Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z18XE Falowanie obrotów

Featured Replies

Napisano

Zjawisko występuje przy mocno rozgrzanym silniku podczas jazdy w korku. Obroty po wysprzęgleniu z 1 biegu spadają do jakiś 600 rpm i natychmiast podnoszą się do 1100 rpm. Falują tak kilka razy po czym stabilizują się. Wyczyściłem przepustnicę, była mocno zasyfiona. Trochę pomogło bo bez klimy już prawie nie falują ale po włączeniu zaczynają falować. Dziś się chciałem dobrać do EGR-a ale chyba u mnie go nie ma:

283819870-IMG_4389copy.jpg

Co jeszcze sprawdzić/przeczyścić/wymienić żeby pozbyć się tego denerwującego falowania.

post-23559-14352508309426_thumb.jpg

Napisano

Powyzszy opis pasuje idealnie do typowych objawow uszkodzenia elektroniki przepustnicy, niemniej jednak na poczatek sprawdz wszystkie podcisnienia oraz podcisnienie serwa hamulca. Jesli nie ma nieszczelnosci, pozostaje podmienic przepustnice na sprawna.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Powyzszy opis pasuje idealnie do typowych objawow uszkodzenia elektroniki przepustnicy, niemniej

> jednak na poczatek sprawdz wszystkie podcisnienia oraz podcisnienie serwa hamulca. Jesli nie

> ma nieszczelnosci, pozostaje podmienic przepustnice na sprawna.

> Pozdrawiam

przy uwalonej elektronice powinien jakiegoś czeka wywalać chyba.

Napisano

> przy uwalonej elektronice powinien jakiegoś czeka wywalać chyba.

hmm może przepustnica czysta ale jakieś tam są kanaliki (pod)ciśnień i może one są zapchane? no chyba że to też czyściłeś? hmm.gif

brat

Napisano
  • Autor

> hmm może przepustnica czysta ale jakieś tam są kanaliki (pod)ciśnień i może one są zapchane? no

> chyba że to też czyściłeś?

> brat

czyściłem z dwóch stron i w samej gardzieli widziałem tylko jeden duży otwór taki:

283820528-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Może rozbiorę raz jeszcze i sprawdzę dokładnie, bo przedwczoraj nie udało mi się wtyczki rozpiąć a nie chciałem nic uszkodzić wiec miałem tylko manewru tyle na ile pozwoliła mi wiązka.

Napisano

> czyściłem z dwóch stron i w samej gardzieli widziałem tylko jeden duży otwór taki:

> Może rozbiorę raz jeszcze i sprawdzę dokładnie, bo przedwczoraj nie udało mi się wtyczki rozpiąć a

> nie chciałem nic uszkodzić wiec miałem tylko manewru tyle na ile pozwoliła mi wiązka.

nie pomogę Ci za bardzo, z tego co słyszałem to tam są jakieś kanały które się zasyfiają, więc pewnie tu leży problem, zdemontuj ją całą, obejrzyj dokładnie i wyczyść, dobrze żebyś miał sprężone powietrze i przedmuchał to później, myślę że to powinno rozwiązać problem,

brat

Napisano
  • Autor

> nie pomogę Ci za bardzo, z tego co słyszałem to tam są jakieś kanały które się zasyfiają, więc

> pewnie tu leży problem, zdemontuj ją całą, obejrzyj dokładnie i wyczyść, dobrze żebyś miał

> sprężone powietrze i przedmuchał to później, myślę że to powinno rozwiązać problem,

> brat

Z tymi kanałami to już doczytałem, że są ale w X18XE1 i koniecznie trzeba je udrożnić. Na tym zdjęciu są pokazane:

283820581-Bez%A0tytu%B3u2.jpg

U siebie nie widziałem nic, ale jutro rozbiorę to raz jeszcze i popatrzę, założę nową uszczelkę.

Aha, czy tą wtyczkę jakoś specjalnie trzeba zaciągać ? Zdjąłem zabezpieczenie ale za cholerę nie mogłem jej zdjąć.

BTW. Fotki zapożyczone z manuali dostępnych na forach Opla, mam nadzieję, że autorzy się nie obrażą.

Napisano

> Z tymi kanałami to już doczytałem, że są ale w X18XE1 i koniecznie trzeba je udrożnić. Na tym

> zdjęciu są pokazane:

> U siebie nie widziałem nic, ale jutro rozbiorę to raz jeszcze i popatrzę, założę nową uszczelkę.

hmm, teraz to już nie wiem, może napchało się tego nagaru olejowego gdzieś na osi silniczka serwo i mimo iż przepustnica jest czysta to sama klapka się przycina?

> Aha, czy tą wtyczkę jakoś specjalnie trzeba zaciągać ? Zdjąłem zabezpieczenie ale za cholerę nie

> mogłem jej zdjąć.

powinna wyjść, tylko pytanie jaka tam jest wtyczka, czy czasem tego zabezpieczenia się nie naciska i wówczas wyjmuje wtyczkę? różne są patenty we wtykach stosowanych w oplu,

brat

Napisano

> przy uwalonej elektronice powinien jakiegoś czeka wywalać chyba.

W tym temacie mam nieco wiecej rozeznania w VAG niz w silnikach Z...Ostatnio rozwiazywalem identyczny problem w VW Polo 6N. Objawy takie same jak opisales powyzej, "motorek z piorunkiem" nie zaswiecil sie ani raz. Czyszczenie i adaptacja przepustnicy (tyle ze tam jest sterowana linka, ale regulacja wolnych obrotow steruje zintegrowany z przepustnica silnik krokowy-przepustnica jest bardzo podobna do oplowskiej..) nic nie daly. Po wyeliminowaniu drobnych nieszczelnosci podcisnien nadal zero poprawy. Pomogla wymiana przepustnicy...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> hmm, teraz to już nie wiem, może napchało się tego nagaru olejowego gdzieś na osi silniczka serwo i

> mimo iż przepustnica jest czysta to sama klapka się przycina?

obadam

> powinna wyjść, tylko pytanie jaka tam jest wtyczka, czy czasem tego zabezpieczenia się nie naciska

> i wówczas wyjmuje wtyczkę? różne są patenty we wtykach stosowanych w oplu,

> brat

tak też pomyślałem i jak nacisnąłem to połamałem tą zawleczkę zlosnik.gif

tak więc już nie zabezpiecza a wtyczka nadal nie chce wyjść. Jutro powalczę.

Napisano

Tak jak kolega pokazał na tej fotce powyżej to te dwa kanaliki muszą być drożne, ja czyszczę długą igłą, następnie zakładam przewód i trochę używam sprężonego powietrza z płuc rotfl.gif aby upewnić czy są drożne, u mnie to się sprawdza, no ale w tych silnikach często trzeba to robić, no ale robota to 10 minut zajmuje więc nie jest źle.

Napisano

> Tak jak kolega pokazał na tej fotce powyżej to te dwa kanaliki muszą być drożne,

tylko że... wygląda na to że budowa przepustnic Z18XE i X18XE1 jest różna pod tym względem więc jest zagadka :/

brat

Napisano
  • Autor

> tylko że... wygląda na to że budowa przepustnic Z18XE i X18XE1 jest różna pod tym względem więc

> jest zagadka :/

> brat

Dokładnie, jest trochę inaczej ok.gif

Wczoraj rozebrałem to jeszcze raz. Jest jednak malutka dziurka od króćca idącego do pokrywy zaworów. Dziurka jest wielkości około 1,5mm i była całkowicie zatkana. Użyłem wycioru do czyszczenia dysz palnika gazowego. Sama przepustnica chodzi bardzo płynnie, bez zacięć więc nie podejrzewam aby była uszkodzona. Czy przyniosło to oczekiwane rezultaty czas pokaże.

283824450-Bez%A0tytu%B3u3.jpg

BTW. Czemu ta dziurka ma służyć to pojęcia nie mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.