Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Specyfikacje oleju by VW

Featured Replies

Napisano

Mam olej, który ma specyfikację 504.00 i 507.00 (Castrol SLX Professional PowerFlow 5W30). Czy mogę go wlać do auta, którego producent zaleca oleje o specyfikacji 505.00 ?

Napisano

> Mam olej, który ma specyfikację 504.00 i 507.00 (Castrol SLX Professional PowerFlow 5W30). Czy mogę

> go wlać do auta, którego producent zaleca oleje o specyfikacji 505.00 ?

Z tego co pamietam mozesz. Ale nich ktos potwierdzi.

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamietam mozesz. Ale nich ktos potwierdzi.

A i jeszcze jedno - czy to prawdziwy syntetyk czy hydrokrak ?

Napisano

504.00 - Nowa norma dla pojazdów z systemem Longlife. Do silników benzynowych i Diesla łącznie z silnikami Diesla wyposażonymi w filtry cząstek stałych bez dodatku paliwa.

507.00 - Nowa norma VW dla pojazdów z systemem Longlife. Do silników benzynowych i Diesla, łącznie z silnikami Diesla z systemem cząstek stałych bez dodatku paliwa.

505.00 - Wielosezonowy olej silnikowy do silników Diesla z i bez turbodoładowania.

Napisano
  • Autor

> 504.00 - Nowa norma dla pojazdów z systemem Longlife. Do silników benzynowych i Diesla łącznie z

> silnikami Diesla wyposażonymi w filtry cząstek stałych bez dodatku paliwa.

> 507.00 - Nowa norma VW dla pojazdów z systemem Longlife. Do silników benzynowych i Diesla, łącznie

> z silnikami Diesla z systemem cząstek stałych bez dodatku paliwa.

> 505.00 - Wielosezonowy olej silnikowy do silników Diesla z i bez turbodoładowania.

I co to oznacza dla mnie ? zlosnik.gif Dostałem ten olej i co ? Wlać czy sprzedać na allegro ? zlosnik.gif

Napisano

Pytanie - czy do twojego silnika producent przewiduje stosowanie oleju Longlife?

Masz filtr cząsteczek stałych? Pompowtryskiwaczy rozumiem ze nie.

Oleje do silników z filtrem, mają chyba obniżoną lepkość HTHS.

Napisano
  • Autor

> Pytanie - czy do twojego silnika producent przewiduje stosowanie oleju Longlife?

> Masz filtr cząsteczek stałych? Pompowtryskiwaczy rozumiem ze nie.

> Oleje do silników z filtrem, mają chyba obniżoną lepkość HTHS.

Mam stary silnik VW o oznaczeniu ALH, bez pompek, ale z turbiną..

Napisano

> Oleje do silników z filtrem, mają chyba obniżoną lepkość HTHS.

Norma 504/507 wymaga HTHS o wartosci 3.5 i w gore.

Napisano

> I co to oznacza dla mnie ? Dostałem ten olej i co ? Wlać czy sprzedać na allegro ?

Mozesz wlac, Twoj silnik to do wymagajacych nie nalezy.

Napisano
  • Autor

> Mozesz wlac, Twoj silnik to do wymagajacych nie nalezy.

Owszem, nie wymaga za dużo zlosnik.gif

Napisano

> Norma 504/507 wymaga HTHS o wartosci 3.5 i w gore.

Tego nie wiem, wiem że tak jest w normie 503.01 ( HTHS>3,5 mPas) , i wiem że 506.00 ma HTHS 2,9 mPas.

Napisano

> Tego nie wiem, wiem że tak jest w normie 503.01 ( HTHS>3,5 mPas) , i wiem że 506.00 ma HTHS 2,9

> mPas.

To teraz juz wiesz, ze 504/507 wymaga HTHS powyzej 3.5 smile.gif

Napisano

> Owszem, nie wymaga za dużo

Jedyne czego mozesz sie obwaiac to "30" - troche moze brac ten olej, z drugiej strony to jak lalem Motula Specific 504/507 to mial lepkosc w 100*C porowynwalna z olejami klasy "40", wiec to takie raczej "wysokie 30".

Napisano
  • Autor

> Jedyne czego mozesz sie obwaiac to "30" - troche moze brac ten olej, z drugiej strony to jak lalem

> Motula Specific 504/507 to mial lepkosc w 100*C porowynwalna z olejami klasy "40", wiec to

> takie raczej "wysokie 30".

Przed zimą mam w planie wlać hmm.gif

Napisano

> To teraz juz wiesz, ze 504/507 wymaga HTHS powyzej 3.5

ok.gif

Tak mi się jeszcze przypomniało - czasami w instrukcji przy oleju SAE 30 jest adnotacja z gwiazdką, że nie zaleca się dłuższej jazdy z dużą prędkością na tym oleju.

U mnie tak jest w każdym razie.

Napisano

> Tak mi się jeszcze przypomniało - czasami w instrukcji przy oleju SAE 30 jest adnotacja z gwiazdką,

> że nie zaleca się dłuższej jazdy z dużą prędkością na tym oleju.

> U mnie tak jest w każdym razie.

Przyznam, ze latalem Octavia 1.8T z olejem 504/507 (wspomniany Motul) z predkosciami 150-180 przez 2-3h i nawet go nie zjadala, efektow ubocznych brak, a takiego napisu nie kojarze. Moze to kwestia normy ? Np. Ford ma swoje 5W-30, ktore ma ten niski HTHS i niby nie za bardzo chroni silnik, ale do niedawna jezdzilem Focusem (z przebiegiem 150kkm, wiec juz lekko leciwym) i robilem tez trase z wysoka predkoscia przelotowa (Irlandia<->Polska, po drodze Niemcy, wiec mozna bylo pocisnac), rowniez nie bral, efektow ubocznych nie stwierdzono. Mozesz podac co to za producent takie ostrzezenie daje ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.