Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy pedal hamulca...

Featured Replies

Napisano

Czy pedal hamulca, na pracujacym silniku, stojac w miejscu, wciskany z jednakowa sila moze wpasc w podlogepo 5-6 sekundach od momentu zaczecia wciskania? IMO nie, ale sie upewniam. Co ciekawe, naniepracujacym silniku pedal nie wpada. Ogolnie pedal jest dosc gumowy, lekkie podpompowanie troche pomaga, ale wciskajac go powolutku sobie wpada - jakies 5-6 sekund zajmuje az znajdzie sie w podlodze.

Co moze byc nie tak - servo puszcza, powietrze w ukladzie (ale niby skad?), auto ma tak od chyba dosc dawna, ale jakos wczesniej mi to nie przeszkadzalo, albo nie bylo to az tak wyczuwalne...

Marka nie ma znaczenia mysle biglaugh.gif

Napisano

> Czy pedal hamulca, na pracujacym silniku, stojac w miejscu, wciskany z jednakowa sila moze wpasc w

> podlogepo 5-6 sekundach od momentu zaczecia wciskania?

Nie.

> Co moze byc nie tak

Na początek wymień płyn hamulcowy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Auto na gwarancji, wiec robic raczej nic nie bede poza zaprowadzeniem na serwis, ale zastanawiam sie, co moze byc powodem.

Napisano

> Auto na gwarancji, wiec robic raczej nic nie bede poza zaprowadzeniem na serwis, ale zastanawiam

> sie, co moze byc powodem.

Albo bardzo kiepski płyn albo pompa przepuszcza płyn.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Albo bardzo kiepski płyn albo pompa przepuszcza płyn.

Plyn jest podejrzewam zalany w fabryce. Auto nie ma jeszcze 3 lat i jakies 56k km.

Wymieniane bylo sprzeglo, ale do tego nie trzeba przeca plynu spuszczac ani zmieniac. Bylo tez sprzeglo odpowietrzane (tak przynajmniej prosilem), no ale to sa dwa rozne obwody, wiec niewiem.gif. Zmieniane byly klocki z tylu w zeszym roku, i tu moze cos partoki zapowietrzyli hmm.gif.

Myslisz, ze pompa by padla w stosunkowo mlodym aucie?

Napisano

> Plyn jest podejrzewam zalany w fabryce. Auto nie ma jeszcze 3 lat i jakies 56k km.

Płyn jest higroskopijny(chłonie wilgoć z otoczenia), wymienia się go co 2 lata.

> Wymieniane bylo sprzeglo, ale do tego nie trzeba przeca plynu spuszczac ani zmieniac. Bylo tez

> sprzeglo odpowietrzane (tak przynajmniej prosilem), no ale to sa dwa rozne obwody, wiec .

W stilo jest to ten sam płyn z tego samego zbiorniczka.

> Zmieniane byly klocki z tylu w zeszym roku, i tu moze cos partoki zapowietrzyli .

Może.

> Myslisz, ze pompa by padla w stosunkowo mlodym aucie?

Zdarza się.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie, moim zdaniem awaria pompy podciśnienia.

Gdyby to była usterka pompy podciśnienia to twardniałby mu pedał a jemu wpada pedał w podłogę, dlatego obstawiam albo płyn albo pompę hamulcową.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Płyn jest higroskopijny(chłonie wilgoć z otoczenia), wymienia się go co 2 lata.

Tyle teorii. Auto na gwarancji, myslisz, ze by tego nie zrobili jak mieli okazje zarobic? Pomijam kwestie, ze w zadnym aucie nie bawie se w wymiane co dwa lata i takich problemow nie mialem. Co nie znaczy, ze nie sklaniam sie, ze mozesz miec racje. Mozesz, ale - dlaczego pdeal mialby wpadac, jesli w plynie jest woda? Przeca to ciecz i to ciecz... Sprawdze jeszcze na zimnym silniku, bo niby troche jechalem, no i powiedzmy plyn mogl osisgnac temperature wrzenia wody.

> W stilo jest to ten sam płyn z tego samego zbiorniczka.

Tak, ale sa to osobne uklady, ze jak Ci sie wysprzeglik wysra, to hamulce dzialaja nadal wink.gif.

> Może.

Musiliby ruszac odpowietrzniki, tylko po co przy wymianie klockow?

> Zdarza się.

No o moje zdanie na temat GM byloby juz zupelnie no.gif

Napisano
  • Autor

> Gdyby to była usterka pompy podciśnienia to twardniałby mu pedał

ok.gif

> a jemu wpada pedał w podłogę,

> dlatego obstawiam albo płyn albo pompę hamulcową.

Sprawdzilem na zimnym aucie - pedal wpada - wiec albo jak mowisz pompa (ale ubywania plynu nie zauwazylem), albo powietrze w ukladzie - auto od poczatku serwisowane w 'ASO' no.gif

Napisano

> ale - dlaczego pdeal mialby

> wpadac, jesli w plynie jest woda? Przeca to ciecz i to ciecz...

Halo, temperatura wrzenia wody a temperatura wrzenia DOT-4 to niebo i ziemia, naciskając pedał hamulca ściskasz płyn -> wydziela się ciepło -> woda może się bardzo szybko zagotować.

> Sprawdze jeszcze na zimnym

> silniku, bo niby troche jechalem, no i powiedzmy plyn mogl osisgnac temperature wrzenia wody.

Żeby płyn osiągnął 100*C wiele nie trzeba, dlatego DOT-4 ma temperaturę wrzenia ponad 260*C.

> Tak, ale sa to osobne uklady, ze jak Ci sie wysprzeglik wysra, to hamulce dzialaja nadal .

Mam taką nadzieję, ale wiem też że nieumiejętna wymiana płynu hamulcowego w stilo kończy się problemami ze sprzęgłem.

> Musiliby ruszac odpowietrzniki, tylko po co przy wymianie klockow?

Nie musieliby, zdarza się, że tłoczek się wysunie itd.

> No o moje zdanie na temat GM byloby juz zupelnie

Bez przesady, takie awarie mają prawo zdarzać się każdemu. Dopóki nie jest to lawina awarii to nie ma co panikować.

Zresztą jest spora szansa, że pompę wyprodukowała inna firma, która nie jest częścią GM.

Jest spora szansa, że masz taką samą/podobną pompę ESP/ASR/ABS jak ja w stilo tzn. Bosch.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Sprawdzilem na zimnym aucie - pedal wpada - wiec albo jak mowisz pompa (ale ubywania plynu nie

> zauwazylem), albo powietrze w ukladzie - auto od poczatku serwisowane w 'ASO'

On nie musi wyciekać, on może pozostawać w układzie, ale pompa może być nieszczelna i zamiast pompować cały dostępny płyn może go trochę przepuszczać.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Halo, temperatura wrzenia wody a temperatura wrzenia DOT-4 to niebo i ziemia, naciskając pedał

> hamulca ściskasz płyn

ktory jest niescisliwy wink.gif.

> Żeby płyn osiągnął 100*C wiele nie trzeba, dlatego DOT-4 ma temperaturę wrzenia ponad 260*C.

i dopiero jak sie zagotuje, woda przejdzie w stan gazowy - zgoda. Dlatego sprawdzilem teraz na zimnym aucie - pedal wpada tak samo.

> Mam taką nadzieję, ale wiem też że nieumiejętna wymiana płynu hamulcowego w stilo kończy się

> problemami ze sprzęgłem.

Problemow ze sprzeglem nie mam wink.gif

> Nie musieliby, zdarza się, że tłoczek się wysunie itd.

Toz to ASO imaja pinset narzedzi, zeby im sie nie wysunelo - zreszta w Vectrze potrzebne jest narzedzie, zeby tlok wsunac spowrotem.

> Bez przesady, takie awarie mają prawo zdarzać się każdemu. Dopóki nie jest to lawina awarii to nie

> ma co panikować.

Ja nie panikuje - to nie pierwszy problem z tym autem biglaugh.gif. Stwierdzam, ze w porownaniu z Fordem, gdzie liczba awarii wyniosla 2 (waz chlodziwa zaczal puszczac, pluszwalil sie przelacznik zespolony), Opel niby drozszy i lepszy, mial tych awarii troche wiecej biglaugh.gif.

> Zresztą jest spora szansa, że pompę wyprodukowała inna firma, która nie jest częścią GM.

> Jest spora szansa, że masz taką samą/podobną pompę ESP/ASR/ABS jak ja w stilo tzn. Bosch.

Nie no, zgadza sie - czesto gesto to podwykonawcy zawalaja robote - ale niesmak pozostaje, zwlaszcza, jak chcesz zahamowac i nie bardzo masz czym wink.gif.

Napisano
  • Autor

> On nie musi wyciekać, on może pozostawać w układzie, ale pompa może być nieszczelna i zamiast

> pompować cały dostępny płyn może go trochę przepuszczać.

Kumam - np. uszczelnienie tloka moze slabo trzymac, i zamiast pchac plyn, puszcza waytogo.gif

Napisano

> Toz to ASO imaja pinset narzedzi, zeby im sie nie wysunelo

A świstak siedzi i zawija w sreberka, w ASO gdzie wymieniałem już kilka razy napęd rozrządu w silniku 1.6 16V, gdzie formalnie należy to robić na blokadach, zawsze robią bez blokad(ostatnio też) bo im się nie chce rozbierać z drugiej strony(w marei trzeba odkręcić co najmniej cewkę i zaślepki wałków a w stilo ECU silnika i parę innych pierdół).

> - zreszta w Vectrze potrzebne jest

> narzedzie, zeby tlok wsunac spowrotem.

W stilo też, ale widziałem jak to robią: jeden naciska np. kluczem(albo dorobioną blachą ze śrubą) a drugi np. morsem wkręca tłok.

> zwlaszcza, jak chcesz zahamowac i nie bardzo masz czym .

Rozumiem Cię, że lubisz jak hamulce działają.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kumam - np. uszczelnienie tloczyska moze slabo trzymac, i zamiast pchac plyn, puszcza

Dokładnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A świstak siedzi i zawija w sreberka...

Ano, co zrobic. Za reke nikogo nie zlapalem, zakladam, ze wiedza co robia - jak widac, zle zakladalem.

> W stilo też, ale widziałem jak to robią: jeden naciska np. kluczem(albo dorobioną blachą ze śrubą)

> a drugi np. morsem wkręca tłok.

DIY znaczy sie biglaugh.gif

> Rozumiem Cię, że lubisz jak hamulce działają.

waytogo.gifbiglaugh.gif

Napisano

> DIY znaczy sie

Yeap.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jeśli nie ubywa płynu z powodu wycieku na zewnątrz to pozostaje usterka pompy hamulcowej. Sama jakość płynu czy zapowietrzenie nie mają tu nic do rzeczy.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie ubywa płynu z powodu wycieku na zewnątrz to pozostaje usterka pompy hamulcowej. Sama

> jakość płynu czy zapowietrzenie nie mają tu nic do rzeczy.

Czyli kolejna opinia, ze pompa ok.gif

Napisano

> Czyli kolejna opinia, ze pompa

ano, ale to znowu ta Vectra i znow TO "ASO" zlosnik.gifhehe.gif

bo ja odnosnie plynu hamulcowego i wymiany co 2 lata, a mieszkasz nad morzem... zlosnik.gif

Chcialem zauwazyc, ze taka wymiane pewnie jednak producent przewiduje, a ASO niekoniecznie wykonuje... zlosnik.gif

A u mnie po 2 latach i wymianie jakby ciut lepsza odpowiedz ze strony klockow i sam pedal jakby ciutkie twardszy, i tez nad morzem mieszkam. skromny.gif

Napisano
  • Autor

> ano, ale to znowu ta Vectra i znow TO "ASO"

To ASO juz mi kase oddalo za ostatni serwis - i w tym problem, bo kazde inne ASO nie po drodze oslabiony.gif. Niestety auto cierpi jeszcze na nienaprawiona klime, zasniedziale przelaczniki otwierania szyb, i inne dupere. Fakt taki, ze jak to wszystko wyprowadze, to auto bedzie jak nowka biglaugh.gif

> bo ja odnosnie plynu hamulcowego i wymiany co 2 lata, a mieszkasz nad morzem...

> Chcialem zauwazyc, ze taka wymiane pewnie jednak producent przewiduje, a ASO niekoniecznie

> wykonuje...

Pytalem czy robic, powiedzieli, ze nie ma potrzeby. W sumie sie z nimi zgodzilem, bo w foce po 2 latach tez nie robilem i roznicy nie widzialem. Zreszta jak juz wspomnialem, woda w plynie raczej nie wplywa na problem.

> A u mnie po 2 latach i wymianie jakby ciut lepsza odpowiedz ze strony klockow i sam pedal jakby

> ciutkie twardszy, i tez nad morzem mieszkam.

Ciutke, a nawet troche twardszy to nie to samo, co pedal wpada wink.gif.

Napisano

> To ASO juz mi kase oddalo za ostatni serwis - i w tym problem, bo kazde inne ASO nie po drodze .

> Niestety auto cierpi jeszcze na nienaprawiona klime, zasniedziale przelaczniki otwierania

> szyb, i inne dupere. Fakt taki, ze jak to wszystko wyprowadze, to auto bedzie jak nowka

faint.gif powiedz, to tylko ten taki egzemplarz czy inne tez tak maja?

> Pytalem czy robic, powiedzieli, ze nie ma potrzeby. W sumie sie z nimi zgodzilem, bo w foce po 2

> latach tez nie robilem i roznicy nie widzialem. Zreszta jak juz wspomnialem, woda w plynie

> raczej nie wplywa na problem.

> Ciutke, a nawet troche twardszy to nie to samo, co pedal wpada .

czyli ASO znow nie wykonuje zalecen producenta... zlosnik.gif i tylko tego sie czepiam, bo wpadajacy pedal to albo zapowietrzenie, albo pompa

Napisano
  • Autor

> powiedz, to tylko ten taki egzemplarz czy inne tez tak maja?

oprocz hamulca, bo jeszcze nie szukalem po tutejszym forum, to duzo gnebi problemy jak moja Viki. Takze niestety to nie wyjatek no.gif

> czyli ASO znow nie wykonuje zalecen producenta... i tylko tego sie czepiam, bo wpadajacy pedal to

> albo zapowietrzenie, albo pompa

ASO leci po bandzie, zeby 'koszty'serwisu ciac i naciagac klienta na tani serwis gwarancyjny - patrz lanie polsyntetyka zamiast pelnego. Trza sie przyzwyczaic i dokladnie sprawdzac, za co sie placi hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.