Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

e46 318ti szapier przy przechodzieniu z jałowego na wyższe

Featured Replies

Napisano

Witam kolejny problem z tym pechowym autkiem smile.gif Mianowicie autko nagrzane pracuje sobie na wolnych obrotach 700obr/min ładnie równo obroty nie falują. Lecz wystarczy, że dotknę lekko gaz i przy obrotach 750-800 zaczyna szarpać całym samochodem, bez różnicy czy ruszam czy dodaje gazu na luzie. Podłączyłem ją pod komputer, wywaliło jeden błąd uszkodzenie obwodu grzania lambdy1. Nie wiem czy przez to właśnie uszkodzenie nie moge zczytać parametrów pracy lambdy1, pozostaje mi tylko lambda dwa, która na luzie pokazuje 0.85V, a po przejechaniu pewnej trasy średnia zrobiła się 0.55V także obstawiam, że mieszkanke raczej ma ok w czasie jazdy. Drugie co mi się nie podoba to kąt wyprzedzania zapłonu, w moim focusie zawsze jest przed GMP, jak pracuje na luzie to jakieś ok 10stopni, a w bmw przy na jałowym ma ok 6stopni po GMP, za to przy 900 obr ma już ok 15 stopni przed GMP. W momencie występowania tego szarpania, dzieje się całkowita maskra kąt wskakuje nawet do 22stopni po GMP. Reszte parametry pracy są wydaje mi się ok, dziwi mnie tylko spalanie na jałowym, które wynosi 1.5 litra na godzine, gdzie w moim focusie jest ok 0.5l na godzine a pojemności silnika takie sam. Co obstawiacie? lambda? czujnik położenia wału? czy komp ma rozjechany mapy? bo mi już ręce opadają od tego auta

Napisano

> czy komp ma rozjechany mapy?

????

Przecież masz wyraźnie podaną usterkę w diagnostyce - zacznij od tego

Napisano
  • Autor

no dobra, zaczne od tego, chociaż po odłączeniu lambdy 1 zaczął się inaczej zachowywąć przy minimalnym dodaniu gazu obroty falowyały od 500 do 1100, także jakby jednak coś ta sonda mu dawał. Może ktoś ma na forum rozpiske wtyczek sondy 5 przewodowej i 4 przewodowej to sprawdziłbym obie czy mają grzanie, pozdrawiam

Napisano

> no dobra, zaczne od tego, chociaż po odłączeniu lambdy 1 zaczął się inaczej zachowywąć przy

> minimalnym dodaniu gazu obroty falowyały od 500 do 1100, także jakby jednak coś ta sonda mu

> dawał. Może ktoś ma na forum rozpiske wtyczek sondy 5 przewodowej i 4 przewodowej to

> sprawdziłbym obie czy mają grzanie, pozdrawiam

zmien sonde i bez kombinacji komp pokazal blad wiec trzeba zmienic 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> zmien sonde i bez kombinacji komp pokazal blad wiec trzeba zmienic

Ale czy blad sondy oznacza jej zgon, bo wydaje mi sie ze niekoniecznie. najpierw bym ja pomierzyl a dopiero wtedy podjal decyzje o wymienie.

Napisano

> Ale czy blad sondy oznacza jej zgon, bo wydaje mi sie ze niekoniecznie. najpierw bym ja pomierzyl a

> dopiero wtedy podjal decyzje o wymienie.

jak sie ma czas to sie mierzy a jak sie nie ma czasu i sie chce jezdzic sie wymienia wink.gif

Napisano
  • Autor

Mierzyć raczej będzie czym smile.gif tylko żeby znał rozpiske. Jak się domyślam to ta 5 przewodowa przed katalizatorem jest szerokopasmowa i dlatego program diagnostyczny nie podaje mi napięcia z niej jak z tej drugiej która wydaje mi się być zwykłą sondą. Z tej pierwszej sondy mam podawany prąd i współczynnik lambda, problem w tym, że wartości tych parametrów wogóle się nie zmieniają w czasie pracy silnika.

Napisano

napisalem "czas" nie "czym" wink.gif

Napisano

> napisalem "czas" nie "czym"

Jak sie ma kase to sie wymienia co popadnie. mialem podobny przypadek wywaloalo blad sondy, pomierzylem okazalo sie ze sonda zycje. Poszukalem dalej a zly sklad mieszanki spowodowany byl dziurawym wezem podcisnieniowym.

Wiec bylaby to wywalona kasa w bloto.

Napisano
  • Autor

czasu jest dużoooooooo, z morza wróciłem nie dawno i się nudze to chętnie sobie pogrzebie przy niemnieckim wozidle

Napisano

> Jak sie ma kase to sie wymienia co popadnie. mialem podobny przypadek wywaloalo blad sondy,

> pomierzylem okazalo sie ze sonda zycje. Poszukalem dalej a zly sklad mieszanki spowodowany byl

> dziurawym wezem podcisnieniowym.

> Wiec bylaby to wywalona kasa w bloto.

no to rzeczywiscie... hmm

jaki koszt sondy??

Napisano

> czasu jest dużoooooooo, z morza wróciłem nie dawno i się nudze to chętnie sobie pogrzebie przy

> niemnieckim wozidle

no jak masz czas to luzik wink.gif

Napisano

i jak jezdzi juz??

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

dzisiaj dopiero wymieniłem sonde, na początku nie miałem z niej odczytu, ale za chwile komp się widać z nią zaadoptował, skasowałem błędy i już mi nie wskakuje błąd brak grzania, no i co najważniejsze zmienia się współczynnik lambda w odczytach, zaraz jak mi się laptop naładuje to zrobimy jazde próbną

EDIT

klops na początku mam błąd nie prawidłowe działanie sondy, potem błąd znika, zostaje tylko brak grzania, a odczyty z pierwszej sondy bzdetne wsp. lambda ciągle równy jedności zmienia się tylko o dwie tysięczne, za to odczyty z drugiej lambdy 0,8V czyli grubo przelany paliwem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.