Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik krokowy

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam taki problem z unem. Kupiłem je niedawno i było to od początku. Na zimnym na benzynie ma jako takie obroty ale po paru sekundach baardzo spadaja albo całkiem gaśnie. Na gazie nie ma w ogole na zimnym wolnych obrotów. Gdy silnik się rozgrzeje to na benzynie w miare sie uspokaja, a na gazie ma duzo za wysokie obroty. Elektryk mi powiedział, że to wina silnika krokowego. Kupiłem nowy na allegro. Ten sam elektryk powiedział, zebym przyjechał do niego na skonfigurowanie tego silnika. nie wiem czy chce on mnie naciagnac na kase, bo pierwsze slysze o jakim konfigurowaniu silnika. Prosze o pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam. Mam taki problem z unem. Kupiłem je niedawno i było to od początku. Na zimnym na benzynie ma

> jako takie obroty ale po paru sekundach baardzo spadaja albo całkiem gaśnie. Na gazie nie ma w

> ogole na zimnym wolnych obrotów. Gdy silnik się rozgrzeje to na benzynie w miare sie uspokaja,

> a na gazie ma duzo za wysokie obroty. Elektryk mi powiedział, że to wina silnika krokowego.

> Kupiłem nowy na allegro. Ten sam elektryk powiedział, zebym przyjechał do niego na

> skonfigurowanie tego silnika. nie wiem czy chce on mnie naciagnac na kase, bo pierwsze slysze

> o jakim konfigurowaniu silnika. Prosze o pomoc. Pozdrawiam.

Tam nie ma co konfigurować (w takim sensie jakim prawdopodobnie to słowo rozumiemy). Bardzo ważne jest poprawne ustawienie, jeśli nie robiłeś tego lub nie znasz się z tym możesz mieć kłopoty i być może to ustawienie mech nazywa konfiguracją. 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

odpowiednie ustawienie tzn? mowil cos ze trzeba go ustawic na zimnym jak po nocy stoi zeby mial odpowiednie obroty i na cieplym silniku.

Napisano

> Kupiłem nowy na allegro. Ten sam elektryk powiedział, zebym przyjechał do niego na

> skonfigurowanie tego silnika. nie wiem czy chce on mnie naciagnac na kase, bo pierwsze slysze

> o jakim konfigurowaniu silnika. Prosze o pomoc.

no więc przy moim zamienniku było napisane, żeby po zamontowaniu parę razy włączyć/wyłączyć zapłon w celu adaptacji i optymalizacji (czy jakoś tak) hehe.gifbiglaugh.gif tak zrobiłem (fakt - na zimnym silniku) i krokowy chodzi lepiej od oryginału, czytaj: ustawia niższe obroty po rozruchu w obecnie panujących temperaturach, jakieś 1100 ~ 1200 waytogo.gif

Napisano

> no więc przy moim zamienniku było napisane, żeby po zamontowaniu parę razy włączyć/wyłączyć zapłon

> w celu adaptacji i optymalizacji (czy jakoś tak) tak zrobiłem (fakt - na zimnym silniku) i

> krokowy chodzi lepiej od oryginału, czytaj: ustawia niższe obroty po rozruchu w obecnie

> panujących temperaturach, jakieś 1100 ~ 1200

Nie krokowy a komp 270751858-jezyk.gif: i to on ma się zaadaptować - jeśli już tego słowa używamy. ok.gif

Silnik krokowy to po prostu - hmm jak to obrazowo nazwać - "siłownik" który odpowiednio wysuwa i chowa ramię w zależności jakie dostanie bodźce zewnętrzne (albo z kompa albo na swoim czujniku) - w nim nie ma się co adaptować.

Napisano
  • Autor

teraz nie mam samochodu w domu, wiec pozniej wkleje zdjecie. Jest taka sytuacja ze przepustnica jest jakies 8mm od tego bolczyka ustalajacego i strasznie jest napieta linka. robic cos z tym? czy silnik krokowy lepiej zakładac na ciepłym czy zimnym silniku?

Napisano

> teraz nie mam samochodu w domu, wiec pozniej wkleje zdjecie. Jest taka sytuacja ze przepustnica

> jest jakies 8mm od tego bolczyka ustalajacego i strasznie jest napieta linka. robic cos z tym?

8mm ale przy założonym krokowym czy bez niego. krokowy ma za zadanie właśnie odciągnąć przepustnicę od bolczyka do takiej wartości kąta otwarcia, aby silnik miał określone obroty w określonej temperaturze podawanej przez czujnik, a wszystko to jest kontrolowane przez nasz komp.

> czy silnik krokowy lepiej zakładac na ciepłym czy zimnym silniku?

Według mnie bez znaczenia, ale ja zakładałbym na zimnym, nie lubię się parzyć o obudowę silnika zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no na starym silniku krokowym na wylaczonym silniku jest odsuniete od bolczyka

Napisano

> no na starym silniku krokowym na wylaczonym silniku jest odsuniete od bolczyka

To jest OK. Jeśli jest tak jak sobie wyobrażam. Daj zdjęcie poglądowe to nad nim podebatujemy. smile.gif

Napisano

Moim zdaniem, linka gazu za mocno naciągnięta, albo krokowiec nie działa właściwie. U mnie dotyka do dźwigienki przepustnicy.

Napisano

> Moim zdaniem, linka gazu za mocno naciągnięta, albo krokowiec nie działa właściwie. U mnie dotyka

> do dźwigienki przepustnicy.

Zgadza się linka za bardzo naciągnięta. ok.gif

Nie jest to tak jak sobie wyobrażałem.

Napisano
  • Autor

W takim razie co z tym zrobic? bo sama wymiana silniczka chyba nic nie da. w ktorym miejscu jest regulacja linki?

Napisano

Linka faktycznie za bardzo napięta. Przepustnica powinna dotykać do końcówki silniczka krokowego. Powoduje to przełączenie w tryb wolnych obrotów. W końcówce silniczka jest styk, który wysyła impuls do urządzenia sterującego, że przepustnica jest zamknięta. Po prostu zluzuj linkę aby przepustnica dotknęła do końcówki silniczka i była trochę luźna. Możesz sprawdzić czy sterowanie silniczka jest sprawne...po prostu uruchom teraz przy napiętej lince silnik i wciśnij koniec silniczka krokowego. Powinien się cofnąć. Linkę reguluje się nakrętkami na takiej metalowej końcówce.

Napisano

Regulację linki wykonuje się nakrętkami na pancerzu linki przy uchwycie, widoczne na pierwszym zdjęciu.

Napisano
  • Autor

przepustnica powinna dotykać do silniczka krokowego ok. A czy powinna tez dotykac do tego bolczyka ustalającego na gorze??

Napisano

> przepustnica powinna dotykać do silniczka krokowego ok. A czy powinna tez dotykac do tego bolczyka

> ustalającego na gorze??

Jak ramie dźwigni przepustnicy oprze się o trzpień krokowego to raczej na pewno nie będzie dotykać tego bolczyka na zimnym silniku przy włączonym zapłonie (przekręcenie kluczyka na pierwszą pozycje). Na gorącym raczej już prawie powinien dotykać , ale nie zawsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.