Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G][X16XEL] Sonda lambda NGK - numer kat.

Featured Replies

Napisano

Witam,

chciałem wymienić sobie lambdę - ale na stronie NGK znalazłem dwa modele i nie za bardzo wiem którą mam kupić... Jedna jest regulacyjna a druga diagnostyczna - tylko, że z tego co kojarzę w moim aucie jest tylko jedna sonda cfaniaczek.gif i to zapewne regulacyjna..

Code:

model rok prod. typ siln. model sondy

-------------------------------------------------------------------------

Astra 1.6i 16V 03.98-01.05 X16XEL OZA448-E49 R

Astra 1.6i 16V 03.98-01.05 X16XEL OZA660-EE13 D

Będę wdzięczny za pomoc blagam.gif

Napisano

Auta spełniające EURO3 mają 2 sondy więc dziwne by było byś miał tylko jedną... chyba ze to jakiś wynalazek na nasz rynek gdzie każdy leje na ekologię.

w dobrej cenie znajdziesz na www.e-ngk.pl

Napisano

> Auta spełniające EURO3 mają 2 sondy więc dziwne by było byś miał tylko jedną... chyba ze to jakiś

> wynalazek na nasz rynek gdzie każdy leje na ekologię.

sorry ale szerzysz jakieś spiskowe teorie,

wszystkie silniki Xxx miały po jednej sondzie lambda, po dwie mają Z-etki,

kraj przeznaczenia auta nie ma znaczenia,

brat

Napisano
  • Autor

> Auta spełniające EURO3 mają 2 sondy więc dziwne by było byś miał tylko jedną... chyba ze to jakiś

> wynalazek na nasz rynek gdzie każdy leje na ekologię.

> w dobrej cenie znajdziesz na www.e-ngk.pl

W ogóle po pierwsze primo to silnik x16xel nie spełnia normy euro-3 tylko euro-2...

Po drugie to żaden wynalazek tylko auto kupione w Niemczech a wyprodukowane w Belgii.

Po trzecie dziękuję za linka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sorry ale szerzysz jakieś spiskowe teorie,

> wszystkie silniki Xxx miały po jednej sondzie lambda, po dwie mają Z-etki,

> kraj przeznaczenia auta nie ma znaczenia,

> brat

Tak właśnie myślałem - bo przecież cały wydech ściągałem i drugiej sondy nie widziałem...

Natomiast przemknęło mi przez myśl że może były jakieś "wersje specjalne", skoro w katalogu NGK są dwie sondy.

Sprawdziłem w międzyczasie w katalogu bosch-a i jest tylko jedna do tego silnika (jedna - znaczy regulacyjna)

Więc podejrzewam po prostu, że w katalogu NGK jest błąd niewiem.gif

Napisano

> Tak właśnie myślałem - bo przecież cały wydech ściągałem i drugiej sondy nie widziałem...

> Natomiast przemknęło mi przez myśl że może były jakieś "wersje specjalne", skoro w katalogu NGK są

> dwie sondy.

> Sprawdziłem w międzyczasie w katalogu bosch-a i jest tylko jedna do tego silnika (jedna - znaczy

> regulacyjna)

> Więc podejrzewam po prostu, że w katalogu NGK jest błąd

często katalogi zamienników zwierają błędy albo obejmują np dwa silniki jako jedną pozycję, co w tym przypadku ma zasadnicze znaczenie,

co do meritum: może łatwiej będzie przejść z numeru oryginalnego na zamiennik, EPC podaje:

CZUJNIK TLENU, KATALIZATOR X14XE, X16XEL

numery nadwozia:

-12999999

-15999999

-16999999

-18999999

czyli do końca MY 2001,

GM9118698 OE tej sondy to: 8 55 345,

rozumiem że numer VIN Twojego auta zawiera się w tym zakresie,

brat

Napisano
  • Autor

> GM9118698 OE tej sondy to: 8 55 345,

> brat

Znalazłem sondę o takim numerze na Allegro

http://allegro.pl/item1026961175_sonda_lambda_opel_astra_2_vectra_b_1_4_1_6_16v.html

Na opakowaniu jest logo GM (oryginał ?) z numerem części, który podałeś - producentem jest Denso...

Koszt 145 zł, NGK ponad 300...

Którą wybrać?

Napisano

> Znalazłem sondę o takim numerze na Allegro

> http://allegro.pl/item1026961175_sonda_lambda_opel_astra_2_vectra_b_1_4_1_6_16v.html

> Na opakowaniu jest logo GM (oryginał ?) z numerem części, który podałeś - producentem jest Denso...

> Koszt 145 zł, NGK ponad 300...

> Którą wybrać?

Mam tą sondę Denso w A II x16xel kupioną od tego samego sprzedawcy w lipcu zeszłego roku. Pracuje głównie na LPG i jest OK choć przyznam że zrobiłem od tego czasu nie wiecej niż 10 tyś km

Napisano

> Znalazłem sondę o takim numerze na Allegro

> http://allegro.pl/item1026961175_sonda_lambda_opel_astra_2_vectra_b_1_4_1_6_16v.html

> Na opakowaniu jest logo GM (oryginał ?) z numerem części, który podałeś - producentem jest Denso...

> Koszt 145 zł, NGK ponad 300...

> Którą wybrać?

no to powinno być to,

a czy jest to oryginał? opakowanie wygląda, że jest, ale trzeba by go wziąć do ręki i zobaczyć czy cały biały papier etykietki jest pokryty jakby znakami wodnymi,

sam widziałem jak ten sprzedawca kiedyś wystawiał podróbki, cena tego w ASO to trochę ponad 650zł, więc mam poważne wątpliwości czy to oryginał, z polskiej dystrybucji części GMPL można przy _mega rabatach_ kupić coś 30-35% taniej, czasem są promocje, z zachodu czasem przywożą części ze 40% taniej, ale to jest >70% taniej hmm.gif

owszem, można tanio kupić czasem części producentów którzy robią dla Opla ale wówczas nie są one w opakowaniach GM-owskich,

sam nie wiem co Ci doradzić,

brat

Napisano
  • Autor

Hmm, przejrzałem dokładnie oferty w różnych sklepach i na allegro... rzeczywiście bardzo tania ta sonda icon_eek.gif

Normalnie kosztują te sondy po 400-600 zł a u tego sprzedawcy 145 zł...

Czytałem również na forum Vectry jakieś komentarze odnośnie nieorgyginalności pewnych części sprzedawanych przez w/w użytkownika allegro.

Równie dużo znalazłem jednak bardzo pozytywnych opinii, dlatego nie chciałbym wydawać bezpodstawnych opinii na jego temat.

Sondę chciałem wymienić ot tak... nie mam żadnej awarii, tylko auto zaczęło mi ostatnio trochę więcej palić. Stylu jazdy nie zmieniłem, paliwo zawsze z jednej stacji, sprawdziłem cały dolot, filtr itd. Jako, że sonda jest jeszcze pewnie "od niemca" pomyślałem, że można by ją wymienić, swój przebieg już ma.

Tylko czy warto wydać 300-500 zł dla niepopartych dowodami moich wymysłów zeby.GIF

wiem wiem - na powyższe pytanie muszę sobie odpowiedzieć sam 270751858-jezyk.gif

A może któryś z kolegów na forum kupował już coś od firmy Stachowiak i mógłby napisać o wrażeniach oraz jakości kupionego towaru hmm.gif

Napisano

> Hmm, przejrzałem dokładnie oferty w różnych sklepach i na allegro... rzeczywiście bardzo tania ta

> sonda

> Normalnie kosztują te sondy po 400-600 zł a u tego sprzedawcy 145 zł...

> Czytałem również na forum Vectry jakieś komentarze odnośnie nieorgyginalności pewnych części

> sprzedawanych przez w/w użytkownika allegro.

ja widziałem czujniki wałka rozrządu do X20XEV (tzw otwieracze do konserw) które były podróbkami,

> Równie dużo znalazłem jednak bardzo pozytywnych opinii, dlatego nie chciałbym wydawać

> bezpodstawnych opinii na jego temat.

> Sondę chciałem wymienić ot tak... nie mam żadnej awarii, tylko auto zaczęło mi ostatnio trochę

> więcej palić. Stylu jazdy nie zmieniłem, paliwo zawsze z jednej stacji, sprawdziłem cały

> dolot, filtr itd. Jako, że sonda jest jeszcze pewnie "od niemca" pomyślałem, że można by ją

> wymienić, swój przebieg już ma.

> Tylko czy warto wydać 300-500 zł dla niepopartych dowodami moich wymysłów

> wiem wiem - na powyższe pytanie muszę sobie odpowiedzieć sam

hmm, co do wymieniania czujników używanych - sprawnych na nowe to ogólnie nie polecam, koszty czasem duże a nic to nie daje,

nie mam jednak doświadczeń z sondami lambda w tym zakresie,

> A może któryś z kolegów na forum kupował już coś od firmy Stachowiak i mógłby napisać o wrażeniach

> oraz jakości kupionego towaru

wiesz, jeżeli kupujesz zamienniki to OK, myślę że trzeba uważać na oryginały, jeżeli cena jest w jakimś realnym odniesieniu do ASO to pewnie jest to oryginał, ale ta sonda kosztuje niewiele więcej niż "chińczyki" w hurtowniach,

brat

Napisano

> Sondę chciałem wymienić ot tak... nie mam żadnej awarii, tylko

Ja mam ten sam dylemat z tym, że sondę chcę wymienić bardziej z powodu jej przebiegu i mojego podejrzenia spineyes.gif (ach te teorie spiskowe mlot.gif) że działa nie do końca dobrze. Opinię swoją postawiłem na podstawie wykresów jej pracy. Już raz ją wymieniłem ze dwa lata temu i w bardzo krótkim czasie wróciłem do starej. Teraz znowu mam ciągoty aby ją wymienić i upatrzyłem sobie takie:

sonda nr1

sonda nr2

Oby dwie noszą ten sam nr części z tym że ta pierwsza jest od Stachowiaka (sądzę to po imieniu i nazwisku napisanym pod logo strony) Druga znowu dużo tańsza. Wyglądają tak jak moja i niby do mojego silnika. A dylemat pozostaje ten sam czy któraś z nich to oryginał (chociaż ta pierwsza opisana jako produkcji GM) i czy jest sens bo może się okazać, że znowu sobie za długo nie pojeżdżę.

Edit:

Odnalazłem mój post o wymianie sondy >>tutaj<< i wtedy kupiłem też sondę z Opelshopa jako oryginał o zupełnie innym wyglądzie. Co ciekawe nr części jest ten sam 8 55 333. Coś mi się już ten sklep nie podoba nono.gif

Napisano

>

> sonda nr1

> sonda nr2

> Oby dwie noszą ten sam nr części z tym że ta pierwsza jest od Stachowiaka (sądzę to po imieniu i

> nazwisku napisanym pod logo strony)

"Opel Shop" to Jarosław Stachowiak

a" rafaellin" z allegro to Rafał Stachowiak.

Ja kupuje u tego drugiego i jak narazie nie mam zastrzeżeń

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.