Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

malutkie dławienie

Featured Replies

Napisano

witam

mam pytanko, chodzi o to ze ostatnio zauwazylem ze rozpedzajac auto jest taki moment ze samochod idzie lekko mulowato a za chwilke jakby cos sie odetkalo i nagle wyrywa go do przodu.nie wiem co to moze byc, mam do wymiany termostat wiec teraz silnik caly czas nie dogrzany,a i ostatnio mialem wymieniany rorzad (ufff to bylo ciezkie przezycie)co moze byc przyczyna?

Napisano

> witam

> mam pytanko, chodzi o to ze ostatnio zauwazylem ze rozpedzajac auto

> jest taki moment ze samochod idzie lekko mulowato a za chwilke

> jakby cos sie odetkalo i nagle wyrywa go do przodu.nie wiem co

> to moze byc, mam do wymiany termostat wiec teraz silnik caly

> czas nie dogrzany,a i ostatnio mialem wymieniany rorzad (ufff to

> bylo ciezkie przezycie)co moze byc przyczyna?

czesc mam podobny problem jak jede na benzynie..., ale ja mam fiat a bravo 1,4 12V podobno to moze byc silnik krokowy ale tylko tak slyszalem(to nie jest pewniak smile.gif........)

Napisano

> jest taki moment ze samochod idzie lekko mulowato a za chwilke

> jakby cos sie odetkalo i nagle wyrywa go do przodu.nie wiem co

ja słyszałem o doładowaniu dynamicznym kiedyś tak przynamniej Zembrowicz pisał inaczej to chyba zmienne fazy rozrządu czy jakoś tak..... grinser006.gif

Napisano

> ja słyszałem o doładowaniu dynamicznym kiedyś tak przynamniej

> Zembrowicz pisał inaczej to chyba zmienne fazy rozrządu czy

> jakoś tak.....

doładowanie dynamiczne jest powodowane przez rezonator(odpowiednia puszka) w układzie dolotowym, niewiem czy takie coś występuje w 2,0

Napisano

> doładowanie dynamiczne jest powodowane przez rezonator(odpowiednia

> puszka) w układzie dolotowym, niewiem czy takie coś występuje w

> 2,0

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

tak ogólnie to kojarzę że gustaff kiedys pisał że w HGT miał taki problem więc spytaj jego czy go rozwiązał.

Napisano

dynamiczne to może złe słowo (dynamiczne chyba od predkości zalezy samochodu...)

bardziej na miejscu jest rezonansowe choc w wielkim uproszczeniu bo poważne rozwiązania (lanos cool.gif) bazują na zmiennej długosi kolektora ssącego...

http://www.tuningbaja.pl/?p=/1/5

Napisano
  • Autor

> tak ogólnie to kojarzę że gustaff kiedys pisał że w HGT miał taki

> problem więc spytaj jego czy go rozwiązał.

e tam to raczej zadne doladowanie

p.s. jak znalesc na forum gustaffa?? chcialbym go zapytac o ten problem

Napisano

> dynamiczne to może złe słowo (dynamiczne chyba od predkości zalezy

> samochodu...)

> bardziej na miejscu jest rezonansowe choc w wielkim uproszczeniu bo

> poważne rozwiązania (lanos ) bazują na zmiennej długosi

> kolektora ssącego...

> http://www.tuningbaja.pl/?p=/1/5

hehehehehehehehehe zlosnik.gifzlosnik.gif

niezłe macie teorie...

w dwójkach jest elektrozawór sterujący przekrojem dolotu... VIS sie zwie...

szarpnięcie moze być wywołane otwarciem hydraulicznego zaworu sterującego zmianą fazy rozrządu...

Napisano

> hehehehehehehehehe

> niezłe macie teorie...

> w dwójkach jest elektrozawór sterujący przekrojem dolotu... VIS sie

> zwie...

> szarpnięcie moze być wywołane otwarciem hydraulicznego zaworu

> sterującego zmianą fazy rozrządu...

całkiem możliwe ale ja napisałem że niewiem czy wspomniana przezemnie "nowinka" istnieje w 2,0 i pisałem jedynie odnośnie napomnienia o tym w poście rozpoczynającym...

pozdr

Napisano
  • Autor

VISa raczej niemam bo mam wersje bodajze 147KM.

co to moze byc, raczej podejzewam ze szarpanie pojawilo sie po wymianie rozrzadu bo wczesniej takowego nie zauwazylem.heeh juz opisywalem swoja przygode z rozrzadem.dzisiaj jak stalem na biegu jalowym to lekko mi szarpalo ze lekko czuc bylo drgania na kierownicy.aha w chwili odpalania obroty tak skacza na1500-2000ale odrazu za chwile zmniejszaja sie.HELP

Napisano

to może jakiś problem z krokowcem lub co bardziej prawdopodobne z elektronicznym czójnikiem położenia przepustnicy (oczywiście jeśli te elementy u ciebie występują wink.gif)

Napisano
  • Autor

hmm a jaki wplyw na to moze miec wymiana rozrzadu,bo wydaje mis ei ze to po wymianie tak sie stalo.szarpal dupek tym silnikiem zeby zmienic rozrzad moze cos sie rozpielo itp.???

Napisano

apropos rozrzadu - to jak się skończyła przygoda z Twoim samochodem?Pan Heniu skończył czy gdzie indziej był robiony i co oni właściwie porobili z tym błotnikiem?

pozdro

Napisano
  • Autor

> apropos rozrzadu - to jak się skończyła przygoda z Twoim

> samochodem?Pan Heniu skończył czy gdzie indziej był robiony i co

> oni właściwie porobili z tym błotnikiem?

> pozdro

ciolek dokonczyl rozrzad oczywiscie juz bez doplaty,nie wiem co zrobili z blotnikiem ale jest prosty,podejzewam ze popuscili na srubach.chociaz mam teraz o milimetr wieksza szpare miedzy maska a blotnikiem ale co zrobic. pad.gifz tym ze wyszedl nowy problem bo po tej wymianie mam czasem jakies telepanko itp. jakby to "Ktoś" napisal - padaka smile.gif

Napisano

jeśli nie byłeś to polecam wyskok do Stalówki,podłącz sie do kompa a może dowiesz sie wielu ciekawych rzeczy o swoim samochodzie i przy okazji znajdzie się przyczyna dławienia...,koszt ok. 78 PLN.

Napisano

> przy okazji znajdzie się przyczyna dławienia...,

nie jest to takie pewne...

u bravooo silnik telepał a z parametrów nie dało sie niczego niepokojącego wyczytać...

Napisano

jednak coś trzeba próbowac robić - samo raczej nie przejdzie... ,a pan Heniu raczej odpada.

Napisano
  • Autor

> jednak coś trzeba próbowac robić - samo raczej nie przejdzie... ,a

> pan Heniu raczej odpada.

no raczej wiem juz chyba co to a mianowicie pewnie zle zablokowal se rozrzad i mu sie przesunal o zabek albo zle sobie oznaczyl,kumpel sugerowal jeszcze zle ustawiony napinacz ale raczej to pierwsze bedzie

sprobuje jechac do tego mlotka co spitolil i niech probuje to zrobic jaaaa ale mam z tym autem a dopiero co kupilem

Napisano
  • Autor

a wice tak w serwisie fiata nie maja sprzetu zeby mi sprawdzic ten rozrzad,dostalem namiar do rzeszowa ale tam za samo badanie 350zl a jezeli dojdzie robocizna czyli rozbieranie silnika to 800zl czy ktos mial cos podobnego?? ratujcie czy ktos ma namiar do jakiegos tanszego serwisu ktory potrafi to sprawdzic??

czy samo podpiecie do examinera wykaze mi cos w zwiazku z rozrzadem?? pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.