Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator chłodnicy klimy w FF 1,6

Featured Replies

Napisano

Mam wrażenie, że wentylator chłodnicy klimy zachowuje się ostatnimi czasy troszkę inaczej niż drzewiej.

Wydaje mi się, że kiedyś ten wentylator nie włączał się od razu po uruchomieniu klimy (manulna) lecz po pewnym czasie. W niespecjalnie gorące dni chyba nie włączał się nawet podczas jazdy. Pamiętam, że słyszałem jego włączenie (albo wzrost obrotów) parę chwil po zatrzymaniu auta.

Teraz startuje od razu po naciśnięciu przycisku włączającego klimę - bez względu na warunki zewnętrzne. Dzieje się chyba tak od czasu wymiany całego zespołu wentylatorów po awarii jednego z nich.

Opisuję to w trybie przypuszczającym, ponieważ nigdy nie zwracałem specjalnie uwagi na zachowanie się tych urządzeń. Elektryk (o specjalizacji ogólnej) twierdzi, że tak ma być i coś mi się pomyliło.

Może mi się i pomyliło - czy bardziej doświadczeni mogą potwierdzić, bądź zaprzeczyć?

Napisano

Mialem Focusa 1.8 przed liftem, wentyle byly dwa i po zalaczeniu klimy startowaly oba i tak mialo byc (przedtem startowal mi jednak tylko jeden, bo drugi mial problem z kostka przy silniku - kupilem nowy panel i potem juz bylo ok, zalaczaly sie oba). W razie jak sie b. goraco robilo to jeden z nich byl dwubiegowy.

Przyznam, ze wszystkie auta z klima jakimi jezdzilem zalaczaly wentylator natychmiast po wlaczeniu sie A/C.

Napisano
  • Autor

> ...W razie jak sie b. goraco robilo

> to jeden z nich byl dwubiegowy.

> Przyznam, ze wszystkie auta z klima jakimi jezdzilem zalaczaly wentylator natychmiast po wlaczeniu

> sie A/C.

No to przynajmniej jestem spokojny o wentylator klimy.

Jeszcze mnie tylko dręczy dlaczego kiedyś często słyszałem po zatrzymaniu i wyjściu z auta wzrost szumów pod maską, a teraz nie.

Może to ten dwubiegowy cały czas pracuje na full? Bo raczej nie na minimum, bo problemów z temperaturą silnika nie ma.

Jak to sprawdzić?

Napisano

> Jeszcze mnie tylko dręczy dlaczego kiedyś często słyszałem po zatrzymaniu i wyjściu z auta wzrost

> szumów pod maską, a teraz nie.

Nie do konca wiem jak dokladnie dziala chlodzenie w Focusach, ale jest taki termistor odpowiedzialny za wzrost temp. pod maska (tak, pod maska, a nie chlodziwa czy oleju) i ponoc jak on sie zepsuje (a lubi ponoc zgnic - jest dosyc odkryty) to sie jakies cuda dzieja. W moim nigdy wentylator nie wlaczyl sie po zgaszeniu silnika, ale moze co silnik to inna instalacja lub cos zmienili po lifcie (mialem rok 2000) ?

> Może to ten dwubiegowy cały czas pracuje na full? Bo raczej nie na minimum, bo problemów z

> temperaturą silnika nie ma.

Ten drugi bieg jest naprawde bardzo glosny, u mnie udalo sie go sprowokowac w cieply dzien jak rozgrzalem dobrze silnik, zatrzymalem sie i wlaczylem klimatyzacje, cos sie nie wyrobilo z temperatura i za chwile wyl dosyc glosno przez jakas minute, potem wrocil do normy.

> Jak to sprawdzić?

Hmm, to troche metoda chalupnicza, ale moze rozepnij kostke laczaca panel wentylatorow i sprawdzaj jak wyglada kwestia napiecia na odpowiednich kablach (u mnie bylo 6 kabelkow, ale ktory co przenosil to juz nie pamietam - dojdziesz jak popatrzysz jak ida).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.