Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Multec-S Kody błęów 85 i 29

Featured Replies

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu świeci mi się kontrolka check engine (symbol silnika z piorunem) . Postanowiłem sprawdzić co to może być. Zwarłem odpowiednie piny w gnieździe diagnostycznym, uruchomiłem stacyjkę i wystukało mi po kolei kody (każdy trzykrotnie): 12 85 29 (w takiej właśnie kolejności). Kod 12 to rozpoczęcie procedury odczytu pamięci usterek, 29 to przekaźnik pompy paliwa - zbyt niskie napięcie, ale nigdzie nie mogę znaleźć kodu 85. Co to jest i z czym to się "je" ?? Czy muszę pilnie usunąć te usterki, czy narazie mogę jeździć bez obaw ?? Poza tym silnik pracuje normalnie, czasem tylko ma problem z odpaleniem po całej nocy postoju (czy to może być wina tych usterek??).

Posiadam Astrę F kombi, rok prod. 1995, silnik ECOTEC X16XEL 1,6 16v, 74 kW (101 KM), Układ wtryskowy Multec-S.

Szukałem na forum Astry ale nie znalazłem identycznego problemu :/

Pozdrawiam.

Napisano
Napisano
  • Autor

Dzięki. To już wiem co to jest.. smile.gif ..a czy mogę z tym jeździć, przynajmniej na razie, czy powinienem szybko wyeliminować te błędy. Samochód odpala, więc chyba nie jest źle ?? wink.gif :/

Napisano

>Samochód odpala, więc chyba nie jest źle ?? :/

Lepiej sprawdzić immobiliser. Jak nie odpali pod domem to pół biedy, gorzej jak daleko od domu wrrr.gif

A tak na marginesie: uzupełnij profil przynajmniej napisz jakie auto (Astra F,G,H, jaki silnik)

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Samochód nadal jeździ wink.gif Mam tylko pytanie.. Czy błąd 29 przekaźnik pompy paliwa - zbyt niskie napięcie mogę w jakiś sposób sam naprawić czy obejdzie się bez wizyty u mechanika ?? Który to przekaźnik i co może być z nim nie tak?? Ja alien.gif sam nie jestem mechanikiem, ale może mógłbym coś podziałać ?? spineyes.gif

Napisano

> może mógłbym coś podziałać ??

Pewnie, że mógłbyś jeśli masz woltomierz waytogo.gif

Przekaźnik jest za poszyciem podszybia z prawej strony, pod ECU.

Podłączasz woltomierz do kabelka brązowo-czerwonego w podstawce przekaźnika (bez jego wyjmowania), drugi biegun miernika do masy (dowolny brązowy przewód w zasięgu ręki, albo karoseria).

Miernik powinien wskazywać 0V.

Po włączeniu zapłonu powinno się pojawić napięcie akumulatora. Gdy przekaźnik się załączy (podczas kręcenia rozrusznikiem i pracy silnika) napięcie znowu spada do zera (lub bardzo blisko tej wartości).

Problem jest tylko taki, że do zarejestrowania błędu wystarczy nieco ponad 1.5 sekundy zwarcia w obwodzie, więc może być ciężko wykryć usterkę.

Napisano
  • Autor

> Problem jest tylko taki, że do zarejestrowania błędu wystarczy nieco ponad 1.5 sekundy zwarcia w

> obwodzie, więc może być ciężko wykryć usterkę.

No to będzie z tym trochę zabawy :/ Jak znajdę chwilę to podziałam.. Dzięki wielkie smile.gif

Napisano
  • Autor

Zająłem się tą sprawą z trochę innej strony ideia.gif ( nie jestem mechanikiem i do każdej naprawy wykonywanej przeze mnie zawsze próbuję się solidnie przygotować biglaugh.gif ).. Znalazłem informację, że jeżeli mam problem z imo (kod 85 - Błędny sygnał imobilisera) to ten błąd może wywoływać problem z przekaźnikiem pompy paliwa. [Jeśli się mylę, to dalsza część tego postu jest nieistotna wink.gif ]

Czy to możliwe??

Kilkanaście miesięcy temu montowałem alarm, były do niego dwie obudowy kluczyka typu scyzoryk, więc nie myśląc za wiele przełożyłem kluczyki razem z tymi "małymi czarnymi kostkami" (transpondery imo) wink.gif Przez kilka miesięcy było ok (na zapasowym kluczyku też)!! Samochód odpalał i nie wyskakiwały żadne błędy.

Czy mogę jakoś rozwiązać problem z imo albo zlokalizować przyczynę ?? Może przy okazji rozwiążę problem z przekaźnikiem pompy paliwa :/ wink.gif

PS. Wielki szacun pad.gif dla wszystkich, którzy mają większą wiedzę o samochodach niż ja sob.gif

Napisano

> błąd może wywoływać

> problem z przekaźnikiem pompy paliwa.

Błąd wywala, kiedy ECU nie rozpoznaje sygnału wysyłanego z modułu immo przy stacyjce. Skutkiem tego jest migający check i odcięcie zapłonu i pompy paliwa. Powody mogą być różne. Jeśli transponder jest w kluczyku, to może uległ uszkodzeniu moduł immo, albo któryś z kabelków, które szwendają się w okolicy wink.gif. Miernikiem można zdiagnozować zasilanie modułu i ciągłość przewodów IMMO-ECU. Poprawność sygnału można sprawdzić podpinając diagnoskop.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.