Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC 1.1MPI dziwnie "szarpie" na zimnym

Featured Replies

Napisano

Witam,

Panowie mój SC jakoś dziwnie sie zachowuje na zimnym i to nie zawsze. Jak odpalę, to nie za bardzo chce wejść na obroty- jak dodam gazu to nawet obroty lekko spadną.

Jak np ruszę i chce jechać, to wręcz nie przyśpiesza, ew kangurki robi.

Jak przejdę na gazior to wszystko jest wporzo. Od czego zacząć poszukiwania? Check'a brak, auto w miarę świeże...

Pozdro

Napisano

> Witam,

> Panowie mój SC jakoś dziwnie sie zachowuje na zimnym i to nie zawsze. Jak odpalę, to nie za bardzo

> chce wejść na obroty- jak dodam gazu to nawet obroty lekko spadną.

> Jak np ruszę i chce jechać, to wręcz nie przyśpiesza, ew kangurki robi.

> Jak przejdę na gazior to wszystko jest wporzo. Od czego zacząć poszukiwania? Check'a brak, auto w

> miarę świeże...

> Pozdro

wg mnie ssania brak, podpiąć się pod komp, sprawdzić czujniki temperatury cieczy i powietrza zasysanego.

Napisano
  • Autor

> wg mnie ssania brak, podpiąć się pod komp, sprawdzić czujniki temperatury cieczy i powietrza

> zasysanego.

Check nie pokazał by błędu tych czujników?

pod kompa= ASO? czy są interfejsy do laptopa?

Jaki koszt diagnostyki?

Napisano

> Witam,

> Panowie mój SC jakoś dziwnie sie zachowuje na zimnym i to nie zawsze. Jak odpalę, to nie za bardzo

> chce wejść na obroty- jak dodam gazu to nawet obroty lekko spadną.

> Jak np ruszę i chce jechać, to wręcz nie przyśpiesza, ew kangurki robi.

> Jak przejdę na gazior to wszystko jest wporzo. Od czego zacząć poszukiwania? Check'a brak, auto w

> miarę świeże...

> Pozdro

Dzieje się tak tylko po dłuższym postoju, np. rano i tylko przez jakiś pierwszy kilometr- czy tak?

Jeśli nie świeci obd, to czujniki będą na 99% dobre; jedynie czujnik położenia wału może szwankować nie dając (chyba) objawów świecenia obd. Wydaje mi się, że należałoby zacząć szukać od pompy paliwa- niedostatecznego ciśnienia na początku pracy pompy.

Napisano
  • Autor

> Dzieje się tak tylko po dłuższym postoju, np. rano i tylko przez jakiś pierwszy kilometr- czy tak?

> Jeśli nie świeci obd, to czujniki będą na 99% dobre; jedynie czujnik położenia wału może szwankować

> nie dając (chyba) objawów świecenia obd. Wydaje mi się, że należałoby zacząć szukać od pompy

> paliwa- niedostatecznego ciśnienia na początku pracy pompy.

to chyba na wysokich obrotach by nie jechał, a on tak 1,5-2,5 krpm zamula, jak to przekroczy, to jedzie. Jak od nowa ruszę to od nowa, pompa więc chyba odpada...

Dokładnie tak jak mówisz- dzieje się to przez pierwsze 5 minut, może krócej

Napisano

> Check nie pokazał by błędu tych czujników?

komp może "myśleć" że silnik jest ciepły i dlatego nie wywala błędu.

> pod kompa= ASO? czy są interfejsy do laptopa?

są ale można też spróbować podmienić czujniki.

> Jaki koszt diagnostyki?

interfejs do kompa kosztuje poniżej 100zł "ELM 327" podłącza się go do ganiazda obd. na dołaczonej płytce są programy i tam powinien być też scantool.net (polska wersja) a jak nie ma to można ściągnąć bo jest bezpłatny. wchodzisz w niego i tam jest zakładka odczyt z czujników i widać jaka jest temperatura. Jak np silnik jest zimny a czujnik pokazuje 60 czy 70 stopni no to widać że ewidentnie jest uwalony.

Napisano

> to chyba na wysokich obrotach by nie jechał, a on tak 1,5-2,5 krpm zamula, jak to przekroczy, to

> jedzie. Jak od nowa ruszę to od nowa, pompa więc chyba odpada...

> Dokładnie tak jak mówisz- dzieje się to przez pierwsze 5 minut, może krócej

tym postem jeszcze bardziej mnie utwierdziłeś w mojej tezie. zlosnik.gif Jak miałem skode na gaźniku to jak wyłączałem za wcześnie ssanie to były identyczne objawy na niższych obrotach muł dopiero przy pełnym otwarciu przepustnicy był kop zlosnik.gif

natomiast lpg ma ten urok że auto Ci pojedzie bez żadnego ssania i nie będzie nic szarpać;]

Napisano

> Dzieje się tak tylko po dłuższym postoju, np. rano i tylko przez jakiś pierwszy kilometr- czy tak?

> Jeśli nie świeci obd, to czujniki będą na 99% dobre; jedynie czujnik położenia wału może szwankować

> nie dając (chyba) objawów świecenia obd. Wydaje mi się, że należałoby zacząć szukać od pompy

> paliwa- niedostatecznego ciśnienia na początku pracy pompy.

jeżeli czujnik położenia wału nie łączy to lampka miga i na gazie by też nie jechał. Natomiast z tą pompą to troche nieprawdopodobne mi sie to wydaje hmm.gif jakby nie chodziła to by zawsze nie chodziła czy na ciepłym czy na zimnym i szczególnie niedomagałaby w górze obrotów, dlaczego miałaby nie trzymać ciśnienia "na początku jej pracy"? i to tylko czasami hmm.gif

Napisano

> jeżeli czujnik położenia wału nie łączy to lampka miga i na gazie by też nie jechał. Natomiast z tą

> pompą to troche nieprawdopodobne mi sie to wydaje jakby nie chodziła to by zawsze nie

> chodziła czy na ciepłym czy na zimnym i szczególnie niedomagałaby w górze obrotów, dlaczego

> miałaby nie trzymać ciśnienia "na początku jej pracy"? i to tylko czasami

Z czujnikiem położenia wału masz rację przy gazie. Przy benzynie obd mogłoby się nie zaświecić, bo zdaje się, niemiałoby co wykryć chwilowej przerwy w pracy- chyba, że czujnik położenia wałka rozrządu hmm.gif.

Z pompą paliwa, to u mnie chyba po nocy niedomaga (albo sie sitko zabrudziło przez 142 kkm), bo trochę szarpie przez pierwszy kilometr, szczególnie przy przyspieszaniu.

Napisano

> jedynie czujnik położenia wału może szwankować

> nie dając (chyba) objawów świecenia obd.

ok.gif jak nawala czujnik polozenia walu w 1.1 mpi, to nie zapala sie check engine.

Napisano

> jak nawala czujnik polozenia walu w 1.1 mpi, to nie zapala sie check engine.

ale miga w tym momencie kiedy auto przerywa/żabkuje

Napisano

> ale miga w tym momencie kiedy auto przerywa/żabkuje

ale blad nie zapisuje sie do kompa.

ja mialem nieprzyjemnosc spotkania z nawalajacym czujnikiem, to check engine sie zapalalo, ale dlatego, ze silnik gasl...

Napisano
  • Autor

> Z czujnikiem położenia wału masz rację przy gazie. Przy benzynie obd mogłoby się nie zaświecić, bo

> zdaje się, niemiałoby co wykryć chwilowej przerwy w pracy- chyba, że czujnik położenia wałka

> rozrządu .

> Z pompą paliwa, to u mnie chyba po nocy niedomaga (albo sie sitko zabrudziło przez 142 kkm), bo

> trochę szarpie przez pierwszy kilometr, szczególnie przy przyspieszaniu.

ale dlaczego miało by się to dziać- po nocy?

A jak odpalasz po 2h stania, to nie?

Napisano

> Z czujnikiem położenia wału masz rację przy gazie. Przy benzynie obd mogłoby się nie zaświecić, bo

> zdaje się, niemiałoby co wykryć chwilowej przerwy w pracy- chyba, że czujnik położenia wałka

> rozrządu .

> Z pompą paliwa, to u mnie chyba po nocy niedomaga (albo sie sitko zabrudziło przez 142 kkm), bo

> trochę szarpie przez pierwszy kilometr, szczególnie przy przyspieszaniu.

Powiem Ci że pierwsze słysze o takich objawach przy pompie, ale pomyśl na prosty rozum jeżeli by było brudne sitko to spadłaby ogólna wydajność pompy i nie jechałoby zawsze czy na zimnym czy na ciepłym i szczególnie na wyższych obrotach a kolega pisze że nie jedzie mu pomiędzy 1,5-2,5 tys obrotów i to nie zawsze tylko czasami, więc wydaje mi się że to na 90% wina czujnika, może nie jest on całkowicie uszkodzony tylko sie "przywiesza" że tak powiem i pokazuje błędne wartości

Napisano

> ale blad nie zapisuje sie do kompa.

to prawda

> ja mialem nieprzyjemnosc spotkania z nawalajacym czujnikiem, to check engine sie zapalalo, ale

> dlatego, ze silnik gasl...

no to właśnie o tym mówie ok.gif jeżeli Ci przerwie i pojedzie to lampka tylko mignie, a jak silnik zgaśnie to zostanie zapalona. Doipero przy wyłączeniu zapłonu i ponownym odpalaniu zgaśnie jeśli silnik odpali

Napisano
  • Autor

> to prawda

> no to właśnie o tym mówie jeżeli Ci przerwie i pojedzie to lampka tylko mignie, a jak silnik

> zgaśnie to zostanie zapalona. Doipero przy wyłączeniu zapłonu i ponownym odpalaniu zgaśnie

> jeśli silnik odpali

no dobra- idzmy drogą czujników- czy możliwe, żeby czujniki inne niż temperaturowe (powietrza, wody) raz działały a raz nie (jak są zimne, to chwile nie działają?)

To sie nie trzyma jakoś.

A może świece, kable?, tylko bez sensu wymieniać tak na "pałe"

Napisano

> Powiem Ci że pierwsze słysze o takich objawach przy pompie, ale pomyśl na prosty rozum jeżeli by

> było brudne sitko to spadłaby ogólna wydajność pompy i nie jechałoby zawsze czy na zimnym czy

> na ciepłym i szczególnie na wyższych obrotach a kolega pisze że nie jedzie mu pomiędzy 1,5-2,5

> tys obrotów i to nie zawsze tylko czasami, więc wydaje mi się że to na 90% wina czujnika, może

> nie jest on całkowicie uszkodzony tylko sie "przywiesza" że tak powiem i pokazuje błędne

> wartości

No może paliwo schodzi z przewodów przez noc i zanim dopompuje to trochę potrwa.

Napisano

> ale miga w tym momencie kiedy auto przerywa/żabkuje

Tylko który czujnik ma to wykryć, jeżeli czujnik położenia wału nie daje sygnału, nie ma niespalonego paliwa (dla lambdy), wibracji koła fonicznego też nic nie odczyta (bo czujnik w tym momencie nie działa)?

Napisano

> No może paliwo schodzi z przewodów przez noc i zanim dopompuje to trochę potrwa.

nie ma bata pompa robi ciśnienie w kilka sekund zlosnik.gif

Napisano

> nie ma bata pompa robi ciśnienie w kilka sekund

Nie założył bym się zeby.GIF Jak zmieniałem swoją z 1bar na 3bar to mi 15 minut zeszło zanim odpaliłem furę znowu, już paniki w między czasie dostałem. Ale to oczywiście jak się układ zapowietrzy, normalnie to pewnie masz rację.

Napisano

> Tylko który czujnik ma to wykryć, jeżeli czujnik położenia wału nie daje sygnału, nie ma

> niespalonego paliwa (dla lambdy), wibracji koła fonicznego też nic nie odczyta (bo czujnik w

> tym momencie nie działa)?

jeżeli czujnik gubi sygnał komp widzi to jako 0rpm czyli silnik zgaszony odcięte jest paliwo i zapłon. W czasie jazdy gdy nastąpi przerwa w sygnale mieszanka spada z 14,7:1 do 20:1 (tyle mi pokazuje minimalnie na wskaźniku) (skalowanie kontrolera mam od 10:1 do 20:1)

drugim sposobem można to wykryć podpinając się pod kompa. Jeżeli silnik kręci a euroscan pokazuje 0rpm no to mamy jak na talerzu że czujnik nie daje sygnału

Napisano

> Nie założył bym się Jak zmieniałem swoją z 1bar na 3bar to mi 15 minut zeszło zanim odpaliłem furę

> znowu, już paniki w między czasie dostałem. Ale to oczywiście jak się układ zapowietrzy,

> normalnie to pewnie masz rację.

u mnie po ingerencji w układ paliwowy pompa napompowała maks 10sekund zlosnik.gif

Napisano

> no dobra- idzmy drogą czujników- czy możliwe, żeby czujniki inne niż temperaturowe (powietrza,

> wody) raz działały a raz nie (jak są zimne, to chwile nie działają?)

> To sie nie trzyma jakoś.

Dlaczego się nie trzyma? czujnik może szwankować i się "przywieszac" a innym razem może pokazywać OK. Mówie Ci najlepsza rada kup sobie tego ELM podepnij i będziesz wiedział ok.gif

> A może świece, kable?, tylko bez sensu wymieniać tak na "pałe"

to na gazie też by nie działało

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.