Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Objawy uszkodzonej sonda Punto mk1 ?

Featured Replies

Napisano

Witka

Panowie jakie sa objawy uszkodzonej sondy lambdy ?:( czy powinna zapalic mi sie marchewka ? czy jak odpinam sonde a silnik jest rozgrzany to co sie dzieje proszę o pomoc bo już sam nie wiem czy sonda jest uszkodzona pozdrawiam i dzieki za pomoc

Napisano

u Ciebie, jak sonda jest uszkodzona, to moze zapalic sie marchewa, ale nie musi. moze zaczac wiecej palic, ale nie musi.

jak ja odepniesz, to nie zapali sie z tego powodu marchewa, a odlaczenie w czasie pracy silnika raczej nie pociagnie za soba zadnej widocznej zmiany.

BTW, sonda != sąda wink.gif

Napisano

> Witka

> Panowie jakie sa objawy uszkodzonej sondy lambdy ?:( czy powinna zapalic mi sie marchewka ?

nie zawsze , zalezy od uszkodzenia sondy

czy jak

> odpinam sąde a silnik jest rozgrzany to co sie dzieje proszę o pomoc bo już sam nie wiem czy

> sąda jest uszkodzona pozdrawiam i dzieki za pomoc

będzie palil jak smok ,ale to trzeba przejechac troche , po ktoryms wlaczeniu powinien wywalic check engine , bynajmniej w p2 tak bylo

a czemu sadzisz , ze sonda padla , co jest tego przyczyna ?

Napisano
  • Autor

Własnie dzisiaj sprawdzałem odłączyłem sonde i sie nie zaświeciła marchewka , wydaje mi się że silnik trzymał lepiej obroty czyli równe 900 , a z sonda spada do 800 i czepie silnikiem , ostatni w trasie zamiast 5 lub 6 litrów paliwa max, to spalił mi spokojnie ponad 7 litrów frown.gif jak mozna inaczej sprawdzic czy ona jest temu wszystkiemu winna frown.gif pozdrawiam

Napisano

> będzie palil jak smok

w trybie miejskim nie zauwazylem roznicy kolo tych 8l/100km w korkach mi 1.2 8v 75km palilo.

> po ktoryms wlaczeniu powinien wywalic

> check engine , bynajmniej w p2 tak bylo

on pyta o P1 - nie zapala.

Napisano

> w trybie miejskim nie zauwazylem roznicy kolo tych 8l/100km w korkach mi 1.2 8v 75km palilo.

w sumie walnieta sonda daje dopiero extra spalanie

> on pyta o P1 - nie zapala.

ok.gif

Napisano

> Własnie dzisiaj sprawdzałem odłączyłem sonde i sie nie zaświeciła marchewka , wydaje mi się że

> silnik trzymał lepiej obroty czyli równe 900 , a z sonda spada do 800 i czepie silnikiem ,

> ostatni w trasie zamiast 5 lub 6 litrów paliwa max, to spalił mi spokojnie ponad 7 litrów

> jak mozna inaczej sprawdzic czy ona jest temu wszystkiemu winna pozdrawiam

Najpewniej oscyloskopem. Miałem padniętą sondę i poza ekstra spalaniem nie było innych objawów ( no, może czasem szarpnął ). Kupiłem za 120 MagnetiMarelii i spokój. U mnie sonda dawała napięcie jakieś ale nie oscylowała.

Napisano

> Witka

> Panowie jakie sa objawy uszkodzonej sondy lambdy ?:(

objawy mogą być dwojakie zbyt bogatej (najczęściej) lub zbyt ubogiej mieszanki ...

w przypadku zbyt bogatej palił mi 15l/100km w mieście, drastycznie przekroczone CO w spalinach i czarna końcówka rury wydechowej

w przypadku zbyt ubogiej , kicha prycha i nie jedzie bo mało paliwa dostaje ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.