Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wązny przegląd samochodu zza zagranicy i akcyza...

Featured Replies

Napisano

Witam,

1) W sprowadzonym samochodzie mam ważny przegląd, czy muszę i tak się udać na stację diagnostyczną czy mam już to w nosie??

2) Jak liczy się 14 dni na opłacenie akcyzy - od dnia przekroczenia granicy czy dnia następnego (czyli np. przekraczamy granicę 7 czerwca to mamy 14 dni liczone od 7 czy od dnia następnego czyli 8??

Będę wdzięczny za wszelkie info.

Napisano

> Witam,

> 1) W sprowadzonym samochodzie mam ważny przegląd, czy muszę i tak się udać na stację diagnostyczną

> czy mam już to w nosie??

> 2) Jak liczy się 14 dni na opłacenie akcyzy - od dnia przekroczenia granicy czy dnia następnego

> (czyli np. przekraczamy granicę 7 czerwca to mamy 14 dni liczone od 7 czy od dnia następnego

> czyli 8??

> Będę wdzięczny za wszelkie info.

Ad.1 I tak musisz mieć wizytę na stacji diagnostycznej

Ad.2 Od dnia kiedy przekroczyłeś liczy się 14 dni ( a tak na prawdę możesz przekroczyć granicę 7, a powiedzieć/napisać w urzędzie, że to było 8, 9, 10 zlosnik.gif )

[edit]

chyba, że masz na jakimś papierku, który oddajesz, że jednak 7- wtedy musi być wpisany 7 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam,

> 1) W sprowadzonym samochodzie mam ważny przegląd, czy muszę i tak się udać na stację diagnostyczną

> czy mam już to w nosie??

Z tego co mi wiadomo, to nie musisz jechac na stacje diagnostyczna jesli masz wazny przeglad.

> 2) Jak liczy się 14 dni na opłacenie akcyzy - od dnia przekroczenia granicy czy dnia następnego

> (czyli np. przekraczamy granicę 7 czerwca to mamy 14 dni liczone od 7 czy od dnia następnego

> czyli 8??

> Będę wdzięczny za wszelkie info.

Niewiem.

Ale sam tutaj o cos zapytam - w jaki oni niby sposob spsrawdzaja, kiedy auto przekroczylo granice?

Napisano

> Ad.1 I tak musisz mieć wizytę na stacji diagnostycznej

W jakim celu?

Napisano

> Ale sam tutaj o cos zapytam - w jaki oni niby sposob spsrawdzaja, kiedy auto przekroczylo granice?

nie sprawdzają, wierzą na słowo - przynajmniej u mnie

Napisano

> W jakim celu?

też tak myślałem, a Pani w urzędzie miasta wymagała wizyty i takiego papierku ze stacji diagnostycznej i mówiła, że ewentualnie wbiją w dowód datę do kiedy mam ważny przegląd.

Napisano

> też tak myślałem, a Pani w urzędzie miasta wymagała wizyty i takiego papierku ze stacji

> diagnostycznej i mówiła, że ewentualnie wbiją w dowód datę do kiedy mam ważny przegląd.

Ale jakiego papierku wymagala?

Napisano

> Ale jakiego papierku wymagala?

Jest coś takiego jak odczytanie danych pojazdu.Pani celnik nie bedzie się fatygowała do samochodu- ty na stacji diagnostycznej zapłacisz coś koło 60 PLN.

Napisano
  • Autor

ale te dane są na deklaracji wywozowej z Holandii i w dodatku po POLSKU więc po co??

Napisano
  • Autor

> Ad.1 I tak musisz mieć wizytę na stacji diagnostycznej

> Ad.2 Od dnia kiedy przekroczyłeś liczy się 14 dni ( a tak na prawdę możesz przekroczyć granicę 7, a

> powiedzieć/napisać w urzędzie, że to było 8, 9, 10 )

> [edit]

> chyba, że masz na jakimś papierku, który oddajesz, że jednak 7- wtedy musi być wpisany 7

No dobra ale np: miałem ubezpieczenie ważne 2 tygodnie minęło dwa tygodnie i teraz już nie jest ważne, to nikt się nie doczepi jak przyjechałem powiedzmy w 3 tygodniu jak nie mam ważnego ubezpieczenia??

Napisano

> ale te dane są na deklaracji wywozowej z Holandii i w dodatku po POLSKU więc po co??

po że tak

Napisano
  • Autor

> po że tak

po polsku proszę

Napisano
  • Autor

i jeszcze zapytam jakie dokumenty muszę tłumaczyć z Holandii??

Napisano

> po polsku proszę

no to jest po Polsku ... a w teorii chodzi o potwierdzenie czy rzeczywiście na aucie są naniesione te same dane identyfikacyjne co w dokumentach skromny.gif

Napisano
  • Autor

> no to jest po Polsku ... a w teorii chodzi o potwierdzenie czy rzeczywiście na aucie są naniesione

> te same dane identyfikacyjne co w dokumentach

zaraz zaraz ale czegoś dalej nie rozumiem jak mogą być inne skoro mam dokumenty wywozowe auta z Holandii i w dodatku są one wystawiane od razu przez ich urząd po Polsku??

Napisano

> zaraz zaraz ale czegoś dalej nie rozumiem jak mogą być inne skoro mam dokumenty wywozowe auta z

> Holandii i w dodatku są one wystawiane od razu przez ich urząd po Polsku??

jak to mawiał pewien profesor ... to nie rozum dalej siadaj dwója ...

wszystko co mogę Ci jeszcze napisać to to że urzędnik rejestrując auto " przyklepuje " wszystko Polskim dowodem rejestracyjnym ...

Napisano
  • Autor

czyli wiadomo chodzi o wyciągnięcie kasy i tyle.

a może orientujesz się jakie dokumenty muszę przetłumaczyć Holenderskie??

Napisano

> czyli wiadomo chodzi o wyciągnięcie kasy i tyle.

> a może orientujesz się jakie dokumenty muszę przetłumaczyć Holenderskie??

dowód rejestracyjny i fakturę jak w nie Polskim języku

jak dwujęzyczna umowa lub faktura to tylko dowód skromny.gif

Napisano

> dowód rejestracyjny i fakturę jak w nie Polskim języku

> jak dwujęzyczna umowa lub faktura to tylko dowód

Przeciez weszla juz chyba ustawa, wg ktorej nie trzeba tlumaczyc dowodow rejestracyjnych.

Cos to wszystko bez sensu... Dowodow nie trzeba tlumaczyc a i tak wymagaja tlumaczenia. Przegladow nie trzeba robic, ale i tak wymagaja zeby podjechac do stacji kontroli pojazdow.

Napisano

> No dobra ale np: miałem ubezpieczenie ważne 2 tygodnie minęło dwa tygodnie i teraz już nie jest

> ważne, to nikt się nie doczepi jak przyjechałem powiedzmy w 3 tygodniu jak nie mam ważnego

> ubezpieczenia??

Przeciez mogles przywiesc auto na lawecie.

Napisano

> ale te dane są na deklaracji wywozowej z Holandii i w dodatku po POLSKU więc po co??

Ja mysle, ze idz do urzedu i spytaj. Jesli kaza ci jechac do stacji diagnostycznej, to spytaj dlaczego a nastepnie powiedz ze nie pojedziesz. Jesli wtedy odmowia rejestracji, to popros o podstawe prawna na pismie.

Wtedy wszyscy sie dowiemy dlaczego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.