Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Popiskujące sprzęgło w Getzie

Featured Replies

Napisano

Panowie, mam pytanie, mój Getzik (jestem pierwszym właścicielem) z 09.2007 roku (1.1) ma już ok 32k km na liczniku i ostatnio zauważyłem, że podczas ruszania na zimnym silniku popiskuje mi chyba sprzęgło. Jest to słyszalne przy ruszaniu jak wrzucam jedynkę przy pootwieranych oknach (przy zamkniętych słychać bardzo słabo) i tylko przez "jakiś czas" zanim silnik nie zagrzeje się. Po przejechaniu ok. 5km problem ustępuje.

Czy zaczyna mi umierać sprzęgło (nie jestem nowym kierowcą, nie jeżdżę z nogą na sprzęgle no i większość mojej jazdy to trasa).

Mam jeszcze gwarancję na samochód (nie wiem jak to się ma do sprzęgła) czy martwić się powyższym, czy mu przejdzie ??

Napisano

pocieszę cię,że to nie sprzęgło a któryś z pasków napędowych.przerabiałem temat w atosie z podobnym silnikiem.prosty sposób na sprawdzenie-psiknij na zimnym silniku na paski wd40.jak przestanie piszczeć,to jesteś w domu ok.gif

Napisano

> pocieszę cię,że to nie sprzęgło a któryś z pasków napędowych.przerabiałem temat w atosie z podobnym

> silnikiem.prosty sposób na sprawdzenie- psiknij na zimnym silniku na paski wd40 .jak przestanie

> piszczeć,to jesteś w domu

icon_eek.gifyikes.gif nie powinno sie spikać na paski.

Nie wiadomo jak zareaguje guma na pasku z WD40, a pozatym to wD40 ma własciwości smarne, a pasek ma przestać sie ślizgać, a nie zacząć coraz mocniej...

Koledze proponuję zrobić mały test.

Jak odpalisz go na zimnym, to otwórz okna i zobacz czy świrgoli. Jeśli tak, to właczaj pokolei odbiorniki prądu (światła, ogrzewanie szyby, klimę) i sprawdź, czy dźwięk pisku będzie wyraźniejszy.

Jeśli tak to masz do naciągnięcia/wymiany pasek od alternatora.

U mnie po prawie 77k km lekko pasek popiskuje i słychac go bardziej przy większym obciążeniu.

Przy serwisie 80k km, będzie wymiana wszystkich pasków, więc problem powinien ustąpić smile.gif

A tak BTW, to przy ostatnich sporych opadach mogło tam trochę zawilgotnieć i po przejechaniu kilku km poprostu znika wilgoć i jest git smile.gif

Pozdrawiam

Jeśli chcesz sprawdzić sprzęgło, to jak będzie świrgotać/piszczeć, to spróbuj wciskać sprzęgło i puszczać. Jeśli zmienia sie dźwięk i to znacznie to znaczy, ze (z tego co pamietam) z dociskiem albo wysprzęglikiem coś nie tak.

Napisano

> nie powinno sie spikać na paski.

zgadza się -ja też spikam raczej z ludżmi.

> Nie wiadomo jak zareaguje guma na pasku z WD40, a pozatym to wD40 ma własciwości smarne, a pasek ma

> przestać sie ślizgać, a nie zacząć coraz mocniej...

czyli w moich autach paski widocznie nie były z gumy,bo po każdym zażyciu WD40 był spokój na kilka tygodni/kilka miesięcy[w zależności od czego pasek był] a co ciekawsze paski się nie ślizgały.

Napisano
  • Autor

> zgadza się -ja też spikam raczej z ludżmi.

> czyli w moich autach paski widocznie nie były z gumy,bo po każdym zażyciu WD40 był spokój na kilka

> tygodni/kilka miesięcy[w zależności od czego pasek był] a co ciekawsze paski się nie ślizgały.

Dziękuję wszystkim za rady, jutro potestuje czy to faktycznie pasek czy jednak sprzęgło ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.