Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieszczelność podszybia

Featured Replies

Napisano

Mam dość dziwny problem, do tej pory był nie zauważony bo nie zdejmowałem wykładziny od strony kierowcy, okazuje się że ciekło tam strumyczkiem podczas deszczu z 3 miejsc, 2 miejsca wyeliminowałem, było to powiązane z filtrem kabinowym, natomiast cieknie z trzeciego cały czas a pomysłów już brak :/

Miejsce cieknięcia to lewa strona karoserii, woda jakby spływała po desce ( w tej wnęce między deską a blachą karoserii) i skapywała pomiędzy tymi 2 dużymi stykami kabli a uchwytem od maski, boje się że pójdzie mi kiedyś jakieś zwarcie :/

Wyeliminowałem miejsca takie jak dziurka od linki maski oraz wiązka kabli, i już mi się pomysły skończyły.

Napisano

zdejmij osłonę słuka - torx T25 chyba.

do tego użyj szukajki i poszukaj tematu o parowaniu szyb (albo to było na astra.auto.pl )

z tego możesz się sporo dowiedzieć o wilgoci smile.gif

Do tego, sprawdź pod dywanami - masz już zdjętą osłonę progu jeżeli widzisz te złącza. Ja właśnie zrobiłem sobie przerwę (piwo dobrze filtruje nerki smile.gif ) w konserwacji podłogi (astra F ). Z różnych powodów mam nieszczelne korki w podłodze i woda podciekała mi pod fabrytczną matę bitumiczną a dalej wsiąkała w gąbki na podłodze. Te gąbki wciągają wodę jak pelikan ryby a nic z nich nie wychodzi. Efekt był taki, że całą jesień robiłem obejścia x6 (tej dużej złączki na ściance po lewej stronie) bo mi połowa rzeczy nie działała (głównie tył - światła, kierunki, pompa paliwa smile.gif )

powodzenia

Napisano
  • Autor

Tematy z wilgocią w aucie znam na wylot, sam nawet dla jednego forum ostatnio j napisałem o uszczelnianiu smile.gif

A gąbki miałem tak nasączone ze teraz 3 dzień chodzi dmuchawa i wszystko suszy, tylko właśnie nie wiem skąd bierze się jeszcze ta jedna woda, bo po polaniu szyby widzę jak kropelkami skapuja właśnie z tego miejsca co napisałem a tam przecież nie ma żadnych łączeń chyba :/

wcześniej leciało mi na filtr kabinowy to uszczelniłem porządnie i z tamtąd nie leci... zostało jedno miejsce ale za cholere nie moge dojść skąd frown.gif

Napisano

tak jak napisałem, sprawdż na słupku, możliwe że leci pod uszczelką szyby na słupku, może na górze i ścieka po podsufitce. Dobrym sposobem jest porozkładanie np. ręczników kuchennych i zobaczenie (po polaniu wodą na zewnątrz), które zrobiły się mokre i badanie dalem okolicy. A co do gąbek, to ja swoje wymontowałem, schły około tygodnia - po uczciwym wyciśnięciu. Jeżeli nie zapewnisz im dobrego przeplywu powietra - nie podniesiesz ich i nie podeprzesz - to efekt będzie mizerny. Moja część - gąbka podłogowa po stronie kierowcy - wysączyła z siebie prawie 4 litry wody. po jej wyjęciu od razu wsadziłem do wiadra, dałem wodzie spłynąć grawitacyjnie, potem wyciskałem. Z ciekawości przelałem swoje wyniki z wiadra do pięcio itrowego baniaka po wodzie - zebrało sie właśnie około 4 l.

Napisano
  • Autor

Słupek był sprawdzany po klejeniu szyby, nic z niego nie leci, z gąbek u mnie również ostro leciało... smile.gif

Napisano

to w takim razie innego pomysłu niż korki w podłodze (jak u mnie) nie mam. Jest tak, że ta fabryczna bitumika pęka i tamtędy (bo korki sa pod matami bitumicznymi) cieknie na gąbki. Ja parę razy przywaliłem podłogą w różne rzeczy (na polnych drogach i nie tylko) i ranty wokół wycięć na korki mam pokrzywione. Będę wklejać na masę uszczelniającą boll'a. Dziesiaj zeskrobałem całą matę po stronie pasażera - z wierzchu nic nie wyło widać, ale w wyprofilowaniach pod matą stała woda. Taka minimalna warstwa, ale stała. Przynajmniej dzięki temu łatwo odchodziło bo się odparzyło. Wszystkie wrzery mam już oczyszczone i zagruntowane. Jutro wyciągam fotele i sprawdzam co tam z tyłu słychać smile.gif

p.s.

nie musisz od razu zrywać tych mat. może spróbuj zajrzeć od dołu jak z tymi korkami. Chociaż od strony pasażera to wszystko było na oko ok, a jednak leciało frown.gif

Napisano

> zostało

> jedno miejsce ale za cholere nie moge dojść skąd

sprawdź kapsle o których pisał KSZYH00 a jeśli się okaże że

to nie ich wina to obejrz dokładnie kondom na drążku zmiany biegów

klik

Napisano
  • Autor

> sprawdź kapsle o których pisał KSZYH00 a jeśli się okaże że

> to nie ich wina to obejrz dokładnie kondom na drążku zmiany biegów

> klik

Jak już pisałem, widać jak kropelki wody spadają pomiędzy łapa od otwierania maski a tymi dwiema wiązkami kabli, pozatym zauważyłem że to cieknie po tej lewej ściance równolegle do deski, musiałbym zrobić fotke ale nie mam teraz możliwości :/ Włożyłem rękę w głąb deski do wygłuszenia jakby błotnika i tam tez mokro...

Napisano

zdejmij wycieraczki i całe plastikowe podszybie. zobacz w jakim stanie są kanaly odpływowe - po obu stronach auta są takie kwadratowe otwory - może coś je zapchało. Bardzo często lądują tam takie farfocle w drzew co je dieciaki na nos przyklejają smile.gif. A jak już będziesz miał odsłoniętą całą szybę, to ja bym złapał jakiś dobry silikon i opendzlował uszczelkę dookoła - to zawsze pomaga, nawet jak nie widac żadego uzkodzenia czy wypaczenia. Raz tak miałem z tylną szybą w cinkłeczento - nowa uszczelka a ciekło.

Tylk jak będziesz uszczelniać to od razu ścieraj szmatą silikon, który ci wycieka, bo jak zaschnie to ciężko z lakieru go zdjąć.

Napisano
  • Autor

Tu wszystko było czyszczone, tylko tak patrząc na tą moją rynienkę wydaje się jakby coś kiedyś było kombinowane

1a4103514f30913em.jpg, na ten klej nie zwracajcie uwagi bo został po uszczelnianiu podszybia smile.gif Przynajmniej mi już na filtr nic nie leci smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.