Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR - co z tym robić?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Niestety dziś padło na mnie. Podczas jazdy przy przekroczeniu ok. 4000 obrotów zapalał się checkengin. Podjechałem na TECHa i okazało się że pada EGR. Mechanik za pomocą TECHA poruszał nim, i problem na razie zniknał. Wybieram się w najbliższą sobotę na urlop i mam do przejechania ok. 1000 km w jedną stronę, pojawia się pytanie czy mogę tak jechać czy jednak wymieniać? Jeżeli wymieniać to czy na oryginał - ok 800zł czy szukać jakiś zamienników? Co może się stać jeżeli jednak go nie wymienię i pojadę w trasę?

Zaślepienia nie rozważam, bo ponoć ciągle paliłby się check.

Pozdrawiam,

mazu

Napisano

W najgorszym wypadku zatnie się w pozycji otwartej, co spowoduje zgaśnięcie silnika i duże problemy z jego uruchomieniem.

Wykorzystuj cały zakres obrotów silnika, to EGR będzie miał lepsze warunki.

Napisano

> Niestety dziś padło na mnie. Podczas jazdy przy przekroczeniu ok. 4000 obrotów zapalał się

> checkengin. Podjechałem na TECHa i okazało się że pada EGR.

jeżeli nie chcesz wydawać sporo $ polecam zaślepienie EGRa i wpięcie w instalację emulatora EGRa, niedawno była o tym mowa ( wątek dotyczył SZRa), u mnie się sprawdza, w X16XEl trzeba wpiąć emulację także MAPa (również funkcjonalność emulatora EGR),

brat

Napisano
  • Autor

> jeżeli nie chcesz wydawać sporo $ polecam zaślepienie EGRa i wpięcie w instalację emulatora EGRa,

> niedawno była o tym mowa ( wątek dotyczył SZRa), u mnie się sprawdza, w X16XEl trzeba wpiąć

> emulację także MAPa (również funkcjonalność emulatora EGR),

> brat

Zdecydowałem się na wymianę EGR na nowy. Niestety po wymianie dalej wywala check engine. Dzieje się to w sytuacjach gdy np. min. 10 minut jadę jednostajnie ok. 120km/h, jeżeli nie przekraczam tej prędkości wszystko jest ok. Po wywaleniu checka nie odczuwam ani żeby silnik tracił moc, ani żeby pracował jakoś inaczej.

Może ktoś spotkał się z czymś takim? Jaka inna usterka może powodować wyrzucenie błędu związanego z EGR? Może są to objawy zapchanego katalizatora?

Pozdrawiam,

mazu

Napisano
  • Autor

> jaki błąd wywala?

Przedtem wywalało uszkodzonego EGR, teraz nie wiem bo EGR wymieniłem dzień przed urlopem, a teraz aktualnie się urlopuję, check zapalał się dziś podczas drogi więc podjadę na komputer za dwa tygodnie. Podejrzewam, że jest to ten sam błąd ponieważ pojawia się w podobnych okolicznościach. Myślałem że może istnieje coś typowego co może spowodować takie zachowanie.

** dodane **

Zapomniałem napisać, że po zgaszeniu i zapaleniu silnika check gaśnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.