Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura w oponie - naprawiać?

Featured Replies

Napisano

Dziś rankiem na parkingu zastałem pierwszego od jakiejś dekady flaka. Opona bardzo mało zużyta, więc może mogłaby posłużyć na kole zapasowym. Uszkodzenie niestety na brzegu, ciała obcego brak, wygląda na podłużne przecięcie na długości ok. 4-5mm. Przy okazji wybiorę się do wulkanizatora, ale chciałbym mieć jakieś przygotowanie teoretyczne... wink.gif

283790164-DSCF0001_cr-desc.jpg

Pamiętam skądś, że większości uszkodzeń na bokach opon się nie naprawia. Co sądzicie o tym przypadku? Dziurę odnalazłem łatwo, bez użycia wody, bo po lekkim napompowaniu usłyszałem syk i strumień powietrza łatwy był do zidentyfikowania dłonią. Na zdjęciu widoczna 2 prążki na lewo od domalowanej skali. smile.gif

post-62082-1435250817233_thumb.jpg

Napisano

Najlepiej to zapytaj wulkanizatora, bo na forum to z igły zrobią widły wink.gif

Napisano

> Dziś rankiem na parkingu zastałem pierwszego od jakiejś dekady flaka. Opona bardzo mało zużyta,

> więc może mogłaby posłużyć na kole zapasowym. Uszkodzenie niestety na brzegu, ciała obcego

> brak, wygląda na podłużne przecięcie na długości ok. 4-5mm. Przy okazji wybiorę się do

> wulkanizatora, ale chciałbym mieć jakieś przygotowanie teoretyczne...

> Pamiętam skądś, że większości uszkodzeń na bokach opon się nie naprawia. Co sądzicie o tym

> przypadku? Dziurę odnalazłem łatwo, bez użycia wody, bo po lekkim napompowaniu usłyszałem syk

> i strumień powietrza łatwy był do zidentyfikowania dłonią. Na zdjęciu widoczna 2 prążki na

> lewo od domalowanej skali.

gdyby to było punktowe, to możnaby wsadzić korek i jako zapas byłoby OK, na takiej 'kresce' bałbym się jeździć choćby nie wiem co wycudował wulkanizator crazy.gif

W swojej mam korek na 'rancie' czoła opony i dobrze było przez jeden sezon, teraz muszę ją co tydzień podpompowywać, bo uciekają atmosfery zlosnik.gif dziś zamówiłem cały komplet nowego Continentala, bo to na czym latam, to i tak już 4 letni złom.

Jednym słowem - wywal ją, nie kombinuj

Napisano
  • Autor

> gdyby to było punktowe, to możnaby wsadzić korek i jako zapas byłoby OK, na takiej 'kresce' bałbym

> się jeździć choćby nie wiem co wycudował wulkanizator

> W swojej mam korek na 'rancie' czoła opony i dobrze było przez jeden sezon, teraz muszę ją co

> tydzień podpompowywać, bo uciekają atmosfery dziś zamówiłem cały komplet nowego Continentala,

> bo to na czym latam, to i tak już 4 letni złom.

> Jednym słowem - wywal ją, nie kombinuj

Moje też mają już prawie 3 lata, tyle że przejechane może z 15 tys. Do tego to są Pirelli P3000, a więc raczej dziadostwo i trochę szkoda mi wydawać 160 zł na kolejną P3000 (zapas nie był używany, więc kupiłbym 1 nówkę). Gdyby były bardziej zniszczone to bez żalu zmieniłbym na coś lepiej zachowującego się na wodzie, ale cholerka wyglądają dość świeżo... wink.gif

Napisano

Koszt naprawy pewnie koło 50 zł. Dobrze przyklejona zbrojona łata i jest ok. Robiłem tak opony przecinane nożem, blachą, z uszkodzoną osnową (guz po wpadnięciu w dziurę). Koło z taką oponą zawsze wrzucałem na tył, przy dużych prędkościach nic mi się nie rozleciało.

Wiadomo, że decydował aspekt ekonomiczny, np w momencie kiedy ciężko było dorwać taką samą oponę albo kiedy uszkodzona sztuka była prawie nowa. Więc decyzja należy do ciebie.

Napisano

> Najlepiej to zapytaj wulkanizatora, bo na forum to z igły zrobią widły

a wulkanizator to naprawi zeby $$$ skasowac

a pozniej jak bedzie nieszczelne to pupa sie wypnie

Napisano

Tu jest gładkie cięcie. Większym problemem jest przecięta osnowa. Niech podjedzie do wulkana, jeżeli się podejmie to zrobi wycenę i wsio będzie wiadomo. Mi naprawiono większe uszkodzenia i żyję.

Napisano

Witam serdecznie.

>...Robiłem tak opony

> przecinane nożem, blachą, z uszkodzoną osnową (guz po wpadnięciu w dziurę). Koło z taką oponą

> zawsze wrzucałem na tył, przy dużych prędkościach nic mi się nie rozleciało.

...

Tobie się nie rozleciało a komuś może się rozlecieć. Większa dziura przy prędkości szosowej, łatka puszcza, osnowa na pewno przecięta, więc opona eksploduje i mamy piękne dachowanie. W najlepszym wypadku jeden pogrzeb.

Później zdziwienie, że "...nagle zjechał na przeciwległy pas ruchu. Kierowca był trzeźwy"

Pozdrawiam.

Napisano

> a wulkanizator to naprawi zeby $$$ skasowac

> a pozniej jak bedzie nieszczelne to pupa sie wypnie

Dlatego trzeba pojechać do wulkanizatora, a nie "wulkanizatora" skromny.gif

Napisano

smile.gif

Czytaj chłopie co ludzie piszą. Ja napisałem, że jest to do zrobienia itd, itp. Nikomu nie każę tego robić. Zresztą napisałem, że wszystko zależy od wulkana i właściciela.

Mój wulkanizator i dobry przyjaciel jak mi robi taką oponkę to daje dużą łatę zbrojoną. Dużą tzn. przy przecięciu długości 0,5-1cm łata ma rozmiary 8x5cm. Łatę taką klei parę godzin aby wszytko bardzo dobrze się połączyło. Większe jest prawdopodobieństwo, że zakołkowana opona puści niż taka łata. Jedyny minus to pojawiające się spore niewyważenie takiej opony. Opona taka prędzej rozleci się przy wjechaniu w dziurę niż przy dużej prędkości.

Tutaj problemem nie jest przecięta guma, która gubi ciśnienie, bo to łatwo naprawić. Problemem jest uszkodzenie osnowy. A skoro np. w takim procesie regeneracji ogumienia dopuszcza się uszkodzenia osnowy bazy, karkasu, etc. to w czym problem naprawiać takie uszkodzenia. Nie mówiąc już o tym, że istnieją firmy, które robią takie naprawy na ciepło.

Uważam, że nie wszytko co napisano w internecie i prasie moto na zlecenie producentów nowych opon jest prawdą.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Byłem u wulkanizatora. Niechętnie zgodził się spróbować załatać. Po załataniu odkrył jeszcze 2 dziury. Wg niego oponę pociachała jakaś "dobra dusza", zresztą ja też dziwiłem się że cięcie jest takie równe, ale ja się nie znam. Straciłem 10 zł, więc nie ma tragedii.

Teraz następne pytanie. Czy komuś zwrócili za oponę z AC? Parę dni temu rozwalili mi lewe lusterko, więc mógłbym zgłosić szkodę jako całość. Zresztą niewykluczone, że to te same osoby.

BTW, w ten sam dzień, gdy straciłem oponę, na osiedlu widziałem 2 Audi bez rejestracji...

K... sporo ponad 2 lata używałem tego auta w Szwecji. Parkowałem i w centrum Goteborga, i przy plażach, i w dzielnicach uchodzących za "niebezpieczniejsze". Raz mi oblali auto jakimś olejem, ale nie miałem nawet śladu zadrapania. Przyjechałem do kraju i na dzień dobry rysa na tylnych drzwiach, rozwalone lusterko, no i teraz opona...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.