Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zawieszenie wahacz silentblok astra f

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie wszystkich astrowiczów mam astrę f w wersji sedan z silnikiem x14xe z 97 roku ale mam problem z zawieszeniem. Otóż podczas hamowania tzn już na etapie dotykania pedału hamulca było słychać piszczenie lub pewnego rodzaju fikanie ale tylko w momencie dotyku pedału hamulca czyli jak się hamowało pulsacyjnie to fikało ciągle i przejrzałem wszystko, wylukałem że luz jest na silentbloku, myślałem że jest wybity więc kupiłem komplet nowych i chciałem je wymienić. Więc rozebrałem cały wahacz i wszystkie gumy są dobre zero wybicia ale co zauważyłem to tuleja pierwsza czyli pozioma ma otwór o średnicy 12mm i śruba którą jest montowana ta tuleja też ma średnicę 12mm, ale teraz silentblok czyli tylnia "pionowa" tuleja ma otwór 16mm a śruba jaką jest ta tuleja mocowana też ma średnicę 12mm i niestety skręcając wszystko nawet na hama to na postoju nic sie nie rusza ale przy mocniejszym hamowaniu lub starcie z postoju niestety coś strzela w podłodze frown.gif i teraz nie wiem czy problem jest w tej śrubie mocującej czy trzeba odpowiednio ustawić w tym silentbloku te tulejki rozprężne???

Jeśli ktoś może mi coś powiedzieć pomóc to będę ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Do silentblocków pionowych są tulejki rozprężne.

Napisano
  • Autor

wiem wiem ja mam te tulejki ale czy je trzeba odpowiednio ustawić przy skręcaniu ??

ps. bo nie zwróciłem uwagi czy te tulejki są może wybite lub czy wogóle są w starym sintbloku i możę dlatego jest luz bo w nowych sintblokach mam przygotowane te tulejki

Napisano

z tego co mi wiadomo nie trzeba ich jakos specjalnie ustawiac.

ale niech wypowiedza sie osoby z wieksza praktyka i doswiadczeniem.

Napisano

> wiem wiem ja mam te tulejki ale czy je trzeba odpowiednio ustawić przy skręcaniu ??

Nie trzeba.

Napisano

> Nie trzeba.

To prawda.

mrmariusz: po zamontowaniu wahacza do ramy pomocniczej zawieszenia srube przedniej tulei wahacza nalezy dokrecic w pozycji jej pracy, czyli w uproszczeniu: srube nalezy dokrecic, gdy samochod stoi na kolach.

Dokrecenie tej sruby na max, podczas gdy samochod jest podniesiony, spowoduje w krotkim czasie zerwanie tej tulei.

Srube tylnej tulei wahacza mozna dokrecic od razu na max.

Pozdrawiam

Napisano

Przednia tuleja wahacza w normalnych warunkach eksploatacji raczej nie ulega zużyciu czy uszkodzeniu . Kilka razy miałem wymienianą tuleję tylną i ta owszem , u mnie po około 80 kkm uległa uszkodzeniu . Przy wymianie tulei tylnej wymagane jest "zgranie" znaków na wahaczu i tulei .

Natomiast ułożenie wahacza przy podniesionym aucie i rozpiętym sworzniu wahacza/zwrotnicy ustalane jest przez tylną tuleję a tuleja przednia przenosi ruch wahacza góra-dół . Nie wydaje mi się , żeby sposób dokręcania przedniej tulei wpływał na jej żywotność .

Napisano

> Przednia tuleja wahacza w normalnych warunkach eksploatacji raczej nie ulega zużyciu czy

> uszkodzeniu .

Poniewaz jest ustawiona prawidlowo juz w fabryce. Jesli wahacz nie byl wyjmowany (lub jesli byl, a sruba przedniej tulei byla dokrecona przy prawidlowym ustawieniu wahacza), przednia tuleja nie ulega uszkodzeniu.

>Przy wymianie tulei tylnej wymagane jest "zgranie" znaków na wahaczu i

> tulei .

Tylko w przypadku tulei niepelnej (pamietajmy, w Astrze wystepuja dwa rodzaje tej tulei: pelna i niepelna).

> Natomiast ułożenie wahacza przy podniesionym aucie i rozpiętym sworzniu wahacza/zwrotnicy ustalane

> jest przez tylną tuleję a tuleja przednia przenosi ruch wahacza góra-dół .

Zgadza sie, ale....Jezeli sruba przedniej tulei wahacza zostanie dokrecona po zamontowaniu wahacza w ramie (sworzen wahacza nie bedzie wpiety w kolumne, wahacz przyjmie polozenie poziome), to jest to jak najbardziej prawidlowe postepowanie (po postawieniu samochodu na kola wahacz przyjmuje polozenie poziome). Natomiast w przypadku dokrecenia sruby przedniej tulei po zamontowaniu wahacza w ramie i zapieciu sworznia w kolumne, wahacz jest odchylony o ok. 15-20 stopni w dol, poniewaz oddzialuje sila sprezyny kolumny. Po postawieniu samochodu na kola przednia tuleja wahacza w takim przypadku juz skreci sie o te 15-20 stopni, a dochodzi jeszcze ruch tulei o kolejne 15 stopni podczas normalnej pracy zawieszenia. Wiec tuleja bedzie musiala znosic sily skrecajace ja o ok 30 stopni. Jako ze tuleja przednia wahacza to element skladajacy sie z ze stalowej tulei i zawulkanizowanej na niej gumy, po prostu zostanie zerwana.

Swietnym przykladem w AF jest tuleja tylnej belki, ktora ma konstrukcje przestrzenna (gumowy element jest w formie trojramiennej, zawulkanizowanej na stalowej tulei wewnetrznej i plastikowej zewnetrznej. Skrecenie tej tulei w pozycji odciazaonej (tyl samochodu jest podniesiony-zauwaz jak mocno opada belka) spowoduje w krotkim czasie jej niewatpliwe zerwanie. Innym, bardziej zmamiennym przykladem sa tuleje wahacza w Audi B3/B4. W wahaczu owego pojazdu wystepuja dwie tuleje poziome. Skrecenie ich w pozycji odciazonej (przod samochodu podniesiony) spowoduje ich zerwanie juz po przejechaniu kilkuset kilometrow, wlasnie w wyniku nadmiernego kata pracy (tuleja jest unieruchomiona, po postawieniu samochodu skreca sie, a praca zawieszenia jeszcze bardziej ja skreca...nic nie wytrzyma takich naprezen).

Taka sama procedure nalezy zastosowac do wszystkich tulei przenoszacych ruch pionowy wahacza. Np. w wielowahaczowym zawieszeniu grupy VAG gorne wahacze (w przypadku ich wymiany, co zdarza sie bardzo czesto) przed dokreceniem nalezy ustawic w odpowiedniej pozycji, bo po postawieniu samochodu na kola nie ma mozliwosci dokrecenia srub (dotyczy rowniez tylnego zawieszenia wielowahaczowego w Mercedesie W124, W202, W210 i W211). Ten sam zabieg, tyle ze w innej formie, nalezy zasosowac w przypadku zawieszen przednich w BMW, gdzie tylna tuleja wahacza jest nabijana na czop wahacza. Przed nabiciem nalezy ustawic ja w odpowiedniej pozycji pracy (dla wahacza ustawionego poziomo ), aby nie ulegla szybkiemu zuzyciu (czytaj zerwaniu).

Proponowane przeze mnie postepowanie jest wlasciwe, zgodne z technologia naprawy zawieszen, przetestowane na dziesiatkach samochodow i poparte obserwacjami uszkodzen tulei wahaczy w wyniku ich nieumiejetnego dokrecania przez innych "naprawiaczy".

Ta sama zasada, o czym juz niejednokrotnie wspominalem, odnosi sie do dokrecania tulei amortyzatorow tylnych, tylko na stojacym na kolach samochodzie lub w przypadku belki ustawionej w polozeniu pracy.

>Nie wydaje mi się ,

> żeby sposób dokręcania przedniej tulei wpływał na jej żywotność .

Jak wyzej, ma ogromny wplyw na zywotnosc tulei przenoszacych ruch pionowy wahacza/tylnej belki.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.