Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ hamulcowy - zapowietrzony?

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Punto II 1.2 16V z ABS

Zdarza się, że gdy naciskam hamulec, czuję opór wcześniej/wyżej niż zwykle. Po sekundzie jakby powietrze z niego uchodziło i schodzi niżej, niewiele, ale jednak.

Czy oznacza to zapowietrzenie układu hamulcowego, czy coś innego? Objaw pojawia się raz na miesiąc, czasami dwa, czyli raz na 2000-4000 km.

Napisano

Kidy wymieniałeś płyn ? Pedał łapie wyżej, po czym wpada delikatnie 2-3cm ? Ale dalej już wszystko w porządku ? Czy zdarza się to podczas hamowania silnikiem, czy tylko na luzie/ wyciśniętym sprzęgle ?

Napisano
  • Autor

> Kidy wymieniałeś płyn ? Pedał łapie wyżej, po czym wpada delikatnie 2-3cm ? Ale dalej już wszystko

> w porządku ? Czy zdarza się to podczas hamowania silnikiem, czy tylko na luzie/ wyciśniętym

> sprzęgle ?

Płyn nie tak dawno, chyba z rok. Pękł mi jeden wężyk i wraz z wymianą był wymieniany płyn. Zachowanie pedału, dokładnie tak jak napisałeś, łapie wyżej i opada jak się go przyciśnie. Później jest wszystko ok. Czy luz czy sprzęgło - nie ma znaczenia, ale zdarza się to tak rzadko, że w sumie to nie jestem pewien.

Napisano

Miałem podobne objawy, nawet wątek powinien być w archiwum. O ile pamiętam, wymieniłem samo regulatory z tyłu, gdyż z oryginalnych nic nie zostało, troszkę się uspokoiło. Aczkolwiek, od czasu do czasu, hamując na wolnych obrotach, tz. jadąc na luzie, gdy naprawdę delikatnie staram się hamować, tak się dzieje. Przy normalnym użytkowaniu już nie. Zaglądałeś, jak tam tył ?

Napisano
  • Autor

> Miałem podobne objawy, nawet wątek powinien być w archiwum. O ile pamiętam, wymieniłem samo

> regulatory z tyłu, gdyż z oryginalnych nic nie zostało, troszkę się uspokoiło. Aczkolwiek, od

> czasu do czasu, hamując na wolnych obrotach, tz. jadąc na luzie, gdy naprawdę delikatnie

> staram się hamować, tak się dzieje. Przy normalnym użytkowaniu już nie. Zaglądałeś, jak tam

> tył ?

U mnie raczej jest to niezależne od obrotów, ale jeszcze potestuję. Tył jest ok, pod gwarancją - niedawno zaglądałem. No nic, za jakieś 2 kkm wymiana oleju, filtrów i świec - poproszę mechanika żeby spróbował odpowietrzyć, może to coś pomoże. Dzięki za zainteresowanie 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.