Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda Lambada

Featured Replies

Napisano

jako że w aucie niema seryjnej sondy a jest szerokopasmówka to chcę dać do seria ecu sygnał z kontrolera sondy szerokopasmowej

oczywiście wyjście o programowalnej charakterystyce mam więc to nie problem... problemem jest tylko pod który pin ECU należy się podpiąć grinser006.gif

w ECU mamy dwa piny 12 i 29 zdaje się, i pytanie pod który się wpiąć coby ecu wiedziało co i jak zlosnik.gifniewiem.gifzlosnik.gif analogicznie zdaje się wpina się emulator sondy w instalacjach LPG tylko który to pin jest wejściowy?

Napisano
  • Autor

> 29 na 95%

jak to sprawdzić? napięcia na tym pinie być nie powinno pewnie, a na drugim jakieś sie pojawić powinno? sonda ma 4-y przewody dwa od grzałki więc te dwa pozostałe to "zasilanie i masa" ?

Napisano

> jak to sprawdzić? napięcia na tym pinie być nie powinno pewnie, a na drugim jakieś sie pojawić

> powinno? sonda ma 4-y przewody dwa od grzałki więc te dwa pozostałe to "zasilanie i masa" ?

na 12 pinie ECU powinno dawać jakieś napięcie, prawdopodobnie stałe dla sondy (może być źródłem prądowym)

29 pin czyta co z sondy wraca

ja dałem potencjometr pomiędzy +5V(TPS i MAP) a masę i ustawiłem 0.7 - 0.8V i diagnozą patrzyłem co komp czyta, układ działał na stole bez problemu, z tego wnioskuje że 29 pin czyta właśnie sondę

Napisano

> na 12 pinie ECU powinno dawać jakieś napięcie, prawdopodobnie stałe dla sondy (może być źródłem

> prądowym)

> 29 pin czyta co z sondy wraca

> ja dałem potencjometr pomiędzy +5V(TPS i MAP) a masę i ustawiłem 0.7 - 0.8V i diagnozą patrzyłem co

> komp czyta, układ działał na stole bez problemu, z tego wnioskuje że 29 pin czyta właśnie

> sondę

Oj, a nie jest tak, że sonda sama produkuje napięcie? I podłącza się do niej masę i sygnał do ECU? Bo pamiętam jak szalałem z miernikiem po komorze to odłączona lambda na chodzącym silnku dawała mi odczyty.

Edit: znaczy się masz totalną rację, z tym szczegółem, że według mnie ECU nie wysyła żadnego napięcia do sondy.

Tommi: zastanów się, czy chcesz taką emulację sondy z modułu szerokopasmowego. Jak tak mam i nie do końca jestem zachwycony, ale (a) jeszcze będę to weryfikował (miałem też inne problemy wpływające w między czasie), (b) na pewno mam inny moduł (Zeitronix). Chodzi mi o to głównie, że odczyty są mało płynne w porównaniu do zwykłej lambdy.

Napisano
  • Autor

> na 12 pinie ECU powinno dawać jakieś napięcie, prawdopodobnie stałe dla sondy (może być źródłem

> prądowym)

> 29 pin czyta co z sondy wraca

> ja dałem potencjometr pomiędzy +5V(TPS i MAP) a masę i ustawiłem 0.7 - 0.8V i diagnozą patrzyłem co

> komp czyta, układ działał na stole bez problemu, z tego wnioskuje że 29 pin czyta właśnie

> sondę

Podziękował ok.gif

Napisano
  • Autor

> Oj, a nie jest tak, że sonda sama produkuje napięcie? I podłącza się do niej masę i sygnał do ECU?

> Bo pamiętam jak szalałem z miernikiem po komorze to odłączona lambda na chodzącym silnku

> dawała mi odczyty.

> Edit: znaczy się masz totalną rację, z tym szczegółem, że według mnie ECU nie wysyła żadnego

> napięcia do sondy.

dla mnie ważne jest na którym pinie ECU odbiera napięcie z sondy wink.gif

> Tommi: zastanów się, czy chcesz taką emulację sondy z modułu szerokopasmowego. Jak tak mam i nie do

> końca jestem zachwycony, ale (a) jeszcze będę to weryfikował (miałem też inne problemy

> wpływające w między czasie), (b) na pewno mam inny moduł (Zeitronix). Chodzi mi o to głównie,

> że odczyty są mało płynne w porównaniu do zwykłej lambdy.

wiem że Zeitronix właśnie ma problemy z sygnałem na ecu symulującym sonde wąskopasmową, mam LC-1 i ponoć z nim problemu nie ma wink.gif wole mieć jedną pewną sonde a nie seryjny badziew wink.gif

Napisano

> wiem że Zeitronix właśnie ma problemy z sygnałem na ecu symulującym sonde wąskopasmową,

A wiesz to z jakiegoś "publicznego" miejsca? To się pochwal skąd, bo ja mam parę małych utarczek z tym modułem, które chciałbym kiedyś rozwiązać.

Napisano
  • Autor

> A wiesz to z jakiegoś "publicznego" miejsca? To się pochwal skąd, bo ja mam parę małych utarczek z

> tym modułem, które chciałbym kiedyś rozwiązać.

Jak stałem przed wyborem kontrolera jakiś czas temu to czytałem trochę po forach i z Zeitronix-em ludzie mieli problemy oslabiony.gif na LC-1 mało kto gadał ok.gif fakt było kilku co moduły popalili ale to jakieś dziwne przypadki były ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.