Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[MK1] Tarcie, piszczenie - hamulce (+ kontrolka poduchy?)

Featured Replies

Napisano

Witam po "krotkiej" nieobecnosci.

Przyznam bez bicia ze byla ona spowodowana miedzy innymi tym, ze z Kropasem kompletnie NIC zlego sie nie dzialo przez baaardzo dlugi okres czasu z czego bylem bardzo zadowolony... do teraz...

Od kilku miesiecy mianowicie gdy jade wolno i z otwartym oknem mijajac zaparkowane samochody to slysze z przedniego kola lewego (moze prawe tez ale nie mam pewnosci) tarcie, jakby blacha o blache.

Od kilku dni jest jeszcze glosniejsze a do tego doszla kolejna sprawa - przy powolnym skrecaniu piszczy rowniez z okolicy kol, ale nie zawsze.

Dzisiaj zrobilem tez test hamowania i z 40km/h przy depnietym na maxa hamulcu kola sie nie blokuja tylko auto powoli hamuje. Raczej powinny sie blokowac z tej szybkosci...

No i teraz najwazniejsze, auto ma 152500 przebiegu, a przy 141000 byly zakladane NOWE zaciski, NOWE tarcze (Kraft), NOWE klocki (TRW) oraz NOWE przewody gumowe!

Co to moze byc?

I jeszcze dwie sprawy zeby nie zakladac nowych watkow:

1. Zmienialem zaroweczke w liczniki i niestety zalaczylem stacyjke z nie do konca podpietymi przewodami i od tego czasu swieci mi sie kontrolka poduchy - jakas rada i czy moge bez obaw tak z tym jezdzic?

2. Czasem przy ruszaniu z jedynki jakby cos sie dzialo ze sprzeglem i nie chce ruszyc, tzn rusza ale przy ruszaniu trzesie sie na dole jakby caly wydech i trzeba wcisnac jeszcze raz sprzeglo i ruszyc z bardzo wysokich obrotow szybciej zeby wydech nie wpadl w te drgania... Komplet sprzegla byl wymieniany 20tys temu i zazwyczaj rusza normalnie ok, tylko wlasnie czasem jest taki problem. Mam wrazenie ze to sie dzieje tylko na cieplym silniku.

Z niecierpliwoscia czekam na odpowiedzi smile.gif pewnie mechanik mnie czeka frown.gif

Napisano
  • Autor

Odkrecilem kolo i podnioslem zacisk.

Z rantow tarczy usunalem rdze. Tarcze i klocki w dobrym stanie. Troche paluchami przeczyscilem wszystko.

Tloczek wcisnalem do konca i po zmontowaniu kolo chodzilo bezglosnie. Dopiero po wcisnieciu hamulca znowu zaczelo trzec.

Czyli pewnie tloczek sie nie cofa i caly czas dociska klocki.

Co mozna zrobic?

Napisano

A czy czasem metalowa osłona tarczy nie hałasuje, jest tam mało miejsca miedzy tarczą a sworzniem wahacza.

Napisano

> 1. Zmienialem zaroweczke w liczniki i niestety zalaczylem stacyjke z nie do konca podpietymi

> przewodami i od tego czasu swieci mi sie kontrolka poduchy - jakas rada i czy moge bez obaw

> tak z tym jezdzic?

Jeździć można ale system jest nieaktywny - musisz podjechać na skasowanie błędu (odłączanie aku. nic nie da - też to przerabiałem).

Napisano
  • Autor

> A czy czasem metalowa osłona tarczy nie hałasuje, jest tam mało miejsca miedzy tarczą a sworzniem

> wahacza.

> A czy czasem metalowa osłona tarczy nie hałasuje, jest tam mało miejsca miedzy tarczą a sworzniem

> wahacza.

no właśnie nie bo po zalozeniu wszystkiego kolo chodzi bezszelestnie do czasu pierwszego wcisniecia hamulca wink.gif

Prawdopodobnie cylinderek sie nie cofa odpowiednio i caly czas lekko dociska klocki...

A co do kontrolki poduchy to wie ktos gdzie najtaniej w Poznaniu mi to skasuja?

Napisano

może taniej wyjdzie kupienie jakiegoś interfejsu, będzie na przyszłość.

Napisano

> może taniej wyjdzie kupienie jakiegoś interfejsu, będzie na przyszłość.

Poduszki można zgasić Fiat ECU Scanem ale nic więcej się w tym aucie nie zrobi tym programem, w końcu to mk.1, bez EOBD.

Napisano
  • Autor

klubowicz z Poznania zaoferowal mi pomoc w skasowaniu bledu wiec po problemie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.