Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysokość zawieszenia - zbyt nisko

Featured Replies

Napisano

Odkąd kupiłem Astrę 2 lata temu auto stoi nisko z przodu i wysoko z tyłu. O ile tył jest dla mnie ok, to przód mnie denerwuje, bo każdy krawężnik jest wyzwaniem.

Na początku wrzuciłem w sprężyny (nie nad czy pod) po 2 gumy na każdą stronę, ale to właściwie uniosło auto na góra 2cm. Z czasem gumy się zużyły i trzeba było je wyrzucić. Sprężyny wymienione 2 lata temu, przed i po wymianie auto stoi tak samo. Stawiałem więc na amortyzatory, ale na przeglądzie tydzień temu stwierdzono 76% lewa strona i 74% prawa strona. Nie uśmiecha mi się wywalić 500 zł (amorki + łożyska + odboje) w ciemno. Inna sprawa, że przy podwórkowym teście amorków drgania ustają po 2-3 wahnięciu, a auto wydaje mi się "miękkie".

Wysokość przy przednim kole do tego czarnego plastiku pod zderzakiem 14cm (do zderzaka ok 18cm). Dziś zdjąłem też koło, żeby zobaczyć jak to wszystko wygląda. Na amortyzatorach znalazłem następujące numery:

22171133 9156841 4343264 090

Jak się skorzysta z googli, to można znaleźć, że są to numery podawane przy amorkach przednich do Astry, ale z silnikiem 1.6 i 1.7 diesel. Czy to może powodować, że mi tak nisko przód siedzi? Moim zdaniem nie powinno.

Kolejna rzecz, to zaniepokoił mnie kształt tego oparcia na sprężynę na amorku. Półka jest wyraźnie wyżej po stronie zewnętrznej (17cm - zdjęcie) i niżej o 1,5cm po stronie wewnętrznej auta. Tak powinno być? Druga sprawa, to ogranicznik amortyzatora odstający od blachy. Ponownie - tak powinno być?

Macie może jakieś inne pomysły, co jest nie tak z moim zawieszeniem, że stoi tak nisko?

Zdjęcia poniżej.

imag0201a.jpg

imag0202a.jpg

Edit: zmniejszyłem fotki.

Napisano

> Odkąd kupiłem Astrę 2 lata temu auto stoi nisko z przodu i wysoko z tyłu. O ile tył jest dla mnie

> ok, to przód mnie denerwuje, bo każdy krawężnik jest wyzwaniem.

> Wysokość przy przednim kole do tego czarnego plastiku pod zderzakiem 14cm

faktycznie nisko, u mnie jest jakieś 20-22cm,

> Dziś zdjąłem też koło, żeby zobaczyć jak to wszystko wygląda. Na amortyzatorach znalazłem

> następujące numery:

> 22171133 9156841 4343264 090

> Kolejna rzecz, to zaniepokoił mnie kształt tego oparcia na sprężynę na amorku. Półka jest wyraźnie

> wyżej po stronie zewnętrznej (17cm - zdjęcie) i niżej o 1,5cm po stronie wewnętrznej auta. Tak

> powinno być? Druga sprawa, to ogranicznik amortyzatora odstający od blachy. Ponownie - tak

> powinno być?

> Macie może jakieś inne pomysły, co jest nie tak z moim zawieszeniem, że stoi tak nisko?

trochę się doktoryzowałem nad zawieszeniem kiedy w moim szukałem przyczyn stuków, wywaliłem kupę kasy w błoto (m.in. zmiana amortyzatorów),

moim zdaniem nie należy doszukiwać się przyczyny w amortyzatorach, one przecież nie podnoszą auta, to sprężyna powoduje uniesienie auta, moim zdaniem kielich MCP jest OK, talerzyk - odbój górny też jest OK chociaż odległość od nadkola wskazuje że siadło już górne mocowanie MCP (od spodu nadkola),

IMO albo masz jakieś sprężyny od Coupe, albo fabryczne które siadły, pewnie je należałoby wymienić, przy okazji też można by wymienić mocowania górne MCP z dedykowanych fabrycznie 03 44 523 na 03 44 525 (te są stosowane w Astrach G 2.0/2.2 diesel, V-B 2.0, 2.5V6),

i wówczas będzie OK,

brat

Napisano

> IMO albo masz jakieś sprężyny od Coupe, albo fabryczne które siadły, pewnie je należałoby wymienić,

To raczej odpada, bo sprężyny były wymieniane na raty. Pierwsza jakiś miesiąc przed kupnem auta, a druga już przeze mnie po kupnie. Robili to różni mechanicy z przeciwnych końców Polski, więc wątpię, żeby akurat obaj włożyli nie to, co trzeba.

> przy okazji też można by wymienić mocowania górne MCP z dedykowanych fabrycznie 03 44 523 na

> 03 44 525 (te są stosowane w Astrach G 2.0/2.2 diesel, V-B 2.0, 2.5V6),

> i wówczas będzie OK,

One teoretycznie różnią się "pierścieniem zgrubieniowym", a praktycznie? Na allegro sprzedawane czasem z podwójnymi numerami spineyes.gif

Napisano

> To raczej odpada, bo sprężyny były wymieniane na raty. Pierwsza jakiś miesiąc przed kupnem auta, a

> druga już przeze mnie po kupnie.

jakiej firmy to były sprężyny?

> One teoretycznie różnią się "pierścieniem zgrubieniowym", a praktycznie? Na allegro sprzedawane

> czasem z podwójnymi numerami

z zewnątrz widać że różnią się minimalnie grubością, co w środku tego nie wiem,

z zamiennikami jest ciężko dobrać to co się chce ja szukałem 03 44 525 i w katalogach one się zamieniają a przecież nie jest to to samo, 525 są dla cięższych aut, 523 na naszych drogach szybciej siadają,

dopiero w którymś z zamienników znalazłem oryginały z wyfrezowanym znakiem GM a pozostawionym numerem odpowiadającym OE 03 44 525 i te wziąłem,

brat

EDIT zacząłem się zastanawiać czy u Ciebie czasem amortyzator nie ma w dziwnym miejscu umieszczonego gniazda sprężyny ale wygląda OK, zmierzyłem jeszcze u siebie odległość kielicha MCP od wew. strony do górnej części mocowania zwrotnicy i u mnie jest jakieś 15cm,

Napisano

> jakiej firmy to były sprężyny?

Niestety nie wiem nic na ich temat, a na samej sprężynie też nie znalazłem żadnych oznaczeń.

Potrafisz zidentyfikować producenta amorków po numerach, które podałem? Wszystkie numerki są na białej naklejce z dużymi literami MA.

Napisano

na naklejce to chyba bedzie oryginal.

najlepiej foto jak by bylo..

ew. magnumy moga byc, cos mi tak sie kojarzy..

Napisano

> na naklejce to chyba bedzie oryginal.

> najlepiej foto jak by bylo..

> ew. magnumy moga byc, cos mi tak sie kojarzy..

Też pomyślałem o oryginałach, ale 250 tyś km na jednych amortyzatorach to trochę dużo, chyba że ktoś wcześniej wymienił na oryginał. Magnumy mają zupełnie inne numery.

Napisano

> Niestety nie wiem nic na ich temat, a na samej sprężynie też nie znalazłem żadnych oznaczeń.

hmm a cena tej sprężyny jaka była i gdzie kupowana?

zwróć uwagę, że wysokość nadwozia to będzie:

wysokość koła od piasty+wysokość od zwrotnicy do kielicha sprężyny na MCP, do tego wysokość sprężyny+mocowania górnego MCP, jedyną zmienną tutaj jest sprężyna+mocowanie górne McPhersona,

> Potrafisz zidentyfikować producenta amorków po numerach, które podałem? Wszystkie numerki są na

> białej naklejce z dużymi literami MA.

amortyzatory pewnie będą oryginały - identyfikacja literowa MA z naklejki, trzeba by wrzucić numery które podałeś w EPC i zobaczyć co wyjdzie,

brat

EDIT: ładnie budowę MCP widać np tutaj jeżeli amortyzatory są standardowe to wysokość kielicha dolnego sprężyny od podłoża jest const. dla różnych amortyzatorów, zatem na wysokość nadwozia od podłoża ma wpływ sprężyna i górne mocowanie MCP.

Napisano

> hmm a cena tej sprężyny jaka była i gdzie kupowana?

Cena drugiej około 120zł, ale nie wiem gdzie kupowana. Całkiem możliwe, że w Motorolu na Bociana w Krakowie albo w InterCarsie.

> zwróć uwagę, że wysokość nadwozia to będzie:

> wysokość koła od piasty+wysokość od zwrotnicy do kielicha sprężyny na MCP, do tego wysokość

> sprężyny+mocowania górnego MCP, jedyną zmienną tutaj jest sprężyna+mocowanie górne McPhersona,

Tak, o ile amorki są prawidłowe, to zostaje sprężyna i mocowanie. Sprężyny nawet nowe nic nie zmieniły, a na samym mocowaniu raczej nie zgubiłem tych 5cm wysokości passed_out.gif

> amortyzatory pewnie będą oryginały - identyfikacja literowa MA z naklejki, trzeba by wrzucić numery

> które podałeś w EPC i zobaczyć co wyjdzie,

> brat

Numerów w EPC brak. Znalazłem za to coś takiego: 4343264

9156841

Napisano

> Cena drugiej około 120zł, ale nie wiem gdzie kupowana. Całkiem możliwe, że w Motorolu na Bociana w

> Krakowie albo w InterCarsie.

no i tu pewnie jest problem, masz jakieś tanie sprężyny,

> Tak, o ile amorki są prawidłowe, to zostaje sprężyna i mocowanie. Sprężyny nawet nowe nic nie

> zmieniły, a na samym mocowaniu raczej nie zgubiłem tych 5cm wysokości

u mnie jest tak jak na rysunku (odległość od podłoża do gniazda osadzenia sprężyny na MCP jest 61-62cm mierzone od strony komory silnika), zapewne w większości A-G tak będzie (z różnicami na profil opon i ciśnienie), więc jeżeli ta wysokość jest podobnie jak u mnie to nie ma co szukać amortyzatorów, tylko wywalić spręzyny na śmietnik, kupić Lesjoforsa lub KYB, do tego mocowania górne i spokój, ew. użwane sprężyny z jakiegoś sprawnego anglika,

283933290-front_suspension_large_A_G.jpg

brat

post-98214-14352508791267_thumb.jpg

Napisano

> u mnie jest tak jak na rysunku, zapewne w większości A-G tak będzie

I u mnie też tak jest.

> jeżeli ta wysokość jest podobnie jak u mnie to nie ma co szukać

> amortyzatorów, tylko wywalić spręzyny na śmietnik, kupić Lesjoforsa lub KYB, do tego mocowania

> górne i spokój,

I tak chyba będzie trzeba zrobić. Gdzie można te sprężyny dostać w dobrej cenie? Tym Lesjofors z allegro można ufać (130zł szt, a w InterCars prawie 300zł sztuka)?

Dzięki wielkie za pomoc!

Napisano

> I u mnie też tak jest.

> I tak chyba będzie trzeba zrobić.

niech się wypowiedzą inni koledzy co o tym sądzą ale IMO niestety czeka Cię ich wymiana,

> Gdzie można te sprężyny dostać w dobrej cenie?

myślę że najtaniej sprawdzeni sprzedawcy np na alledrogo

> Tym Lesjofors z

> allegro można ufać (130zł szt, a w InterCars prawie 300zł sztuka)?

to że Intercars ma chore marże wiadomo od dawna, to taka polityka dowalić 100% marży a później dać 90% rabatu wink.gif

sam nie wiem co Ci powiedzieć bo ceny tych sprężyn w hurcie są ok 200zł a skąd goście mają po 130zł??? w tej cenie to Kayaba wychodzi w hurcie, sam nie wiem co myśleć spineyes.gif

brat

Napisano

> myślę że najtaniej sprawdzeni sprzedawcy np na alledrogo

Ktoś konkretny?

A propos sprężyn KYB, są dwa numery:

RH1156 K-Flex - do 12.1999 r.

RH1516 K-Flex - od 2000 r. (tutaj jest jeszcze adnotacja Parameter: CC - co to?)

Czym one się różnią?

Wiem, że amorki KYB raczej są polecane, sprężyny też dają radę? Nie chciałbym się ponownie naciąć.

Edit: na tył można dostać sprężyny Heavy Duty, na przód też takie można znaleźć?

Napisano

> Ktoś konkretny?

na alle nie znam niestety, ale pewnie koledzy coś podpowiedzą,

> A propos sprężyn KYB, są dwa numery:

> RH1156 K-Flex - do 12.1999 r.

moim zdaniem powyższy bo jest na składach IC smile.gif

> RH1516 K-Flex - od 2000 r. (tutaj jest jeszcze adnotacja Parameter: CC - co to?)

nie mam pojęcia,

> Czym one się różnią?

j.w.

> Wiem, że amorki KYB raczej są polecane, sprężyny też dają radę? Nie chciałbym się ponownie naciąć.

kolega z pracy zamontował w Octavii 1.9TDI i jest zadowolony a dość słabe ma drogi w okolicach domu, pytałem kolegi z hurtowni to nie miał jak dotąd reklamacji na sprężyny KYB ok.gif

> Edit: na tył można dostać sprężyny Heavy Duty, na przód też takie można znaleźć?

nie sądzę, sprężyny HD są przewidziane przez GM dla A-G w wersjach z hakiem holowniczym (dodatkowy nacisk na tył przez sprzęg przyczepy), z przodu nie ma potrzeby wzmacniać sprężyn,

brat

Napisano

> białej naklejce z dużymi literami MA.

sprawdziłem jeszcze tą identyfikację MA i w EPC wychodzi mi coś takiego:

AMORTYZATOR, ZESP., PRZEDNI, LEWY(-A, -E) (IDENT MA) (WYJĄWSZY PAKIET NA ZŁE DROGI) (WYJĄWSZY PODWOZIE SPORTS) (NIE UŻYWANE Z OBNIŻONYM PODWOZIEM SPORTS) (JNS - STOSOWAĆ 93170464 3 44 049)

-12999999

-15999999

-16999999

-18999999 (72119092) (3 44 012)

zatem było coś takiego i zostało zamienione przez inny numer,

brat

Napisano

> sprawdziłem jeszcze tą identyfikację MA i w EPC wychodzi mi coś takiego:

> AMORTYZATOR, ZESP., PRZEDNI, LEWY(-A, -E) (IDENT MA)

Rzeczywiście, to były oznaczenia z lewego, ale numery jakie znalazłeś nie zgadzają się z tymi z mojego amorka.

Napisano

> Rzeczywiście, to były oznaczenia z lewego, ale numery jakie znalazłeś nie zgadzają się z tymi z

> mojego amorka.

a to standard, mogą być to po prostu numery wewnętrzne producenta amortyzatora na przykład, dlatego jest naklejka z identyfikacją GM i to załatwia sprawę, zamawiało się trochę części tylko na podstawie identyfikacji literowej i nie było problemów,

brat

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przymierzam się do wymiany i mam jeszcze jedno pytanie. Sprężyna u góry opiera się o mocowanie górne ( 90216299 3 12 223 -PIERŚCIEŃ, TŁUMIĄCY, SPRĘŻYNA PRZEDNIA, GÓRNY(-A, -E) ) i to raczej wymienię przy okazji. Czy łożysko amortyzatora ( aukcja) jest od razu w zestawie z tym mocowaniem ( aukcja )? Koszt mocowania to koło 35zł (za oryginał), a za 45zł mam całe łożysko.

Napisano

> Sprężyna u góry opiera się o mocowanie

> górne

Czy łożysko amortyzatora ( aukcja) jest od razu w zestawie z tym

> mocowaniem ( aukcja )?

fabrycznie jest to w komplecie, przy czym w Astrach G bardzo rzadko się to wymieniało więc może się okazać, że nie będzie takiej potrzeby i u Ciebie,

brat

Napisano

> Wysokość przy przednim kole do tego czarnego plastiku pod zderzakiem 14cm (do zderzaka ok 18cm).

Zmieniłem dziś jedną sprężynę i łożysko amortyzatora, jutro robię drugą stronę. Efekt - zyskałem jakieś 3cm, jest lepiej, ale nie powiem, że dobrze. Sprężyny to KYB RH1156. Może jak zrobię drugą stronę, to się jeszcze trochę podniesie, ale liczyłem na więcej.

Edit: Jeszcze jedno pytanie. Łożysko amortyzatora nie jest symetryczne - kawałek metalowej puszki jest różnie profilowany na obwodzie. Widać to na tym zdjęciu.

Jak to powinno być zmontowane? Czy orientacje tego żebra względem np. amortyzatora ma znaczenie?

Napisano

> Zmieniłem dziś jedną sprężynę i łożysko amortyzatora, jutro robię drugą stronę. Efekt - zyskałem

> jakieś 3cm, jest lepiej, ale nie powiem, że dobrze. Sprężyny to KYB RH1156. Może jak zrobię

> drugą stronę, to się jeszcze trochę podniesie, ale liczyłem na więcej.

na pewno się jeszcze podniesie,

> Edit: Jeszcze jedno pytanie. Łożysko amortyzatora nie jest symetryczne - kawałek metalowej puszki

> jest różnie profilowany na obwodzie.

> Jak to powinno być zmontowane? Czy orientacje tego żebra względem np. amortyzatora ma znaczenie?

niestety nie pamiętam :/

brat

Napisano

> na pewno się jeszcze podniesie,

Ale raczej nie do 20 cm :/

> niestety nie pamiętam :/

> brat

Patrząc na ten rysunek wyżej z rozrysowanym zawieszeniem, wydaje mi się, że łożysko powinno być tak zamontowane, żeby górna jego powierzchnia była poziomo. Kolumna jest lekko pochylona do wewnątrz auta, więc ta część łożyska, gdzie jest grubsze żebro na puszce też powinna być od wewnętrznej strony. Dobrze kombinuję?

Napisano

Sam sobie odpowiem, niech zostanie dla potomnych.

> Ale raczej nie do 20 cm :/

Ale prawie, doszło do 18 cm brawo.gif

> Kolumna jest lekko pochylona do

> wewnątrz auta, więc ta część łożyska, gdzie jest grubsze żebro na puszce też powinna być od

> wewnętrznej strony. Dobrze kombinuję?

Źle kombinowałem. Dziś demontując przyjrzałem się lepiej, zgrubienie idzie do przodu auta.

Ważna sprawa, jak ktoś będzie wymieniał sprężyny. Wszystkie nakrętki, które trzeba odkręcić są samoblokujące, a więc po odkręceniu podlegają wymianie, więc radzę się wcześniej w takowe zaopatrzyć (M12x1,5 z kołnierzem i bez). Wszystkie te nakrętki są na klucz 18 i najlepiej zaopatrzyć się w oczkowy odgięty.

BratPit, Twoje zdrowie właśnie piję 20.GIF

Napisano

> Sam sobie odpowiem, niech zostanie dla potomnych.

> Ale prawie, doszło do 18 cm

cieszę się i miło słyszeć :-)

> BratPit, Twoje zdrowie właśnie piję

znów mi miło, po prostu podszedłem do zagadnienia na logikę - żeby przód się nie unosił w górę przez amortyzator - ten musiałby blokować wychylenie koła, więc jedyna rzecz która decyduje o wysokości to sprężyny - reszta jest const.

brat

Napisano

> Ale prawie, doszło do 18 cm

Dodam jeszcze, że stare sprężyny były o niecały 1 cm niższe od nowych, a więc cała różnica w ich twardości.

> Źle kombinowałem. Dziś demontując przyjrzałem się lepiej, zgrubienie idzie do przodu auta.

Tak, żeby pierwszy zwój sprężyny był podparty na możliwie jak największej powierzchni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.