Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja Samochodu (odbior dokumentow)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam mały problem i nie wiem jak go ugryźć. Sprawa dotyczy odbioru nowego dowodu rejestracyjnego. Otóż urzędnik w WK powiedział, że nie wydam mi nowego dowodu rejestracyjnego gdyż nie mam ubezpieczenia OC i przeglądu. Niby wszystko ok, mam opłacić Oc i zrobic przegląd i wtedy dokumenty zostaną mi wydane. Tutaj zaczyna sie problem. Pojechałem do ubezpieczyciela, ktory poinformował mnie, że nie moge wykupić ubezpieczenia poniewaz mam niewazny dowód rejestracyjny. Wiec pojechac na przeglad tez nie moge (bez dowodu i ubezpieczenia) czy ubezpieczyciel moze wymagac waznego dowodu? Takie błędne koło, z wk nie mam co walczyc... Ktos miał podobny problem? pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> Mam mały problem i nie wiem jak go ugryźć. Sprawa dotyczy odbioru nowego dowodu rejestracyjnego.

> Otóż urzędnik w WK powiedział, że nie wydam mi nowego dowodu rejestracyjnego gdyż nie mam

> ubezpieczenia OC i przeglądu. Niby wszystko ok, mam opłacić Oc i zrobic przegląd i wtedy

> dokumenty zostaną mi wydane. Tutaj zaczyna sie problem. Pojechałem do ubezpieczyciela, ktory

> poinformował mnie, że nie moge wykupić ubezpieczenia poniewaz mam niewazny dowód

> rejestracyjny. Wiec pojechac na przeglad tez nie moge (bez dowodu i ubezpieczenia) czy

> ubezpieczyciel moze wymagac waznego dowodu? Takie błędne koło, z wk nie mam co walczyc... Ktos

> miał podobny problem? pozdrawiam

Hmm, ja bym zmienił ubezpieczyciela na takiego, który pójdzie Ci na rękę i wystawi Ci polisę OC "pomijając" datę przeglądu... Ja miałem taką sytuację i ubezpieczyciel kręcił nosem ale w końcu wystawił...

A przegląd bez ważnego DR tez powinni bez problemu wystawic, jedynie nie wbija Ci pieczatki do dowodu a dadzą papierek o wykonaniu przeglądu... Pojezdzij, popytaj wink.gif

Powodzenia

Napisano
  • Autor

> Hmm, ja bym zmienił ubezpieczyciela na takiego, który pójdzie Ci na rękę i wystawi Ci polisę OC

> "pomijając" datę przeglądu... Ja miałem taką sytuację i ubezpieczyciel kręcił nosem ale w

> końcu wystawił...

> A przegląd bez ważnego DR tez powinni bez problemu wystawic, jedynie nie wbija Ci pieczatki do

> dowodu a dadzą papierek o wykonaniu przeglądu... Pojezdzij, popytaj

> Powodzenia

w momencie kupna samochodu nie wypowiedziałem umowy na ubezpieczenie wiec musze przedluzyc w tej konkretnej firmie. Chodzi mi o samo dojechanie do stacji diagnostycznej, przy ewentualnej kontroli policyjnej jestem niezle w polu crazy.gif

Napisano

> w momencie kupna samochodu nie wypowiedziałem umowy na ubezpieczenie wiec musze przedluzyc w tej

> konkretnej firmie. Chodzi mi o samo dojechanie do stacji diagnostycznej, przy ewentualnej

> kontroli policyjnej jestem niezle w polu

auto na lawete i jedziesz

Napisano

> w momencie kupna samochodu nie wypowiedziałem umowy na ubezpieczenie wiec musze przedluzyc w tej

> konkretnej firmie. Chodzi mi o samo dojechanie do stacji diagnostycznej, przy ewentualnej

> kontroli policyjnej jestem niezle w polu

Hmm... W takim razie skoro nie wypowiedziałeś umowy to ona przedłuzyła się z automatu, skoro jest przedłużona to CHCESZ za nią zapłacić, a ubezpieczyciel Ci odmawia? Jeśli odmawia to znaczy że zrywa umowe i możesz zawrzeć gdzie indziej 270751858-jezyk.gif Ja na Twoim miejscu męczyłbym ubezpieczyciela i tyle wink.gif

Napisano

ja nie rozumiem jak doprowadziłeś do braku przeglądu ... przecież urzędnik nie powinien przyjąć dokumentów do rejestracji na samochód który ma ważne badania techniczne krócej niż 30 dni

przeciągnąłeś odbiór kwitów czy jak ?

aaa masz miękki dowód rejestracyjny ? nieważny już ? powalcz z przedłużeniem go o 14 dni .. i na jego podstawie ubezpiecz OC

Napisano

> Witam.

> Mam mały problem i nie wiem jak go ugryźć. Sprawa dotyczy odbioru nowego dowodu rejestracyjnego.

> Otóż urzędnik w WK powiedział, że nie wydam mi nowego dowodu rejestracyjnego gdyż nie mam

> ubezpieczenia OC i przeglądu. Niby wszystko ok, mam opłacić Oc i zrobic przegląd i wtedy

> dokumenty zostaną mi wydane. Tutaj zaczyna sie problem. Pojechałem do ubezpieczyciela, ktory

> poinformował mnie, że nie moge wykupić ubezpieczenia poniewaz mam niewazny dowód

> rejestracyjny. Wiec pojechac na przeglad tez nie moge (bez dowodu i ubezpieczenia) czy

> ubezpieczyciel moze wymagac waznego dowodu? Takie błędne koło, z wk nie mam co walczyc... Ktos

> miał podobny problem? pozdrawiam

spokojnie idź do WK

poproś o przedłużenie pozwolenia czasowego (jak się fachowo nazywa miękki dowód rejestracyjny) i z takim przedłużonym pozwoleniem czasowym załatwiaj sprawy

Napisano

> ja nie rozumiem jak doprowadziłeś do braku przeglądu ... przecież urzędnik nie powinien przyjąć

> dokumentów do rejestracji na samochód który ma ważne badania techniczne krócej niż 30 dni

> przeciągnąłeś odbiór kwitów czy jak ?

> aaa masz miękki dowód rejestracyjny ? nieważny już ? powalcz z przedłużeniem go o 14 dni .. i na

> jego podstawie ubezpiecz OC

dlaczego mialby nie przyjac ?? Oczywiscie ze przyjmuje, daje tylko krotszy termin na pozwoleniu czasowym tak jak jest przeglad

Napisano

> dlaczego mialby nie przyjac ?? Oczywiscie ze przyjmuje, daje tylko krotszy termin na pozwoleniu

> czasowym tak jak jest przeglad

że co ?

przeciez pozwolenie czasowe jest wydawane ustawowo na 30 dni w celu sprawdzenia danych ( jak to określają ) znaczy jak masz krócej przegląd to krócej dane sprawdzają ? rotfl.gif

Napisano

> że co ?

> przeciez pozwolenie czasowe jest wydawane ustawowo na 30 dni w celu sprawdzenia danych ( jak to

> określają ) znaczy jak masz krócej przegląd to krócej dane sprawdzają ?

srawdzenie danych to jest chwila. jesli cos jest nie tak to urzednikowi wyskoczy to juz odrazu podczas wprowadzania danych, drukuje dokumenty i pomimo tego wydaje miekki dowod. Mowie z wlasnego doswiadczenie. Nikt mi nie moze kazac zrobic przegladu gdy rejestruje auto a np przeglad mi sie konczy za 3tyg. Mialem taka sytuacje i poprostu pozwolenie bylo wydane na 3 tyg, nie bylo dowodu to przedluzyli bez problemu dalej az dowod byl

Napisano

> srawdzenie danych to jest chwila. jesli cos jest nie tak to urzednikowi wyskoczy to juz odrazu

> podczas wprowadzania danych, drukuje dokumenty i pomimo tego wydaje miekki dowod. Mowie z

> wlasnego doswiadczenie. Nikt mi nie moze kazac zrobic przegladu gdy rejestruje auto a np

> przeglad mi sie konczy za 3tyg. Mialem taka sytuacje i poprostu pozwolenie bylo wydane na 3

> tyg, nie bylo dowodu to przedluzyli bez problemu dalej az dowod byl

głupoty piszesz , bo osobiście zarejestrowałem na miękki dowód rejestracyjny auto które nie zostało wykreślone z rejestru skradzionych to po pierwsze , po drugie nie mam pod ręką przepisów więc nie będziemy dalej dyskutować , ale jestem przekonany że piszesz nieprawdę

Napisano

> głupoty piszesz , bo osobiście zarejestrowałem na miękki dowód rejestracyjny auto które nie zostało

> wykreślone z rejestru skradzionych to po pierwsze , po drugie nie mam pod ręką przepisów więc

> nie będziemy dalej dyskutować , ale jestem przekonany że piszesz nieprawdę

to proponuje przedzwonic do WK Chorzow. Pozwolenie czasowe wystawiane na 30dni lub do konca trwania badania technicznego tak jak w moim przypadku. Nikt zmusic mnie nie moze do zrobienia przegladu przed terminem.

Napisano
  • Autor

> ja nie rozumiem jak doprowadziłeś do braku przeglądu ... przecież urzędnik nie powinien przyjąć

> dokumentów do rejestracji na samochód który ma ważne badania techniczne krócej niż 30 dni

> przeciągnąłeś odbiór kwitów czy jak ?

> aaa masz miękki dowód rejestracyjny ? nieważny już ? powalcz z przedłużeniem go o 14 dni .. i na

> jego podstawie ubezpiecz OC

wytlumacze to tak. Kupilem samochód 1 stycznia, odrazu zlozylem dokument w WK, więc dostałem miękki dowód wazny do 1 lutego. W momencie skladania dokumentów do WK miałem przegląd i OC. Przegląd i OC kończyło sie 20 stycznia. Na przegląd nie pojechałem gdyż samochód kupiłem z mysla o kompletnym remoncie (w tym czasie nie uzywałem samochodu, stał w warsztacie). Przez miesiac sprawdzałem na stronie internetowej czy dowod jest do odbioru, system uwazal, ze dokumenty są jeszcze nie zrobione. Po miesiącu pojechałem do WK i dowiedziałem się że dokumenty jednak sa, ale nie zostana mi wydane gdyz nie mam Oc i przegladu. Przeglądu nie mam szans zrobic gdyż samochód jest w remoncie, a oc odmowili mi wystawienia gdyz dowod jest niewazny....

*daty są przykladowe

Napisano

Po miesiącu pojechałem do WK i dowiedziałem się że dokumenty jednak sa,

> ale nie zostana mi wydane gdyz nie mam Oc i przegladu.

Dokładnie.

Mi pierwszą pieczątke w nowym dowodzie z datą przeglądu na nastepny rok wystawiła kobieta w okienku w WK a nie diagnosta.Diagnosta zrobił to jeszcze w starym dowodzie a ona musiała przepisać date na nowy.

Co do OC to nie kojarze ale chyba robiła ksero .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.