Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podnoszenie/opuszczanie szyby w mk1

Featured Replies

Napisano

Witam

Musiałem wymontować klamkę z drzwi (od strony pasażera), przy okazji chciałem naprawić elektryczne podnoszenie/opuszczanie szyby.

Po naciśnięciu na włącznik słychać jakiś przekaźnik w silniku w drzwiach, ale szyba nawet nie drgnie (może gdzieś się coś zacięło?).

Mam zdjęty cały boczek, jednak nie mam pomysłu jak się zabrać za naprawę otwierania/zamykania szyby.

Luknąłem w manual - jest tam info jak wyjąć szybę. Jednak do tego szyba musi być opuszczona (ja mam podniesioną).

Co tu wykombinować?

Może przełącznik padł (na zwarcie, które piny powinienem połączyć, aby sprawdzić, czy to nie jego wina)?

Napisano

> Witam

> Musiałem wymontować klamkę z drzwi (od strony pasażera), przy okazji chciałem naprawić elektryczne

> podnoszenie/opuszczanie szyby.

> Po naciśnięciu na włącznik słychać jakiś przekaźnik w silniku w drzwiach, ale szyba nawet nie

> drgnie (może gdzieś się coś zacięło?).

> Mam zdjęty cały boczek, jednak nie mam pomysłu jak się zabrać za naprawę otwierania/zamykania

> szyby.

> Luknąłem w manual - jest tam info jak wyjąć szybę. Jednak do tego szyba musi być opuszczona (ja mam

> podniesioną).

> Co tu wykombinować?

> Może przełącznik padł (na zwarcie, które piny powinienem połączyć, aby sprawdzić, czy to nie jego

> wina)?

Spróbuj na krótko przewodami podłączyć sam silniczek. Jeżeli nie ruszy to winy musisz szukać w elektryce.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj na krótko przewodami podłączyć sam silniczek. Jeżeli nie ruszy to winy musisz szukać w

> elektryce.

Mówisz o tej kostce wpiętej do silniczka?

Napisano

> Mówisz o tej kostce wpiętej do silniczka?

Dokładnie

Napisano
  • Autor

Wypiąłem kostkę z silniczka i podpiąłem do niej multimetr - po naciśnięciu przełącznika podnoszenia/opuszczania otrzymałem +12 oraz -12.

Czyli z elektryką jest wszystko ok. Zauważyłem, że zanim szyba przestała się otwierać pracowała bardzo ciężko. Co mogło się zablokować - jak do tego dotrzeć?

Napisano

> Wypiąłem kostkę z silniczka i podpiąłem do niej multimetr - po naciśnięciu przełącznika

> podnoszenia/opuszczania otrzymałem +12 oraz -12.

> Czyli z elektryką jest wszystko ok. Zauważyłem, że zanim szyba przestała się otwierać pracowała

> bardzo ciężko. Co mogło się zablokować - jak do tego dotrzeć?

Na początku zajrzyj czy linki nie zatarte w pancerzach możesz też odkręcić silniczek od zepołu linek i wtedy zobaczyć czy działa bez obciążenia.

Napisano
  • Autor

> Na początku zajrzyj czy linki nie zatarte w pancerzach możesz też odkręcić silniczek od zepołu

> linek i wtedy zobaczyć czy działa bez obciążenia.

Chciałem to zrobić, ale jak się za to zabrać?

Silniczek odkręcony od drzwi - wisi na pancerzach. Można go wypiąć jakoś z silniczka - jeżeli tak, to jak? Da się to później wczepić?

Napisano
  • Autor

Nie macie żadnego pomysłu jak wyjąć silniczek lub odpiąć linki - tak, aby sprawdzić, czy silniczek pracuje oraz jak ciężko przesuwa się szyba w prowadnicach?

Napisano

> Nie macie żadnego pomysłu jak wyjąć silniczek lub odpiąć linki - tak, aby sprawdzić, czy silniczek

> pracuje oraz jak ciężko przesuwa się szyba w prowadnicach?

Ze zdjec które widze na alledrogo to musisz wykręcić te śrubki które przykręcają slinik do tego korpusu slimaka w środku.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany.

Odkręciłem samą osłonę silniczka - przekręciłem kilka razy wirnikiem, jak już nie było oporów, to zmontowałem silniczek i już elektrycznie opuściłem szybę. Szybę odpiąłem i wyjąłem cały mechanizm z drzwi - był dość mocno zasyfiony - głównie przez stary smar, który zamienił się niemalże w klej.

Tak nawiasem - jeżeli nie musicie, to nie rozpinajcie linek z mechanizmu podnoszenia/opuszczania szyb. Trochę kombinacji jest, żeby je połączyć.

Klamkę wyjąłem, psiknąłem WD40 - i tak zostawiłem, żeby sprężynka i sworznie się trochę w tym wymoczyły. Następnie psiknąłem smaru silikonowego - klamki pracują jak nowe.

Dzięki za pomocne rady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.