Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zalewa mi świece

Featured Replies

Napisano

witam!

jakies miesiace temu załozyłem sobie do skody felici 1.3 SPI instalacje II generacji. Problem polega na tym, że zalewa mi świece zapłonowe. Przy całkowicie zimnym silniku pali od pierwszego strzału, ale po przejechaniu powiedzmy kilometra, zgaszeniu auta (silnik ma w tym momencie temperatute powiedzmy 40-60 stopni) i probie ponownego uruchomienia, auto bardzo ciężko odpala. problem znika gdy silnik sie juz nagrzeje do temperatury roboczej tj około 90 stopni. Byłem u gazownika cos tam niby ustawiał ( mowil ze paliwa sie na siebie nakładaja przy rozruchu bo za kazdym razem odpalam na beznyne , a przełączenie na lpg następuje automatyczne po przygazowce). Załozym mi czujnik temeratury, ale ten tez nic nie pomogl, bo tzrba by ustawic bardzo wysoka tem przy jakiej mozna by przechdzic z beznyny na gaz. Moze ktos z koleżeństwa miał podobny przypadek i wie jak temu zaradzić. Sterownik instalacji to Bingo, niestety nie znam dokładnego modelu. Czekam na ewentualne porady

Napisano

> witam!

> jakies miesiace temu załozyłem sobie do skody felici 1.3 SPI instalacje II generacji. Problem

> polega na tym, że zalewa mi świece zapłonowe. Przy całkowicie zimnym silniku pali od

> pierwszego strzału, ale po przejechaniu powiedzmy kilometra, zgaszeniu auta (silnik ma w tym

> momencie temperatute powiedzmy 40-60 stopni) i probie ponownego uruchomienia, auto bardzo

> ciężko odpala. problem znika gdy silnik sie juz nagrzeje do temperatury roboczej tj około 90

> stopni. Byłem u gazownika cos tam niby ustawiał ( mowil ze paliwa sie na siebie nakładaja przy

> rozruchu bo za kazdym razem odpalam na beznyne , a przełączenie na lpg następuje automatyczne

> po przygazowce). Załozym mi czujnik temeratury, ale ten tez nic nie pomogl, bo tzrba by

> ustawic bardzo wysoka tem przy jakiej mozna by przechdzic z beznyny na gaz. Moze ktos z

> koleżeństwa miał podobny przypadek i wie jak temu zaradzić. Sterownik instalacji to Bingo,

> niestety nie znam dokładnego modelu. Czekam na ewentualne porady

jaki reduktor?

nie przypadkiem tomasetto?

jeżeli tak to rozwiązanie podam dalej.

Pozdrawiam

Napisano

> witam!

> jakies miesiace temu załozyłem sobie do skody felici 1.3 SPI instalacje II generacji. Problem

> polega na tym, że zalewa mi świece zapłonowe. Przy całkowicie zimnym silniku pali od

> pierwszego strzału, ale po przejechaniu powiedzmy kilometra, zgaszeniu auta (silnik ma w tym

> momencie temperatute powiedzmy 40-60 stopni) i probie ponownego uruchomienia, auto bardzo

> ciężko odpala. problem znika gdy silnik sie juz nagrzeje do temperatury roboczej tj około 90

> stopni. Byłem u gazownika cos tam niby ustawiał ( mowil ze paliwa sie na siebie nakładaja przy

> rozruchu bo za kazdym razem odpalam na beznyne , a przełączenie na lpg następuje automatyczne

> po przygazowce). Załozym mi czujnik temeratury, ale ten tez nic nie pomogl, bo tzrba by

> ustawic bardzo wysoka tem przy jakiej mozna by przechdzic z beznyny na gaz. Moze ktos z

> koleżeństwa miał podobny przypadek i wie jak temu zaradzić. Sterownik instalacji to Bingo,

> niestety nie znam dokładnego modelu. Czekam na ewentualne porady

a i jeszcze jedno pytanko? co to znaczy bardzo ciężko odpala? 5 sek kręcenie? minuta? trzy?

Bo zalany trochę będzie zawsze po takim dystansie na lpg.

Napisano
  • Autor

> jaki reduktor?

> nie przypadkiem tomasetto?

> jeżeli tak to rozwiązanie podam dalej.

> Pozdrawiam

niestety nie wiem... a jest to gdzieś napisane na obudowie żeby ewentualnie się dowiedzieć?? jutro sprawdzę ten temat.

Napisano

> niestety nie wiem... a jest to gdzieś napisane na obudowie żeby ewentualnie się dowiedzieć?? jutro

> sprawdzę ten temat.

w homologacji do instalacji gazowej którą pokazywałeś w urzędzie jest napisany jaki reduktor jest zastosowany.

Napisano
  • Autor

> a i jeszcze jedno pytanko? co to znaczy bardzo ciężko odpala? 5 sek kręcenie? minuta? trzy?

> Bo zalany trochę będzie zawsze po takim dystansie na lpg.

na samym poczatku to praktycznie wogole nie chcial palic. trza było kręcic i krecicc malo silnik z ramy nie wyskoczył. pozniej gazownik coś pogrzebał i teraz jest lepiej ale żeby zaskoczył trzeba deptać pedał przyspieszenia ( na benzynie nigdy nie było takiej potrzeby, zawsze palił na dotyk) a krecic trzeba roznie. im ciepleszy silnik tym pelepiej, ale tak uśredniając to minimum te 5 obrotów musi wykonać. no i oboziawkowo trzeba deptac w gaz zeby zaskoczył. dodam jeszcze ze czasami w kabinie czuć zapach gazu właśnie przy probie ponownego uruchomienia na zimnym silniku

Napisano

Częsty temat dyskusji. Zaworki nie trzymają w reduktorze (może tez elektrozawór na reduktorze ) i po zgaszeniu schodzi ci gaz do kolektora.

Napisano

> jaki reduktor?

> nie przypadkiem tomasetto?

> jeżeli tak to rozwiązanie podam dalej.

> Pozdrawiam

no właśnie ja mam podobny problem i reduktor tomasetto hmm.gif

Napisano
  • Autor

> w homologacji do instalacji gazowej którą pokazywałeś w urzędzie jest napisany jaki reduktor jest

> zastosowany.

przed chwila przeglądałem ta dokumentacje i niestety nie ma podanego producenta frown.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

to nikt nie ma żadnej skutecznej rady w tym temacie confused.gif sytuacja coraz bardziej mnie irytuje, a i czuje ze rozrusznik coraz bardziej dostaje po dupie frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.