Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Agila 1.0 2003 problem z LPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ktoś będzie wiedział co to może być?

Agila jak w temacie, instalacja LPG sekwencyjna Oplowskia montowane do nowego ówcześnie samochodu.. przebieg 83 kkm, a problem to brak przełączania się z benzyny na gaz (na zimnym i ciepłym silniku) nie ma reakcji. Do serwisu opla muszę się udać czy każdy dobry serwis montujący LPG powinien dać sobie radę? spotkał się ktoś z was z podobnym problemem? co to było?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam!

20.GIF

Napisano

Nie wiem jaką dokładnie masz instalację ale w Polsce Opel montował zazwyczaj włoską BRC więc jeśli taką masz to zamiast ASO możesz udać się do przedstawiciela firmy Czakram (w Gliwicach chyba na ul. Dworcowej 50). Jeśli masz np. Sequent 24, to stawiam na padnięty czujnik temperatury i ciśnienia gazu który jest na listwie wtryskowej ale to tylko przypuszczenie, bo nie wiem jaką konkretnie masz instalację. Przy okazji sprawdź poziom płynu chłodzącego czy nie jest go za mało.

Napisano

> Nie wiem jaką dokładnie masz instalację ale w Polsce Opel montował zazwyczaj włoską BRC

Opel montował holenderską instalacje 3 generacji firmy KOLTEC...

Napisano
  • Autor

>Przy okazji sprawdź poziom płynu chłodzącego czy nie jest go za

mało.

faktycznie jest go mało.. i był uzupełniany co jakiś czas, czy to znaczy że parownik padł albo do regulacji?

dodam że jeszcze jest taki dziwny objaw na biegu jałowym, czyli jak popracuje chwilkę to gaśnie (chyba jak już osiąga temperaturę która pozwala na przełączanie się z benzyny na gaz) ale potem załączam silnik i już nie reaguje wcale na przełączanie się gazu, tylko benzyna.

Napisano
  • Autor

i nie wiem jaka to instalacja.. jak to sprawdzić?

Napisano
  • Autor

chyba żeby spróbować przeczyścić parownik?:)

Napisano

Zbyt mała ilość płynu chłodzącego powoduje, że parownik nie osiąga prawidłowej temp. Podczas pracy silnika nie nagrzewa się, jest wciąż zimny a nawet oszroniony. Zazwyczaj w parowniku umieszczony jest czujnik temp. który pozwala na przełączenie na gaz po osiągnięciu zadanej temp. Nazwa instalacji często umieszczona jest na sterowniku lub parowniku (tak jest u mnie). Jeśli faktycznie Opel montował kiedyś holenderską Koltec to przyznam, że nie miałem z taką do czynienia. W ostatnich kilku latach montował BRC (taką mieli umowę).

Napisano
  • Autor

> Zbyt mała ilość płynu chłodzącego powoduje, że parownik nie osiąga prawidłowej temp. Podczas pracy

> silnika nie nagrzewa się, jest wciąż zimny a nawet oszroniony. Zazwyczaj w parowniku

> umieszczony jest czujnik temp. który pozwala na przełączenie na gaz po osiągnięciu zadanej

> temp.

a przez parownik może "uciekać" płyn chłodniczy? czy to raczej nie realne? podejrzewam że wizyta u "gazownika" jest konieczna a nie u normalnego mechanika..

Napisano

> a przez parownik może "uciekać" płyn chłodniczy? czy to raczej nie realne? podejrzewam że wizyta u

> "gazownika" jest konieczna a nie u normalnego mechanika..

Może przez uszczelkę na obwodzie parownika ale jest to raczej rzadki przypadek. Najlepiej podjedź do gazownika który na początku rozszyfruje rodzaj instalacji aby móc np. podpiąć ją do kompa i odczytać błędy. Mało kto ma programy i wejścia (wtyczki) do wszystkich instalacji (zwłaszcza holenderskich) dlatego mogą odprawić cię z kwitkiem ale może też trafisz na fachowca który będzie wiedział gdzie i co dotknąć. Jeśli dobrze zrozumiałem, to instalacja była montowana w 2003 r. więc będzie to raczej 3 generacja a nie sekwencja która pojawiła się chyba kilka lat później. W 3 generacji padał silniczek krokowy ale to jest strzelanie w ciemno, bo nie wiadomo co masz pod maską.

Napisano

> i nie wiem jaka to instalacja.. jak to sprawdzić?

Zrób fote instalacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.