Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AC - pakiet ubezpieczeniowy w AVIVA

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zastanawia mnie jak to z nimi jest ... chodzi o likwidacje szkod itp z tej firmy. Skladke wyliczyli 2 mniejsza niz w PZU czy HESTI

na tym samym wozie.

Czy warto jakie macie doswiadczenia z ta firma?

Napisano

> Witam,

> Zastanawia mnie jak to z nimi jest ... chodzi o likwidacje szkod itp z tej firmy. Skladke wyliczyli

> 2 mniejsza niz w PZU czy HESTI

> na tym samym wozie.

> Czy warto jakie macie doswiadczenia z ta firma?

a jaki jest zakres odpowiedzialności i co zapewniają

- udział własny?

- amortyzacja?

- naprawa na oryginalnych częściach?

- auto zastępcze lub hotel w trasie?

- holowanie?

- utrata wartości w czasie trwania polisy?

Napisano

> Witam,

> Zastanawia mnie jak to z nimi jest ... chodzi o likwidacje szkod itp z tej firmy. Skladke wyliczyli

> na tym samym wozie.

Napiszę tak, żaden ubezpieczyciel nie zrobi Ci oferty dwa razy tańszej od PZU z podobnymi warunkami ubezpieczenia. Droższe są możliwe, ale z tańszymi dwa razy jeszcze się nie spotkałem. Może też być tak, że zaoferują Ci części oryginalne w naprawie szkody, ale jest jeden problem, tzn. żadne ASO nie przyjmie go do naprawy bo mają problemy z rozliczaniem ubezpieczenia z danego zakładu ubezpieczeń. Ostatnio mieliśmy w pracy taki problem. Gość miał swoje ubezpieczenie, warunki naprawa warsztat, części oryginalne i był problem ze znalezieniem ASO, który go naprawi. Powód, to walki z ubezpieczycielem o zwrot kasy w naprawach bezgotówkowych.

Napisano
  • Autor

ok o to wypisze przykladowe kalkulacje:

HESTIA 3200zl

PZU 2400zl

AVIVA 1860zl

wiec jest roznica.

Zbytnio na AC sie nie znam ale pani przez telefon cos mowila ze oryginalne czesci w ASO itp.

@Tost

- udział własny?

nie wiem

- amortyzacja?

nie wiem

- naprawa na oryginalnych częściach?

To tak

- auto zastępcze lub hotel w trasie?

to chyba tez

- holowanie?

nie wiem

- utrata wartości w czasie trwania polisy?

nie wiem

rozumiem ze im mniejszy udzial wlasny tym lepiej. amortyzacja chyba rowniez ? a o co chodzi z utrata wartości w czasie trwania polisy?

Teraz widze ze wraz z kalkulacja dostalem dokument OWU czy znajde tam odpowiedz na te pytania?

EDYTA: ok znalazlem cos takiego:

Wartość rynkowa pojazdu Udział własny w szkodzie: 1000 zł

Naprawa pojazdu z użyciem części oryginalnych: tak

Szkody o niewielkiej wartości: odszkodowanie nie zostanie

wypłacone jeżeli wysokość szkody nie przekroczy 500 zł

Assistance:

Zgodnie z Ogólnymi Warunkami Dobrowolnych

Ubezpieczeń Komunikacyjnych

Wariant ubezpieczenia: podstawowy

NW:

Kierowca: 50000 zł

Pasażerowie: każdy po 50000

ochrona prawna:

15 000 zł Twój udział w kosztach ochrony prawnej: 500 zł

a kalkulacja:

Składka łączna za roczny okres ubezpieczenia: 1 853,00 zł

W tym ubezpieczenie: OC posiadaczy pojazdów mechanicznych i assistance: 386 zł,

autocasco: 1387.00 zł,

następstw nieszczęśliwych wypadków: 60.00 zł,

ochrony prawnej: 20.00 zł.

Sposób płatności składki: jednorazowo

Napisano

> ok o to wypisze przykladowe kalkulacje:

> HESTIA 3200zl

> PZU 2400zl

> AVIVA 1860zl

> wiec jest roznica.

Ale nie 50% mniej. Powiem tak, PZU jest wyznacznikiem rynku do którego ustawia się reszta.

> Zbytnio na AC sie nie znam ale pani przez telefon cos mowila ze oryginalne czesci w ASO itp.

A zadzwoń z ciekawości do ASO marki Twojego auta i zapytaj czy realizują naprawy bezgotówkowe z Aviva na oryginalnych częściach.

> rozumiem ze im mniejszy udzial wlasny tym lepiej. amortyzacja chyba rowniez ?

To powinno być wykupione, czyli Twój udział na 0zł. Udział własny wykupiony, tzn. że ty masz stłuczkę na 300zł i ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie. Jak masz udział własny np. 500zł to płacisz z własnej kieszeni. Amortyzacja, jak nie masz wykupionej to wyliczą Ci, że np. amortyzator ma 4 lata, więc jego wartość to nie 200zł jak za nowy, tylko 50zł jak za używany.

> a o co chodzi z

> utrata wartości w czasie trwania polisy?

Np. ubezpieczasz auto na 30000zł, masz szkodę na 5000zł, czyli po szkodzie ubezpieczenie jest na 25000zł. Tego nie trzeba wykupować, lepiej doubezpieczyć po szkodzie jeżeli zajdzie taka potrzeba. Jest to tzw. redukcja sumy ubezpieczenia.

> Teraz widze ze wraz z kalkulacja dostalem dokument OWU czy znajde tam odpowiedz na te pytania?

Tak

> Assistance:

> Zgodnie z Ogólnymi Warunkami Dobrowolnych

> Ubezpieczeń Komunikacyjnych

> Wariant ubezpieczenia: podstawowy

Najczęściej standard to działanie assistance tylko w kraju od ok. 40 km od domu. Jak masz awarię bliżej to sobie radź sam. Musisz poczytać OWU, które określają zakres.

Napisano
  • Autor

Ok zaczynam lapac o co chodzi waytogo.gif

a w praktyce np. wartosc minimalnej szkody na jaka wartosc ustalacie? czy mozna ja zredukowac ze nawet za 1zl wyplaca (teoretyczna sytuacja hmm.gif )

dzieki za info i zaraz poczytam dokumenty

Napisano

> Ale nie 50% mniej. Powiem tak, PZU jest wyznacznikiem rynku do którego ustawia się reszta.

> A zadzwoń z ciekawości do ASO marki Twojego auta i zapytaj czy realizują naprawy bezgotówkowe z

> Aviva na oryginalnych częściach.

> To powinno być wykupione, czyli Twój udział na 0zł. Udział własny wykupiony, tzn. że ty masz

> stłuczkę na 300zł i ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie. Jak masz udział własny np. 500zł to

> płacisz z własnej kieszeni.

to co mówisz to zdaje się franszyza (niewypłacają poniżej określonej kwoty)

natomiast udział własny to pomnmiejszeni wypłaconego odszkodowania o określony procent

Napisano

> - utrata wartości w czasie trwania polisy?

> nie wiem

> rozumiem ze im mniejszy udzial wlasny tym lepiej. amortyzacja chyba rowniez ? a o co chodzi z

> utrata wartości w czasie trwania polisy?

udział własny to pomniejszenie wypłaconej kwoty przy szkodzie całkowitej w określonych sytuacjacjach - jest w OWU

Kwestia wartości

Ubezpieczasz auto dziś i wyliczają stawkę od wartości rynkowej z dziś. Za pół roku masz szkodę całkowitą i oddają wartość rynkową z dnia szkody czyli np połowę.

Ja mam ubezpieczenie ze stałą wartością taką jak w polisie. Szczególnie korzystne przy nowych autach, które w pierwszych latach tracą najwięcej

Napisano
  • Autor

Ok wykonalem kalkulacje na PZU online.

I calosc AC OC NW wyszlo 1974,00

Skad az taka rozbieznosc ? w ASO wyliczyli mi okolo 3600 zl agent wyliczyl 2400 a w necie 1970 zl?

Fakt nie widze w PZU online jakie sa kwestie amortyzacji, udzialu wlasnnego utraty wartosci itp itd

Napisano

> Ok wykonalem kalkulacje na PZU online.

> I calosc AC OC NW wyszlo 1974,00

> Skad az taka rozbieznosc ? w ASO wyliczyli mi okolo 3600 zl agent wyliczyl 2400 a w necie 1970 zl?

> Fakt nie widze w PZU online jakie sa kwestie amortyzacji, udzialu wlasnnego utraty wartosci itp itd

Zapytaj agenta co uwzględnił przy obliczaniu składki. Te kalkulacje on-line to może być zwykłe łapanie klientów. Czy było tam uwzględnione w jakim rejonie mieszkasz?

Zadzwoń też do innych brokerów i zrób przetarg

Napisano
  • Autor

> Zapytaj agenta co uwzględnił przy obliczaniu składki. Te kalkulacje on-line to może być zwykłe

> łapanie klientów. Czy było tam uwzględnione w jakim rejonie mieszkasz?

tak podawalem kod miejscowosci zameldowania wlasciciela

> Zadzwoń też do innych brokerów i zrób przetarg

dzis podjade do innego teraz znajomej agentki i pogadam co i jak hmm.gif

Napisano

> Witam,

> na tym samym wozie.

mialem tam i tak sie zdarzylo ze z ac poszlo cale autko do kasacji - zero problemow zero kombinacji ze strony ubezpieczyciela - pomogli sprzedac wrak a poniewaz cena wraku nie osiagnela zalozonej przez nich wartosci to doplacili bez slowa sprzeciwu roznica - po miesiacu mialm cala kase na koncie oraz nie bylo sladu po wraku

polecam

Napisano

> Zapytaj agenta co uwzględnił przy obliczaniu składki. Te kalkulacje on-line to może być zwykłe

> łapanie klientów. Czy było tam uwzględnione w jakim rejonie mieszkasz?

> Zadzwoń też do innych brokerów i zrób przetarg

Zobacz czy nie obliczales pakietu Mini AC bo i taki ma PZU w swojej ofercie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.