Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E36 2,5TDS sterownik silnika nie podstawia masy dla klimy

Featured Replies

Napisano

Witam

Przekaźnik nie załącza sprężarki ponieważ sterownik silnika nie podaje masy do podstawki przekaźnika.

Klima szczelna i nabita, wentylator po włączeniu śnieżynki chodzi na 1 biegu.

Mianowicie wiem, że panel na 100% sprawny (podmieniałem) ponieważ wysyła +12V po włączeniu śnieżynki do sterownika silnika oraz złącze x20 przy skrzynce bezpieczników na pin 6 oraz pin 44 sterownika (bez śnieżynki jest 0V). Jednak sterownik nie podkłada masy do przekaźnika, pytanie tylko dlaczego tak się dzieje i co może być przyczyną, zamiast masy wysyła ciągle +12V.

Dzieki pzd

Napisano

czujniki temp zewnetrznej sa we wlotach powietrza na tarcze hamulcowe

Napisano

A przedtem działało ok ?

Napisano
  • Autor

> A przedtem działało ok ?

od kupna nie działa, pewnie dlatego z niemiec przyjechala

co do czujnika to w nadkolu znalazlem tylko czujnik termiczny ale dla spryskiwaczy intensywnego mycia

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?...hg=61&fg=45

nr 24

24 Przeł. term. podgrz. dyszy spryskiwacza 1 61318357632 $32.46

Napisano

> od kupna nie działa, pewnie dlatego z niemiec przyjechala

Moze podmienili jej dde i trzeba zakodawac klime ? który to rok ?

Napisano
  • Autor

> Moze podmienili jej dde i trzeba zakodawac klime ? który to rok ?

97r listopad, dodam że byłem na DIS'ie i nie mógł się skontaktować z klimatronikiem jakiś błąd wywalił. Nie widział jakie i czym załączony np nawiew, ogrzewanie szyby itp. Do tego czujnik temp cieczy chłodzącej pokazywał -40st na interfejsie, wymieniłem czujnik na nowy ale teraz nie wiem czy pokazuje dobrze. Do tego grzeje mi świece żarowe na ciepłym silniku ale nie mogę nigdzie zlokalizować cudu z allegro dla źle odpalających Tds.

W tym czujniku temp co wymieniałem są 4 piny, 2 sterujące : 3,5V i masa i 2 chyba odbierające. Pytanie czy 3,5V to nie za małe napięcie?

201005281500.th.jpg

Napisano

> 97r listopad, dodam że byłem na DIS'ie i nie mógł się skontaktować z klimatronikiem jakiś błąd

> wywalił.

To juz nie wróży najlepiej - próbowali zrobić retrofit ? O ile pamietam to zakodowanie klimy jest w diagnostyce dde, ale mozna to tez zrobic przez własnie retrofit, i nie koniecznie trzeba miec połączenie z panelem klimy (aczkolwiek nie wiem). Mysle o dde 3.0, jak dokładnie jest w dde kolegi tds nie wiem.

a co jesli podasz ręcznie masę ?

a w sprawie czujnika temperatury cieczy - to najpewniej nadal pokazuje -40 skoro brak urzadzenia z allegro a swiece grzeją

Napisano
  • Autor

Retrofit pierwsze słyszę, jak podam ręcznie masę to klima chodzi extra bez zarzutów. Tylko, że jest to wymuszanie włączenie sprężarki. Dodam, iż po włączeniu śnieżynki wentylator 1 biegu sam się włącza bez żadnego problemu więc od presostatu dostaje wiadomość o odpowiednim ciśnieniu.

Napisano

> Retrofit pierwsze słyszę,

Klima musi być dodana w DDE, moznąby tez zrobic retrofit centralki klimy (flash softu), inaczej mogą być właśnie takie kwiatki.

Nie wiem jak w e36, ale w e46 koduje sie funkcje klimy. Jest nawet wybór miedzy Normal a Hot Country w zakładce Car Memory

Napisano
  • Autor

Witam

Ciąg dalszy moich diagnoz smile.gif. Posprawdzałem wtyczki DDE i wszystko jest tak samo jak w X20 więc przewody są OK.

ddem51.th.jpg

Widzę dwa objawy :

1. Sterownik silnika powinien podstawić masę na pin 9 (pin 4 X20) aby uruchomić sprężarkę a wysyła +12V - pytanie dlaczego?

LUB

2. Panel klimatronika wysyła +12V zamiast masy w pinie 10 (pin 44 DDE), dlatego DDE nie podstawia masy.

Sprawdzałem już dwa różne panele i jest to samo. Więc może czujnika parownika lub coś innego ?

p.s słyszeliscie o teście panelu klimatronika

? Mój nie chce działać po wduszczeniu auto i ogrzew szyby frown.gif Pewnie nie we wszystkich modelach to działa. Szkoda bo można sprawdzić temp parownika itp.
Napisano

Czemu nie podłączysz pod komputer i nie sprawdzisz - ja bym od tego zaczał. Wtedy mozesz odczytać temperatury jakie tylko chcesz.

Kup ADS'a i sprawdz sam

Napisano
  • Autor

> Czemu nie podłączysz pod komputer i nie sprawdzisz - ja bym od tego zaczał. Wtedy mozesz odczytać

> temperatury jakie tylko chcesz.

> Kup ADS'a i sprawdz sam

Wiem kolego, zamierzam kupić ale najbardziej mnie drażni fakt że GT1 ADS kosztuje na allegro 250 ale trzeba miec laptopa z COM smile.gif a ja mam tylko usb a slyszalem, że na przejsciowkach usb->COM nie zawsze łapie wszystko.

Po drugie byłem juz na DIS za 100zł i koleś powiedział, że "brak komunikacji z panelem" i czujnik temp silnika walniety i to moze to byc przyczyną lub walniety panel. Nie byłem jeszcze w temacie wiec posluchalem i pojechałem do domciu. Czujnik wymieniony, penele dwa inne testowane i dalej to samo.

Napisano

> Wiem kolego, zamierzam kupić ale najbardziej mnie drażni fakt że GT1 ADS kosztuje na allegro 250

> ale trzeba miec laptopa z COM a ja mam tylko usb a slyszalem, że na przejsciowkach usb-

Mam zwykły OBD2 od Carsofta (przerobiony) i GT1 i INPA smiga mi aż miło. Do tego mam karte PCMCIA COM. Tyle, ze ja mam auto od 98r, wiec chodzi na kazdym fejsie, w e36 faktycznie jesli sprzet nie jest typowym ADS to moze byc brak komunikacji. Jesli pojechales do kogos kto ma poprostu interfejs to tak mogło być.

> Po drugie byłem juz na DIS za 100zł i koleś powiedział, że "brak komunikacji z panelem" i czujnik

> temp silnika walniety i to moze to byc przyczyną lub walniety panel.

Moze byc własnie brak komunikacji przez interfejs, chociaz moze kolega był na prawidzywym disie w bmw

> penele dwa inne testowane

> i dalej to samo.

Wedle mojej wiedzy, to sprężarką steruje DDE a nie panel klimatronika - on tylko wysyła pośrednie info, ale decyzja należny do dde

Napisano
  • Autor

Co do laptopa to mam tylko i wyłącznie USB a przejściówki odpadają więc laptop z COM lub expresscard - 300zł + fejs ADS 250zl.

Byłem w warsztacie specj. w BMW i mieli oryg DIS

Kolega z innego forum sprawdził i mam wszystko tak samo jak on w E36 jeżeli chodzi o napięcia z wyjątkiem sygnału z DDE - on ma masę i mu chodzi klima a ja mam +12V i mi nie chodzi. Jak sztucznie dostarczyłem na przekaźnik masę to przekaźnik klika.

Teraz tylko znaleźć przyczynę dlaczego DDE nie chce wysłać masy smile.gif.

Musi DDE mieć jakiś powód, dla którego nie chce podstawić masy. Może faktycznie poszło kiedyś spięcie i spalił się driver w sterowniku. Hmm szkoda, że nie ma w moim pobliżu podobnego autka a jak jest to nikt nie da sobie bebeszyć podszybia aby dokonać małego szczepa na próbę.

Muszę przyznać, że niektóre warsztaty i sklepy zapierają się, iż czujnik temp zewn (nawet jak nie mam OBC ) ma znaczenie i uszkodzony może zakłócić pracę klimy. Nawet podważają katalog BMW, które wyraźnie mówi o braku takowego czujnika to oni się stawiają, że jest na 100% hmm. Muszę pojechać na jakiś kanał bo szlag człowieka trafi.

Napisano

> pojechać na jakiś kanał bo szlag człowieka trafi.

Powiem Ci, ze ja mam aktualnie zgubiony czujnik temp zewnętrznej (pokazuje mi -40stC) i klima chodzi bez różnicy. Nawet jeśli ma to jakiś wpływ, to logicznie myśląc będzie mieszać więcej powietrza zimnego z zewnątrz, ale i tak odpala kompresor. Ja wciąż obstawiam opcje odpowiedniego programowania DDE

Napisano

> Powiem Ci, ze ja mam aktualnie zgubiony czujnik temp zewnętrznej (pokazuje mi -40stC) i klima

> chodzi bez różnicy. Nawet jeśli ma to jakiś wpływ, to logicznie myśląc będzie mieszać więcej

> powietrza zimnego z zewnątrz, ale i tak odpala kompresor. Ja wciąż obstawiam opcje

> odpowiedniego programowania DDE

nie wiem jak w e46, ale w e36 mam 2 osobne czujniki - jeden pokazuje mi temp na kompie a drugi steruje np. podgrzewaniem spryskow, wiec moze i klima

Napisano
  • Autor

Byłem podpytać w serwisie BMW i pokazałem im schemat i opowiedziałem historię i twierdzą stanowczo, że jak tak jest jak mówię to DDE do wymiany frown.gif. Wkurzam się bo słyszałem, że trzeba kluczyk i immobilizer zmienić ( czy EWS też?).

Co do czujników do byłem przed chwilą na kanale i we wlotach na tarcze hamulcowe nie mam nic.

Napisano

> DDE do wymiany . Wkurzam się bo słyszałem, że trzeba kluczyk i

> immobilizer zmienić ( czy EWS też?)

A niby co innego mieli powiedzieć. Mowili cos o kodowaniu ? Pytałeś ? W ostateczności są elektronicy naprawiający ecu. W e46 nie musisz zmieniac ews, wystarczy ze zakodujesz ecu(dde) do pracy z danym ews (robi się to praktycznie automatycznie)

Napisano
  • Autor

Zapomniałem o kodowanie spytać frown.gif . Szkoda, że nie ma żadnego forumowicza z okolic Bdg z interfejsem. Jest jeden ale pisze do niego to wiecznie czasu nie ma.

Napisano

> Zapomniałem o kodowanie spytać . Szkoda, że nie ma żadnego forumowicza z okolic Bdg z interfejsem.

> Jest jeden ale pisze do niego to wiecznie czasu nie ma.

Szukaj na BKP, ewentualnie serwisy zajmujące sie tylko bmw - w pozn są takie grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.