Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda - problem...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Lacetti 1,8.

Mam problem - jest check - skaner pokazuje mi błąd > problem w obwodzie podgrzewania pierwszej od kolektora sondy lambda.

Po skasowaniu błędu - 150 km było ok i znów to samo.

Pytanko - jaki kontrolny opór powinna mieć grzałka - kilka omów?

Móglby ktoś zmierzyć jaki ma opór i podać na forum?

Wg schematu nie zgadza mi się kolorystyka od kostki do lambdy z tym co mam na schemacie. Kable sondy - biały, fiolet, czarny,czarny. Czy grzałka to dwa czarne?

I jeszcze jedno. Co ciekawe problem pojawił się po zainstalowaniu LPG BRC, po przejechaniu 150 km. Ponoć instalacja elektryczna nie była ruszana w tym obwodzie. Czyżby przypadek?

Ciekaw jestem Waszych pomysłów. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Kazdy tak mowi, ale wiekszosc problemow po zainstalowaniu instalacji jest z praca sondy lambda.

Napisano

Jedź na regulację. Ja miałem identyczny problem w Epice i winne były mapy gazowe waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jedź na regulację. Ja miałem identyczny problem w Epice i winne były mapy gazowe

Hm, ja komunikat dotyczący nie składu mieszanki, a grzania sondy.

Więc regulacja chyba nie ma z tym związku.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Miałem to samo w Evie winna jest spalona, przegrzana grzałaka sondy - u siebie sprawdziłem omomierzem (nie wolno sprawdzać omonierzem obwodu samej sondy - można tylko obwód grzałki) - winny jest gaz, który nadmiernie ja rozgrzewa, sama sonda wytrzymuje, jej grzałaka już nie. Jedyna rada to wymiana, ja kupiłem oryginał w Akwimacie za niecałe 300 zł

Co ciekawe auto bez sprawnej grzałki śmiga normalnie dopuki ECU nie zapali ulubionej przez wszystkich lampki (właśnie potrzeba mu około 150 km), wtedy jest eleminowana sonda, a układ przechodzi w tryb awaryjny.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo w Evie winna jest spalona, przegrzana grzałaka sondy - u siebie sprawdziłem

> omomierzem (nie wolno sprawdzać omonierzem obwodu samej sondy - można tylko obwód grzałki) -

> winny jest gaz, który nadmiernie ja rozgrzewa, sama sonda wytrzymuje, jej grzałaka już nie.

> Jedyna rada to wymiana, ja kupiłem oryginał w Akwimacie za niecałe 300 zł

> Co ciekawe auto bez sprawnej grzałki śmiga normalnie dopuki ECU nie zapali ulubionej przez

> wszystkich lampki (właśnie potrzeba mu około 150 km), wtedy jest eleminowana sonda, a układ

> przechodzi w tryb awaryjny.

> Pozdrawiam

Dziękuję kolego - potwierdziłeś moje domysły.

Nowa sonda (grzałka) się u Ciebie trzyma? Ta co padła miała zaledwie 70 kkm. :/

Czy mógłbyś podać opór swojej grzałki - zakładam, że w Evie może być identyczna (szerokie złącze, biały, fiolet, czarny, czarny)?

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Hm, ja komunikat dotyczący nie składu mieszanki, a grzania sondy.

Powtórzę zatem, że miałem to samo rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Powtórzę zatem, że miałem to samo

Ok, źle Cię zrozumiałem. Rozumiem, że obyło się bez wymiany sondy?

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Ok, źle Cię zrozumiałem. Rozumiem, że obyło się bez wymiany sondy?

Sonda była OK tylko komp błędów nałapał od złej regulacji gazu. Wykasowanie, regulacja i wio ok.gif Od tego czasu już chyba z 20kkm zrobiłem

Napisano

> Sonda była OK tylko komp błędów nałapał od złej regulacji gazu. Wykasowanie, regulacja i wio Od

> tego czasu już chyba z 20kkm zrobiłem

Kolego nie miałeś tego samego !!!!!

tu nie chodzi o regulacje gazu tylko PRZEWĘ w obrodzie grzałki w sondzie, nie wprowadzaj kolegi w błąd...

Napisano

> Dziękuję kolego - potwierdziłeś moje domysły.

> Nowa sonda (grzałka) się u Ciebie trzyma? Ta co padła miała zaledwie 70 kkm. :/

> Czy mógłbyś podać opór swojej grzałki - zakładam, że w Evie może być identyczna (szerokie złącze,

> biały, fiolet, czarny, czarny)?

> Pozdrawiam,

> Griba

Twój błąd to P0135:

Obwód podgrzewacza przedniej podgrzewanej sondy lambda (HO2S1), nie działa

sonda w Evie jest identyczna na obwodzie grzałki nie będziesz miał już żadnego oporu (opór całkowity zlosnik.gif) bo nie ma przejścia -spalona grzałka, oporu jaki powinien być już nie pamiętam ale powiadam nic Ci to nie da tylko wymiana sondy na 100%

u mnie po wymianie narazie ok, choć nie liczę na duże przbiegi

Napisano

> Kolego nie miałeś tego samego !!!!!

> tu nie chodzi o regulacje gazu tylko PRZEWĘ w obrodzie grzałki w sondzie, nie wprowadzaj kolegi w

> błąd...

Taaa.... jak fajnie, że wiesz lepiej co miałem hehe.gif

Napisano

wcale nie wiem co Miałeś tylko wiem, że nie to co My

Tobie nie wygenerował się P0135, a zapewne P0131, lub PO132 lub P0133 lub PO134 czyli wadliwy skład mieszanki, a nie przerwa w obwodzie grzałki

Napisano

> wcale nie wiem co Miałeś tylko wiem, że nie to co My

Patrz poniżej hehe.gif

> Tobie nie wygenerował się P0135, a zapewne P0131, lub PO132 lub P0133 lub PO134 czyli wadliwy skład

> mieszanki, a nie przerwa w obwodzie grzałki

Gratuluję, znowu wiesz lepiej hehe.gif Zrozumiesz, że nie chodziło o BŁĄD składu mieszanki tylko grzania?

Napisano

> ja swoje Ty swoje...

Chyba ty screwy.gif Zdalna diagnoza i wgląd w historię serwisową auta brawo.gif

Napisano
  • Autor

> ja swoje Ty swoje...

> kolega musi wymiwnić sondę i już...

Witam!

Dziś w końcu wolna chwila i wylądowałem w garażu, żeby wszystko posprawdzać.

Kolego - oczywiście miałeś rację!

Sonda ma uszkodzoną grzałkę.

Co ciekawe w 1,8 identyczna sonda jest przed i za katem.

Dzięki temu wiem już, że grzałka ma ok. 15 omów w normalnej temperaturze i ok. 18 omów po nagrzaniu silnika i wydechu.

Znalazłem sondę BEGAR do OPLA na alledrogo, która ma wtyczkę i przewody takie jak ja w laczku, nie wiem niestety nic o jej jakości i jeszcze szukam innych.

Ew. mogę ją kupić i wstawić za kat gdyby okazała się "gorsza", a fabryczną przerzucić przed. wink.gif

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Sonda ma uszkodzoną grzałkę.

> Co ciekawe w 1,8 identyczna sonda jest przed i za katem.

> Dzięki temu wiem już, że grzałka ma ok. 15 omów w normalnej temperaturze i ok. 18 omów po ......

3 taki sam post na różnych kącikach screwy.gif

Ja się cieszę, że ten sam błąd spowodował gaz a nie awaria ok.gif

Napisano

> Witam!

> Dziś w końcu wolna chwila i wylądowałem w garażu, żeby wszystko posprawdzać.

> Kolego - oczywiście miałeś rację!

> Sonda ma uszkodzoną grzałkę.

> Co ciekawe w 1,8 identyczna sonda jest przed i za katem.

> Dzięki temu wiem już, że grzałka ma ok. 15 omów w normalnej temperaturze i ok. 18 omów po nagrzaniu

> silnika i wydechu.

> Znalazłem sondę BEGAR do OPLA na alledrogo, która ma wtyczkę i przewody takie jak ja w laczku, nie

> wiem niestety nic o jej jakości i jeszcze szukam innych.

> Ew. mogę ją kupić i wstawić za kat gdyby okazała się "gorsza", a fabryczną przerzucić przed.

> Pozdrawiam,

> Griba

Tak, wiem są identyczne za i przed katem

a nie lepiej oryginał kupić i mieć spokuj - OBD II jest bardzo wrażliwe na sondy - ECU porównuje cały czas różnicę wskazań poniędzy 1 a 2 sondą i przy minimalnie innych parametrach sond wywali bląd i przełożenie ich też nic nie da

a tak na marginesie nasz szanowny kolega dalej "na temat" pisze pad.gif oczywiście nie miał racji ale co tam trzeba trwać przy swoim, zmieniać temat na ilości postów, to takie polskie i smutne zarazem....

Napisano
  • Autor

> Tak, wiem są identyczne za i przed katem

> a nie lepiej oryginał kupić i mieć spokuj - OBD II jest bardzo wrażliwe na sondy - ECU porównuje

> cały czas różnicę wskazań poniędzy 1 a 2 sondą i przy minimalnie innych parametrach sond

No właśnie tego się obawiam. Jednak boję się, że oryginał może zabić mnie ceną...

Muszę podzwonić w poniedziałek i zorientować się co i jak.

Z drugiej strony niektóre oryginały mają grzałkę taką sobie (mój egzemplarz padł i komuś tam w Evie też).

> a tak na marginesie nasz szanowny kolega dalej "na temat" pisze oczywiście nie miał racji ale co

Być może tamten kolega został źle poinformowany przez serwis czy przez gazownika (na odczepnego go potraktowali) i jeździ dalej z uszkodzoną grzałką sondy. Jest to możliwe - jak widać nie od razu powoduje to wystąpienie błędu - w tej Evie też tak było.

Jeszcze raz dzięki za pomoc i pozdrawiam,

Griba

• 8 miesięcy później...
Napisano

> No właśnie tego się obawiam. Jednak boję się, że oryginał może zabić mnie ceną...

> Muszę podzwonić w poniedziałek i zorientować się co i jak.

> Z drugiej strony niektóre oryginały mają grzałkę taką sobie (mój egzemplarz padł i komuś tam w Evie

> też).

> Być może tamten kolega został źle poinformowany przez serwis czy przez gazownika (na odczepnego go

> potraktowali) i jeździ dalej z uszkodzoną grzałką sondy. Jest to możliwe - jak widać nie od

> razu powoduje to wystąpienie błędu - w tej Evie też tak było.

> Jeszcze raz dzięki za pomoc i pozdrawiam,

> Griba

Niestety wywaliło mi błąd P0135.

Na razie skasowałem błąd i zobaczę czy pojawi się ponownie.

Czy u Ciebie zakończyło się wymianą sondy?

Napisano
  • Autor

> Niestety wywaliło mi błąd P0135.

> Na razie skasowałem błąd i zobaczę czy pojawi się ponownie.

> Czy u Ciebie zakończyło się wymianą sondy?

Witaj!

Po kasowaniu błąd wracał - chodź nieregularnie. Sprawdziłem opór - grzałka była padnięta.

Zakupiłem zamiennik oryginalnej sondy na allegro. Podaj mail na priv podeślę namiary. Sonda była dość tania z pasującą wtyczką do rocznika 2004 - okazało się, że jest to standard z opla (ASTRA G VECTRA B 1.4 16V 1.6 16V).

Jeżeli masz nowszy model to wtyczka jest już inna. Są zamienniki sond, tnie się kable i łączy z sondą uniwersalną zaciskami.

Wymiana bez problemów - tyle, że trzeba mieć klucz rurkowy do odkręcenia/przykręcenia sondy.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Witaj!

> Po kasowaniu błąd wracał - chodź nieregularnie. Sprawdziłem opór - grzałka była padnięta.

> Zakupiłem zamiennik oryginalnej sondy na allegro. Podaj mail na priv podeślę namiary. Sonda była

> dość tania z pasującą wtyczką do rocznika 2004 - okazało się, że jest to standard z opla

> (ASTRA G VECTRA B 1.4 16V 1.6 16V).

> Jeżeli masz nowszy model to wtyczka jest już inna. Są zamienniki sond, tnie się kable i łączy z

> sondą uniwersalną zaciskami.

> Wymiana bez problemów - tyle, że trzeba mieć klucz rurkowy do odkręcenia/przykręcenia sondy.

> Pozdrawiam,

> Griba

Niestety czeka mnie wymiana - czy Twoja sonda po wymianie na Begar chodzi bez problemu?

Napisano
  • Autor

> Niestety czeka mnie wymiana - czy Twoja sonda po wymianie na Begar chodzi bez problemu?

Na razie zrobiłem 13 kkm i działa dobrze.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Na razie zrobiłem 13 kkm i działa dobrze.

> Pozdrawiam,

> Griba

Z czystej ciekawości - czym grozi jazda z niesprawną sondą lambda - awarią katalizatora? Nie wiem czy to przypadek, ale ostatnio spadło mi spalanie.

Napisano

> Z czystej ciekawości - czym grozi jazda z niesprawną sondą lambda - awarią katalizatora? Nie wiem

> czy to przypadek, ale ostatnio spadło mi spalanie.

Chodzi o LPG? Może to oznaczać, że nie było 100% dobrze ustawione. Na dłuższą metę nie polecałbym jeździć w trybie awaryjnym. Róznie to może być, jeśli chodzi o taki właśnie np. katalizator.

Napisano
  • Autor

> Chodzi o LPG? Może to oznaczać, że nie było 100% dobrze ustawione. Na dłuższą metę nie polecałbym

> jeździć w trybie awaryjnym. Róznie to może być, jeśli chodzi o taki właśnie np. katalizator.

Chodzi o spaloną grzałkę - kolega ma to co u mnie niegdyś było - musi wymienić sondę.

Czy przy błędzie grzałki wchodzi w awaryjny, czy tylko sygnalizuje? Czy też zawsze "check" = awaryjny? Daj znać jeżeli się orientujesz jak to w laczku wygląda.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Chodzi o spaloną grzałkę - kolega ma to co u mnie niegdyś było - musi wymienić sondę.

A nie no, to wiem, ale chodziło mi o paliwo, na jakim miałoby być to zmniejszenie zużycia paliwa.

> Czy przy błędzie grzałki wchodzi w awaryjny, czy tylko sygnalizuje? Czy też zawsze "check" =

> awaryjny? Daj znać jeżeli się orientujesz jak to w laczku wygląda.

Nie sprawdzałem tego, ale z punktu widzenia ekologii, taka grzałka może mieć dość duży priorytet. Tryb awaryjny też może być różnie definiowany.

Wystarczyłoby podglądnąć przez OBD, czy sterownik idzie z tym błędem w pętli otwartej, czy zamkniętej, bo ta informacja jest akurat wystawiana na ODB. Z resztą widać to po oscylacji sondy.

Napisano
  • Autor

> A nie no, to wiem, ale chodziło mi o paliwo, na jakim miałoby być to zmniejszenie zużycia paliwa.

> Nie sprawdzałem tego, ale z punktu widzenia ekologii, taka grzałka może mieć dość duży priorytet.

> Tryb awaryjny też może być różnie definiowany.

> Wystarczyłoby podglądnąć przez OBD, czy sterownik idzie z tym błędem w pętli otwartej, czy

> zamkniętej, bo ta informacja jest akurat wystawiana na ODB. Z resztą widać to po oscylacji

> sondy.

He, ja mam prosty skaner i nie dałbym chyba rady tego sprawdzić.

Ciekawe było to, że po skasowaniu błędu ECU dopiero po iluś tam nawet 300-400 km orientował się, że grzałka jest padnięta. Z tego wynika, że sprawdza ją sporadycznie, lub w jakiś określonych warunkach. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że głupek z niego straszny, ale to czasem może być zaleta. wink.gif

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> He, ja mam prosty skaner i nie dałbym chyba rady tego sprawdzić.

Jak masz podgląd parametrów rzeczywistych, to pewnie i ten gdzieś byś znalazł.

Tak sobie przemyślałem i z uwaloną grzałką ECM wejdzie w pętlę zamkniętą dopiero jak silnik osiągnie określoną (dość wysoką) temperaturę, gdy będzie miał pewność, że sonda jest rozgrzana i będzie działać dobrze. Tak, jak jak to było w np. Lanosie, gdzie grzałki nie było. Tam przy rozgrzewaniu od całkiem zimnego silnika ECM wchodził dopiero gdzieś w okolicach drugiej kreski na wskaźniku temperatury, czyli jak silnik był już praktycznie całkiem rozgrzany.

> Ciekawe było to, że po skasowaniu błędu ECU dopiero po iluś tam nawet 300-400 km orientował się, że

> grzałka jest padnięta. Z tego wynika, że sprawdza ją sporadycznie, lub w jakiś określonych

> warunkach.

Pewnie do tego momentu wisiało to gdzieś w pamięci jako błąd oczekujący, do potwierdzenia. Mogło też być tak, że momentami ta grzałka zaczynała działać.

>Zaryzykowałbym stwierdzenie, że głupek z niego straszny, ale to czasem może być

> zaleta.

Ja powiem tak: jest dość tolerancyjny. smile.gif

Kiedyś przejechałem się swoim autem z totalnie niewystrojoną instalacją gazową (mnożnik 1 w całym zakresie) i o dziwo nie wyrzucał błędów i jeździł całkiem sprawnie. Możliwośći adaptacyjne sterownik MR-140 ma bardzo szerokie. smile.gif

Napisano

Pozwolę sie nie zgodzić MR-140 u mnie wywalił błąd mieszaniki po 1km, a chodziło o głupie 0.9 zamiast 1.0 na mapie wtrysku gazu wiec moim zdaniem ta hybryda nie jest tolerancyjnaw temacie ekolgii, a to dlatego, że jest to regulowane prawem. Co do grzałki to nie "przepala" się ona jednoznacznie odrazu po prostu bardzo długo jest na granicy oporu prawidłowego i raz go przekracza raz nie i dlatego czas reakkcji ECM jest długi

Napisano
  • Autor

> ekolgii, a to dlatego, że jest to regulowane prawem. Co do grzałki to nie "przepala" się ona

> jednoznacznie odrazu po prostu bardzo długo jest na granicy oporu prawidłowego i raz go

> przekracza raz nie i dlatego czas reakkcji ECM jest długi

Mi się wydaje, że jednak grzałka spala się jak żarówka. Albo działa albo nie.

W każdym razie u mnie mimo całkowitego spalenia (sprawdzone omomierzem) nie łapał błędu od razu, a jak złapał to całkiem bez reguły.

Owy opór oryginału to > grzałka ma ok. 15 omów w normalnej temperaturze i ok. 18 omów po nagrzaniu silnika i wydechu.

Chyba nie ma on za wiele do rzeczy, bo np. zamiennik ma inny niż poprzednia grzałka i komp nie zgłasza problemu. To chyba by była zbyt duża finezja, żeby opór mierzył.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Pozwolę sie nie zgodzić MR-140 u mnie wywalił błąd mieszaniki po 1km, a chodziło o głupie 0.9

> zamiast 1.0 na mapie wtrysku gazu wiec moim zdaniem ta hybryda nie jest tolerancyjnaw temacie

> ekolgii, a to dlatego, że jest to regulowane prawem.

Jak zdarzyło się tak, że wyszedł z adaptacją na maksa w którąś stonę i dalej było źle (np. cały czas za ubogo), to faktycznie błąd mógł zgłosić szybko, ale poza takimi przypadkami wg. moich doświadczeń jego możliwośći adaptacyjne są jednak dość szerokie.

Większość systemów sterowania z EOBD jest wg. mnie bardziej restrykcyjna. Dla przykładu nie ma tu algorytmu wykrycia wypadania zapłonu w konkretnym cylindrze - wyrzuca zbiorczo P300.

Napisano

>To chyba by była zbyt duża finezja, żeby opór mierzył.

Mierzy prąd, czyli de facto spadek napięcia na określonym elemencie. Ma być w założonych granicach od - do i tyle.

Napisano

> Z czystej ciekawości - czym grozi jazda z niesprawną sondą lambda - awarią katalizatora? Nie wiem

> czy to przypadek, ale ostatnio spadło mi spalanie.

I sonda wymieniona - koszt 85 zł w feuvercie + 124 za sondę . Mam nadzieję, że wymiana rozwiąże problem i nie spotka mnie jakaś niemiła niespodzianka 1000 km od domu. sciana.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> I sonda wymieniona - koszt 85 zł w feuvercie + 124 za sondę . Mam nadzieję, że wymiana rozwiąże

> problem i nie spotka mnie jakaś niemiła niespodzianka 1000 km od domu.

I 2500 km bez problemu - oby tak dalej 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.