Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9dci w Lagunie I phII

Featured Replies

Napisano

Sąsiedzi zanabyli wczoraj takie auto. Rocznik 2000, wersja kombi. O ile wiem, że laguny I bać się nie należy, to o silniku wiele nie wiem, a sąsiad jeszcze mniej. Tym samym zarzuca mnie pytaniami. Powiedzcie, co wymaga specjalnej troski, na co uważać, co jest obarczone podwyższonym ryzykiem awarii?

Auto w całkiem fajnym stanie, przebieg...hmm...na liczniku 180kkm, silnik pracuje cicho, równo, nie kopci, ale kto by tam patrzył na przebieg (choć może jest prawdziwy spineyes.gif)

Cena jak za takie auto też była przystępna ok.gif

Napisano

uzytkuje taka wlasnie Lagune...ten sam silnik...ten sam rocznik...i hmmm zblizony przebieg...tylko ze liftback...wszystko dziala bez zarzutu...trzeba dbac o turbine...wychlodzić ja i wymieniac na czas olej który bedzie dobrej jakości...silnik ten jest czuły na paliwo...lepiej nie wlewac mu "lewej" ropy...ale to jak ze wszystkimi CR...

Napisano

Jeżdżę co prawda Mitsubishi... ale z silnikiem Renault spineyes.gif

Co do silnika...

Popieram to, co powiedział kolega. Od siebie dodam jeszcze, że warto stosować dobrej jakości części, filtry, oleje i inne płyny. "Oszczędności" po pewnym czasie mogą okazać się dużo mniejsze niż wydatki związane z naprawami.

Warto tankować na markowych stacjach benzynowych. Niektóry uważają, że lepiej stosować paliwa typu "premium"...

Silnik lubi się "pocić". W końcu to francuska konstrukcja. Nie trzeba się tym przejmować dopóki olej nie kapie wink.gif

O turbinkę należy dbać. To bardzo wrażliwy element silnika. Przed ruszeniem pozwalać silnikowi popracować na wolnych obrotach i przez kilka km. nie "katować" go. Przed zgaszeniem silnika warto pozostawić go przynajmniej 30 sekund na biegu jałowym (ja w tym czasie odpinam pasy, zdejmuję panel z radia itp...)

O ile się nie mylę, to silnik posiada koło dwumasowe - kolejny wrażliwy element. Nie warto ruszać z piskiem opon i "szarpać" samochodem. To urządzenie takiego traktowania nie lubi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.