Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Domykanie szyb Astra F

Featured Replies

Napisano

Poruszam jeszcze raz temat domykania elektrycznych szyb w mojej astrze, jako że nie mogę dokopać się do poprzedniego tematu, w którym poruszałem problem (a było to dawno). Założyłem w astrze 4 elektryczne szyby i zainteresowałem się problemem domykania szyb. Na innym forum znalazłem manual jak bez modułu komfortu zrobić sobie w prosty sposób domykanie w astrze f. Oto on kolegi audiofila :

Panowie. Manual sprawdzony na sobie tzn. własej asterce i wszystko pięknie.

Inaczej nie zamieszczałbym czegokolwiek bez przetestowania.

Dla uściślenia:

- astra F, rok 1997, z centralnym zamkiem sterowanym z pilota (bez autoalarmu), bez

funkcji komfort, elektryczne szyby przednie.

Po modyfikacji:

- szybki idą do góry razem (startują jednocześnie).

- przekaźnik po zamknięciu słychać ze odskakuje z jednej jak i z drugiej strony także z

akumlatora nic nie ciągnie prądui nie ma problemu ze spaleniem czegokolwiek typu

bezpieczniki.

- pojawiła się funkcja komfort - zamykanie szyb po przytrzymaniu kluczyka

- przyciski działają normalnie tj. jak dłużej przytrzymasz szyba sama idzie w górę i w dół.

- czas pracy: bez browara aby nie popieprzyc kolorów kabli godzina na jedne drzwi.

Najpierw oczywiście zwalamy tapicerkę drzwi.

Po zdjęciu ukazuje nam się przeszkoda w postaci przyklejonej folii na drzwiach - rozcinamy ją tak aby był swobodny dostęp do silniczka podnoszącego szyby.

Z silniczka wyciągamy wtyczkę. W zależności od rocznika są różne (jak na fotce, lub z zółtym uszczelniaczem i białymi koreczkami uszczelniającymi przy kablach) - nieważne. Lokalizujemy gniazdo nr 6 - musi być oczywiście puste

Sprawdzamy czy w gnieździe jest bolec pinu 6. Spokojnie wtyczki w razie czego nie wsadzicie odwrotnie - nie da się.

Następnie w wtyczkę w otwór 6 wkładamy kabel jednożyłowy z odizolowaną końcówką, tak aby po wciśnięciu wtyczki nastąpiło połączenie z bolcem pinu 6. Tutaj inwencję pozostawiam Wam. Ja poprostu wsadziłem kabel, można pobawić się w konektorki. Niemniej jednak uzyskujemy taki widok:

Następnie w wiązce kabli lecących pod silniczkiem u dołu drzwi lokalizujemy kabel: BRĄZOWY Z CZERWONYM PASKIEM. Jest tam tylko jeden taki także bez paniki.

Następnie zdejmujemy kawałek izolacji, łączymy z nim zamontowany przewód z wtyczki (pinu 6), wstępnie izolujemy i sprawdzamy czy działa.

Jeśli wszystko gra, lutujemy je ze sobą dla pewności izolujemy, wszystko spinamy do kupy aby się nie plątało i obijało i to samo wykonujemy w drugich drzwiach.

Uwaga: gdy zamkniecie samochód od środka z pilota zauważcie, że jak otwieracie szybę to mimo dłuższego przytrzymania guzika szyba sama nie schodzi do dołu i analogicznie do góry.

Zdjęć nie wstawiałem. Z grubsza wiadomo o co chodzi. Szybki mam podłączone pod akumulator zarówno przednie jak i tylne. Z tego co mi wiadomo na tym przewodzie po zamknięciu drzwi jest stała masa, a silniczki są podłączone na stałe do aku. nie przepalą sie po pewnym czasie silniczki? itp. Gdzieś tam w Polsce spalił sie opel i pół garażu razem po kombinacjach przy domykaniu. Dlatego poruszam temat na forum.

Napisano

O ile dobrze pamietam to rozwiazanie wiazalo sie z dosc szybkim rozladowaniem aku... ale moze mi sie cos pomyrdalo...

Napisano
  • Autor

> O ile dobrze pamietam to rozwiazanie wiazalo sie z dosc szybkim rozladowaniem aku... ale moze mi

> sie cos pomyrdalo...

No właśnie, ale czemu ludzie piszą, że rozwiązanie sprawdziło się i nie ma żadnych skutków ubocznych, np. rozładowującego sie aku...

Napisano

> No właśnie, ale czemu ludzie piszą, że rozwiązanie sprawdziło się i nie ma żadnych skutków

> ubocznych, np. rozładowującego sie aku...

Przeglądnij archiwum, pamiętam że były o tym jakieś informacje. Najpierw ludzie się napalali na to rozwiązanie a po jakimś czasie wychodziły problemy z aku. Tak ja to pamiętam, mogę się mylić, z tego powodu nie zrobiłem tego u siebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.