żadnych podkładek dystansowych, piasta jest "spięta" poprzez łożysko na stałe ze zwrotnicą i tam nic nie powinno trzeć, nie miałeś jakichś luzów czasami na piaście widocznych\odczuwalnych przed zdjęciem koła?

Napisano
  • Autor

Nie było żadnego luzu - wszystko było jak należy. Przynajmniej ja takiego luzu nie zauważyłem.

Poza tym ostatnio byłem u mechanika, żeby sprawdził układ kierowniczy (luzy i zbieżność) i powiedział, że jest wszystko idealnie (poza luzem na wałku przy kolumnie kierowniczej).

Jakim więc cudem to całe jarzmo nie mieści się?

Napisano

pociąg ręką za półośkę w kierunku piasty i zobacz czy się coś zmienia w miejscu piasta - jarzmo

Napisano
  • Autor

Półoś jest luźna, tzn. można ją minimalnie przesuwać w kierunku piasta - skrzynia.

Napisano

> Półoś jest luźna, tzn. można ją minimalnie przesuwać w kierunku piasta - skrzynia.

taki luz na półosi może tam być, ważne by inny luz nie powodował zmiany położenia piasty względem zwrotnicy

Napisano
  • Autor

Ruchoma jest tylko półoś - piasta względem zwrotnicy jest nieruchoma.

Napisano

no to jest git, a może to jarzmo jest krzywe, bo tam powinien być minimalny luz?

283769003-hamulec1.jpg

post-62894-14352508091463_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> no to jest git, a może to jarzmo jest krzywe, bo tam powinien być minimalny luz?

Problem w tym, że nawet gdyby jarzmo (mówimy o elemencie, który trzyma szczęki hamulcowe i jest przykręcony do zwrotnicy) było krzywe, to bez szczęki powinien bez problemu zmieścić się między tarczę, a zwrotnicę.

Z lewej strony po przykręceniu tego jarzma do zwrotnicy jest minimalna przerwa między samą tarczą, a jarzmem.

Z prawej strony jest tak ciasno, że nie ma mowy nawet o włożeniu między tarcz, a zwrotnice jarzma.

Napisano

> Witam

> Jestem w trakcie wymiany tarcz hamulcowych

jakie te tarcze zakładasz nowe? zmierzyłeś czy odsadzenie na obu tarczach jest jednakowe

Napisano
  • Autor

Tak nowe (Brembo).

Nie mierzyłem ich, ale na starej tarczy zauważyłem, że jej wewnętrzny rat tarł się o tarcz.

Z drugiej strony tego nie było.

Napisano
  • Autor

Pokażę fotkę, żeby pokazać o co dokładnie chodzi:

img1024h.th.jpg

W miejscu zaznaczonym na czerwono musi zmieścić się jarzmo mocujące zacisk. Niestety nie mieści się tam ono.

Napisano
  • Autor

Jest taka możliwość, że piasta jest za daleko/za mocno wprasowana w stronę zwrotnicy?

Brakuje 2 mm

Napisano

> Jest taka możliwość, że piasta jest za daleko/za mocno wprasowana w stronę zwrotnicy?

> Brakuje 2 mm

w w zwrotnicy powinien być pierścień zabezpieczający łożysko może ktoś wymieniał łożysko i go nie założył i łożysko się przesunęło ?? mówisz ,żę tarło wcześniej

to myślę,że tu jest jakiś błąd ( w montażu łożyska ) ale tylko gdybam ,,,,, ok.gif

było wymieniane łożysko za twojej kadencji z prawej strony ???

Napisano
  • Autor

Za mojej kadencji łożysko nie było wymieniane, a czy wcześniej ktoś tam majstrował - nie wiem.

Tak, czy inaczej masz rację - zostało wszystko pomierzone i faktycznie łożysko jest źle wprasowane.

Na razie z lewej strony założyłem starą tarczę.

Zastanawiam się, czy jest sens wprasowywać to stare łożysko (niby na razie jest ok) - chyba najrozsądniej będzie dać od razu nowe łożysko, bo może się okazać, że obecne niedługo padnie i kolejne rozbieranie tego samego.

Chociaż z drugiej strony pojęcia nie mam jakie łożysko kupić - znajomy kupił jakiś czas temu firmowe łożysko, wydał na nie sporo więcej kasy niż za jakieś 'no name' i po 10 tys. km musiał wymieniać, bo nowe buczało niemiłosiernie.

Najlepsze jest to, że poszła mi uszczelka pod głowicą (montowana jakiś miesiąc temu) zaraz przy kanale olejowym, także rzyga mi olejem na kolektor. Głowica była splanowana, blok wyczyszczony, szpilki dobrze dokręcone - a jednak uszczelkę wywaliło pojęcia nie mam dlaczego. pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.