Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o sprzęgło i instalację gazową do Sieny 1.2 75 '99

Featured Replies

Napisano

Witam drogich Forumowiczów,

pytania moje takie jak w temacie ale może bardziej szczegółowo:

1) SPRZĘGŁO

niestety już pomału chce mi powiedzieć "papapa" - oznaki: pomału brakuje już miejsca na regulacje linki żeby biegi wchodziły (zgrzyt przy wstecznym i uczucie blokady i trudności przy wbijaniu "jedynki"), zdarzyło się zawieszenie łożyska (prawdopodobnie) i brak możliwości wbicia jakiekolwiek biegu. Postanowiłem, że koniec bo nie jestem pewny autka na daleką trasę. Ze względu na to, że nie mam gdzie i nigdy nie wymieniałem sprzęgła chciałbym zapytać ile orientacyjnie może taki zabieg kosztować (przeglądałem już ceny kompletów na allegro.pl) i czy macie jakieś godne polecenia warsztaty na terenie śląska (okolice Bytomia, Chorzowa, Zabrza - ewentualnie Katowice,Gliwice,Tychy). Chciałbym - jak z resztą każdy - żeby było tanio i dobrze zrobione.

2) LPG

nie chciałem tego robić ale trochę dzisiejsze ceny paliwa zaczynają mnie przerażać a ma być jeszcze droższe. Jakie możecie polecić instalacje do mojej "hienki" (1.2 75) i jak w kwestii sprzęgła gdzie można tanio i dobrze założyć.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Sprzęgło oryginale valeo do 1.2 to około 200zł, robocizna powinna zamknąć sie w max 300zł. Co do instalacji gazowej to silniczek 1.2 8V jest po prostu do niej stworzony, zero problemów, a wkłada się tam drugą generację. Nie wiem jak na śląsku ale w okolicach Łodzi da się założyć za 1300zł z butlą w kole.

Napisano

o sprzegle nic ci nie powiem bo nie wiem zeby.GIF

ja mam landi renzo omegas sekwencje i w sumie jestem zadowolony, ale jednak oczekiwalem wiekszych cudow.

Mialem problemy z jazda na gazie i okazala sie winna wtyczka od listwy wtryskowej (na gwarancji zrobili)

obecnie tlyko zmienieli mi mapy gazu bo po paru wizytach w serwisie zaczal mi palic 14, 15 litrow zamiast 10.

Narazie jezdze i zobacze podczas tankowania zeby.GIF

pozatym git jak po 6 miesiacach uzytkowania. Silnik nie jest slabszy na gazie w porownaniu z benzyna wg. moich odczuc. fajnie tankuje sie 30 litrow za 60 pare złoty i przejezdza 300 km zeby.GIF

Butle mam okragła zamiast kola zapasowego 41 niby ale max wchodzi do niej 38 litrow

Napisano
  • Autor

No nic autko juz naprawione, wymienione zostały:

-sprzeglo (komplet-LUK)

-linka

-uszczelniacz na wale przy kole zamachowym.

Koszt 700zl

Przyczyna usterki - zatarte łożysko.

Pozdrawiam i dzięki za informacje

Napisano

> Koszt 700zl

z ciekawosci same czesci, czy robocizna czy jedno i drugie ?

Napisano
  • Autor

> z ciekawosci same czesci, czy robocizna czy jedno i drugie ?

700zł to cena części z robocizna, same części przeszło 400zł. A uszkodzenie sprzęgła zostało spowodowane albo "jazdą na sprzęgle" poprzedniego właściciela albo wadą fabryczną łożyska ponieważ łożysko zatarte i co dziwne uszczerbione w jendym miejscu. Jeśli ktoś będzie zainteresowany moge zamieścić fotki.

Pozdrawiam

Napisano

> No to zamieść te fotki.

w lasnie z ciekawosci. by wymienic sprzeglo to trza wyciagac caly komplet (silnik i skrzynia) czy da sie rozsunąc to jakos na aucie i zmienic. w kaszlu to ja silnik wyjmuję i zmieniam, ale kaszel to kaszel 270751858-jezyk.gif

Napisano

> 2) LPG

> nie chciałem tego robić ale trochę dzisiejsze ceny paliwa zaczynają mnie przerażać a ma być jeszcze

> droższe. Jakie możecie polecić instalacje do mojej "hienki" (1.2 75) i jak w kwestii sprzęgła

> gdzie można tanio i dobrze założyć.

> Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Za 1400 niedawno w Siewierzu zakładałem do punkciaka, a kiedyś dawno do palia taką samą instalację.

Chodza dobrze. Co do warsztatu to mogę chyba polecić, ogólnie nie ma się do czego przyczepić.

Napisano

> w lasnie z ciekawosci. by wymienic sprzeglo to trza wyciagac caly komplet (silnik i skrzynia) czy

> da sie rozsunąc to jakos na aucie i zmienic.

nie no bez przesady, silnika się nie rusza. Rozpina się wahacz od zwrotnicy, wyciąga półoś i rozsuwa skrzynię.

Napisano

> nie no bez przesady, silnika się nie rusza. Rozpina się wahacz od zwrotnicy, wyciąga półoś i

> rozsuwa skrzynię.

nie zmienialem w palio wiec nie wiem zeby.GIF

w sumie mam tez do roboty broka za zamachem, wiec chyba lepiej bedzie mi wyjac silnik, ale narazie i tak nic tam nie robie bo tyłem się zajełem wiec moze za rok, ale jak juz będzie kicha zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.